Kulak zonklaması; asıl olarak kulakta meydana gelen ağrının hissedilmesi şekli olarak ifade edilmektedir. Kulakta batma, yanma, dolgunluk hissi ve akıntı gibi durumlar da buna eşlik edebilmektedir. Tansiyonun yükselmesi gibi olgularda da meydana gelebilen zonklama farklı sebeplere dayalı olarak oluşabilmektedir.
Kulak Zonklaması Tansiyon İlişkisi Nedir?
Dünya üzerinde birçok kişide görülen birtakım kronik hastalık şeklinde tanımlanan tansiyon hastalığı, ülkemizde yaklaşık olarak her 3 kişiden birinde meydana gelebilmektedir. Kalpten pompalanan kan, damarlarda bir basınç meydana getirir. Kalp kasılır ve damarlara doğru kanı atar. Kanın damarlara attığı kan basıncına sistolik denmektedir. Kalp gevşediğinde ise damarlarda yine belli oranda bir basınç oluşmaktadır. Buna da diastolik basınç denir. Diastolik basınç küçük tansiyonu diğeri ise büyük tansiyonu ifade eder. Bu değerlerin 120mmHg-80 mmHg üzerinde olması hipertansiyon meydana getirir. Kulak zonklaması tansiyon yükseldiğinde meydana gelen semptomlardan biridir. Aynı zamanda kulak çınlaması gibi durumlar da meydana gelebilmektedir.
Kulak Zonklaması Neden Olur?
Kulak ağrısının bir çeşidi olarak karşımıza çıkan kulak zonklaması, birçok hastalığın semptomu olarak meydana gelmektedir. Kulak zonklamasının nedenlerine baktığımızda şunları sayabiliriz:
Orta kulak enfeksiyonu: Genel olarak grip, nezle, anjin, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar sonrasında meydana gelen kulak ağrısı akıntı, ateş ve işitma kaybı ile belirtileri ile devam etmektedir. Birtakım antibiyotik tedavisi gibi yöntemler ile iyileşme sağlanabilmektedir.
Orta kulakta sıvı birikmesi: Çoğunlukla 2-7 yaş arası çocuklarda meydana gelen bu durum bir çeşit kulak iltihaplanması olarak ifade edilir. Ağrı ve zonklama çok şiddetli değildir ama zaman zaman kendini göstermektedir. Eğer tedavi edilmezse zaman içerisinde işitme kaybı meydana getirebilmektedir.
Dış kulak enfeksiyonu: Dış kulak yolunu kaplayan bölgenin sık ıslanması ve nemli kalması sonucunda meydana gelmektedir. Özellikle yaz aylarında denizde ya da havuzda yüzme sonrasında oluşmaktadır. Kulakta zonklama şeklinde ağrı meydana getirmektedir.
Kulak salgısının birikmesi: Bazı durumlarda kulak kiri kulağın içerisinde birikir ve sertleşir. Bu durum ağrı meydana getirebilmektedir. Temizlenmesi için öncelikle damla uygulaması yapılması ve ardından uzman doktorun temizlemesi gerekmektedir.
Zona Hastalığı: Zona isimli viral bir enfeksiyonlar kulak kepçesine ya da dış kulağa yerleşerek burada ağrı meydana getirebilmektedir.
Nörolojiler: Boyun bölgesinde yer alan duyu sinirlerinden kaynaklanan nöralji olarak isimlendirilen sinirsel kökenli kulak ağrıları zonklama meydana getirebilmektedir. Aniden başlayıp kısa sürede geçerler. Eğer tekrarlıyorsa ve şiddetleniyorsa doktor desteği alınmalıdır.
Kulak zonklaması gün içerisinde yaşanan pek çok farklı durumdan kaynaklanabilmektedir. Kulak kepçesinin delici ya da kesici bir alet ile yaralanması ya da kepçenin donması gibi travmatik durumlar ağrı meydana getirebilir. Uçak yolculuğu, dalış gibi durumlar sonrasında oluşan basınç farklılığı da sebep olabilir. Kulak zarının yırtılması, östaki tüpü tıkanıklığı, çene eklemi hastalığı gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Hangi sebepten olursa olsun vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.
Kulak Zonklaması Nasıl Geçer?
Sıcak ya da soğuk kompres yapmak kulak zonklamasının giderilmesi için etkili olabilir. Geçmeyen kulak ağrısı söz konusu ise sıcak bir havluyu ya da buz torbasını kulağınıza tutarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Antiseptik özelliği bulunan doğal kulak zonklamasını gidermek için uygulanan doğal bir yöntemdir. Soğanları küp küp doğrayıp bir bezin içerisine sarınız. Kulağın üzerinde 5 dakika bekletiniz. Birkaç gün bunu uyguladığınız zaman sonuç alabilirsiniz. Nane, fesleğen, meyan kökü gibi birçok bitkisel yöntem bulunmaktadır. Bunların kesin çözüm olup olmayacağı kulak zonklamasının nedenine bağlıdır. Eğer ki tansiyon nedeniyle çınlama uğultu varsa bu yöntemler etkili olmaz.
Kulak Zonklaması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer kulaklarınız zonklayarak ağrıyorsa bunun birçok sebebi olabilir. Öncelikle kulak burun boğaz doktoruna giderek ağrının nedenini öğrenmeniz gerekmektedir. Sonrasında gereki bölümlere ya da doktorlara yönlendirilme yapılır. Eğer ki kulaktaki bir sebepten ötürü meydana geliyorsa doktorunuz uygun tedaviyi sunacaktır. Kulak zonklaması tedavisi için mutlaka uzman bir hekime başvurunuz.