Turunçgiller ailesinden olan kumkuat toplum içinde kamkat olarak isimlendirilen bir süs mandalinasıdır.
Kumkuat Nedir? Ne İşe Yarar?
Diğer ismi altın portakal olan bu meyve kabuğu ile birlikte tüketilmektedir. Kumkuat meyvesinin boyutu mandalinadan daha küçük ebatlardadır. Şekil olarak limona benzer ve olgunlaştığı zaman rengi portakala benzetilir. Tadının ekşimtırak olması ile turunçgillerden olduğunu belli eder. Bu meyvenin çeşitleri bulunduğu için herhangi bir alanda görülen meyveler şekil olarak birbirlerinden farklı olabilmektedirler. Dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen bu bitkinin en fazla görüldüğü bölgeler Çin ve Doğu Asya'dır. Türkiye'de ise Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişmektedir. Çoğunlukla Rize'de yetişen meyvenin evde yetiştirilme avantajı bulunmaktadır. Saksıda yetişme olanağı olduğundan dolayı çoğu kişi bu meyveyi evde yetiştirmeyi tercih etmektedir.
Kamkat Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Bu bitkinin bakımı özel bir hassasiyet beklemediği için kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Meyve ağacı bitkisi olan kamkat ağacı üzerinde meyve taşıdığı için adeta bir süs bitkisine benzemektedir. Bitkinin güneş ışınlarını direkt almaması gerekir. Güneş ışığını sevmesine rağmen direkt olarak güneş ışınlarını alması bitkiyi yakabilmektedir. Fakat hızlı bir şekilde büyümesi için gün ışığı gereklidir bu yüzden karanlık bir alanda olmamalıdır. Güneş almayan alanlarını bazı zamanlarda değiştirmek gerekir. Kısacası her bölgenin eşit bir şekilde ışık alması önemlidir. Bitkinin az ışık alması halinde yapraklar dökülmekte ve meyveler kararmaktadır.
Kumkuat Ağacı Nasıl Bakılır? Nasıl Yetiştirilir?
Yaz mevsiminde bu bitkinin hafta içinde iki defa, kış mevsiminde bir defa sulanması tavsiye edilir. Sulama atlanılmamalı ve düzenli gün belirleyerek takip edilmelidir. Sulamayı sağlayan ölçeğin her zaman kullanılması gerekir. Bitki bir gün az su alıp başka bir gün fazla su alırsa çürüme riski olabilir. Ayrıca bakım yaparken toprağın nemi kontrol edilmelidir. Bitkinin toprağı nem içeriyorsa suyunun bitmediği anlaşılabilir. Bitkinin bulunduğu alan rüzgar almamalıdır. Rüzgara maruz kalan bitki dalları sallar ve kökler dahi hava akımını alır. Bu durumun oluşması yaprakları, meyveleri döker ve bitkiyi kurutur. Pencere önü, kapı ağzı gibi alanlara bitkiyi koymak olumsuz sonuçları doğurur. Bitkinin bakımı için vitamin vermeyi ihmal etmemek gerekir. Fakat çiçekler sağlıklı ise vitamin vermek zorunlu değildir. Eğer bitkinin yaprakları dökülmüşse ve renkleri sararmışsa vitamin verilmesi gerekir. Vitaminler çiçekçilerden temin edilebilir. On beş gün içerisinde veya ayda bir defaya mahsus vitamin verilebilir. Bakım sayesinde bitkinin canlanması ve çiçek açması sağlanır.
Kumkuat Ağacı Budaması Nasıl Yapılır?
Kumkuat budama işlemi sararmış dallara ve yapraklara yapılır. Bitkinin dalları ya da yaprakları sarardığı zaman bu kısımlar budanmalıdır. Bunun yanı sıra cansız dalların budanması yeni çiçeklerin açmasına olanak tanır. Budama işlemi tamamlandıktan sonra kesilen bölgelerin yapıştırıcıyla kapatılması gerekir. Bu sayede uçları açık olan bölgelerden, havanın köklere ulaşması engellenmekte ve bu sayede kamkat ağacı sağlıklı bir şekilde büyümektedir.