Küflü ekmek, birçok mantar gibi canlılar tarafından istila edilmiş olan ve kanserojen madde içeren besindir.
Küflü Ekmek Yersek Ne Olur?
Dünyada sayısız küçük organizma yer almaktadır. Zaman içerisinde artış gösteren organizmaların içerisinde küf mantarları vardır. Küf mantarları ekmeklerin içinde yer edinmektedir. Ekmek dışında nemli kıyafet, peynir gibi eşyaların içerisine yerleşir. Küfün oluşma sebebi mantarın kendi besinini kendi üretememesinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden besin maddesi ve nemli eşyaların içine yerleşmektedirler. Dolaptaki besin maddeleri zaman içerisinde küflenmektedir. Hem görüntü hem koku olarak kişiyi rahatsız eder.
Ekmek Nasıl ve Neden Küflenir?
Ekmek fırından alındığında sıcak bir şekilde poşetin içine atılır, poşette kalan ekmek bir süre sonra terler. Mantarlar sıcağın etkisi ile hızlı bir biçimde çoğalmaktadırlar. Mantarların çoğalması ile ekmek kıza bir zamanda bayatlayarak küflenir. Mantarlar tarafından istilaya uğrayan ekmeğin tüketilmesi sakıncalı bir durum haline gelir. Küfler zehir üretmeye başladığı için küflü ekmek tüketilmesi vücuda zarar vermektedir. Bahsi geçen zehirlerin yapıları oldukça dayanıklıdır. Bu yüzden üç yüz atmış derece ısıda dahi bozulmamaktadır. İlk defa tüketilen zehirli besin vücuda ciddi oranda zarar vermese de uzun zaman içinde organlara zarar verebilmektedir. Meyve, sebze ve ekmeği tüketirken küflü olup olmadığına bakmak gerekir. Tüketilecek olan besinlerin taze olmasına dikkat edilmesi sağlık için önem taşımaktadır.
Ekmeğin Küflenmemesi İçin Ne Yapmalı?
İlk olarak ekmeğin küflenmemesi için önemli adımların takip edilmesi gerekir. Ekmeğin küflenmemesi için günlük tüketilecek miktarda ekmek alınmalıdır. Ekmeğin bayatlamaması için buzlukta saklama yöntemi uygulanabilir. Ekmek buzlukta saklandığı zaman bayatlama probleminin önüne geçilmiş olunur. Tüketilmek istenen ekmek yemeden kırk beş dakika önce dışarı çıkarılmalıdır. Bu sayede ekmek ilk gün alındığı gibi taze kalabilmektedir.
Küflü Ekmek Yemenin Zararları Nelerdir?
Küflenen ekmek içinde yüksek seviyede kanserojen madde vardır. Bu yüzden tüketilmesi oldukça sakıncalı bir durum olarak ifade edilir. Mantar gibi canlıların yerleştiği besinlerin tüketilmesi yanlış olduğu için tüketilmemesi gerekir. Küflerin neredeyse tamamı küf zehri ismindeki zehirleri ürettikleri için besinlerde yer alan bu maddelerin insan vücuduna girmesi çeşitli olumsuz durumlara neden olabilmektedir. Küflenen besinin yenmesi ile meydana gelen olumsuz durumlar karşısında doktora gidilmesi tavsiye edilir.
Küflenmiş Ekmek Çöpe Atılır mı?
İnsanların çoğu meyve, sebze, ekmek gibi besinlerin küflü olan bölgeleri keserek geriye kalan yerlerini tüketmektedir. Fakat yapılan bu davranış oldukça yanlış bir durumdur. Kişi küflü olan kısmı görmese de o alanda küf olabilmektedir. Dolayısı ile küflenen besinlerin hepsinin çöpe atılması gerekir. Tasarruf amaçlı atılmayan bu tür besinlerin geri dönüşü daha maliyetli ve olumsuz olabilir. Küflü besinlerden dolayı meydana gelen rahatsızlıklar kişiyi maddi ve manevi olarak zarara uğratmaktadır. Küflü ekmek yemenin zararları tüketilen besinin yoğunluk oranına göre değişiklik göstermektedir. Meydana gelebilecek olumsuz durumların önüne geçmek için taze besinler tüketilmelidir.