Kürtaj; rahim içerisindeki istenmeyen gebeliğin son erdirilmesi işlemi olarak tanımlanır ve kürtajdan sonra ilk adet yaklaşık olarak 30-40 gün sonra olmaktadır.
Kürtaj Nedir, Ne Demek?
Küretaj ismi ile de bilinen kürtaj; rahimdeki embriyonun tıbbi yöntemlerle alınması işlemine verilen isimdir. Halk arasında bu işlem çocuk aldırmak ya da gebeliği sonlandırmak olarak da bilinir. Gebeliğin istenmemesi, bebeğin düşmesi ya da birtakım sağlık sebepleri nedeniyle kürtaj yapılabilmektedir.
Tıbbi anlamda gebeliğin sonlandırılması anlamına gelen kürtaj, hem cerrahi hem de ilaçlı olarak yapılabilir. Her ne şekilde olursa olsun, doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Aksi durumda riskli birtakım sonuçlar ve ciddi sağlık problemleri söz konusu olur.
Kürtajdan Sonra İlk Adet Nasıl Olur?
Kürtaj sonrasında adet düzeninin tekrar sağlanması biraz zaman alabilmektedir. Eğer medikal anlamda bir problem yaşanmazsa adet döngüsü bu durumdan çok fazla etkilenmemektedir. Hamileliğe bağlı olarak meydana gelen hormonal değişim ve rahime uygulanan cerrahi işlemler regl dönemini etkilemektedir. Genel anlamda 4-6 hafta içerisinde adet döngüsünün tekrar başlaması söz konusu olmaktadır.
Kürtajdan sonra kanamalar meydana gelmektedir. Bu regl kanamasından farklıdır. Bu kanama sayesinde rahim içerisinde kalan dokular dışarı atılmaktadır. Bu kanama yaklaşık olarak 1-2 hafta kadar devam edebilir. Adet döngüsü tekrar başlayana kadar bu tarz lekelenmeler ve kanamalar normal sayılmaktadır.
Genellikle kürtajdan sonra ilk adet hamileliğin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişmektedir. Bunun nedeni gebelikte değişen hormonal salgılardır. Kanamalar kısa ya da uzun, normalden daha yoğun olabilir. Pıhtı da söz konusu olabilir. Eğer kötü kokulu kanama varsa bu enfeksiyona işaret eder. Adetiniz biraz sancılı geçebilir. Kürtaj sonrasında ilk 8 hafta içerisinde adet olmadıysanız eğer mutlaka doktorunuzdan bilgi alınız.
Kürtajdan Sonra İlk Adet Belirtileri Nelerdir?
Kürtajdan sonra adet olduğunuzda önceli dönemlerdeki adet döngüsüne benzer belirtiler yaşarsınız. Ağrı, kasılma, halsizlik, tatlı yeme isteği söz konusu olabilir. Kürtajdan sonra ilk adet kahverengi kanama şeklinde gerçekleşebilir.
Kürtaj sonrasında adetiniz daha pıhtılı olabilir. Eğer normal adetinize göre olması gereken daha farklı durumlar yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışınız.
Kürtajdan Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?
Kürtajdan sonra ne zaman hamile kalınması gerektiği konusunda genel itibari ile üç ay beklenmesi tavsiye edilmektedir. Kişi kürtaj olduktan sonra üç ay sonra yeniden gebe kalabilir. Genel olarak kürtajdan sonraki ilk regl 30-45 günden sonra olmaktadır. Adet olmayan yani dönemi gecikmiş olan kişinin hamile kalmış olma ihtimali vardır.
Kürtaj yaptırdıktan sonra rahmin toparlanması ve yenilenmesi gerekmektedir. Bundan dolayı belli bir süre gebelik olmamalıdır. Kürtaj sonrasında rahim kavitesinin iyileşmesi 2-3 haftayı bulmaktadır. Eğer gebelik isteniyorsa en az 1 adet döngüsünün geçmesi beklenmelidir. Kürtajdan sonra hamile kalanlar ya da kalmak isteyenler hekim kontrolünde olmalıdır.