Sağlık 07 Kasım 2021 - 15:41:48

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Öldürür mü?

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Öldürür mü?

Mantar zehirlenmesi; içerisinde zehir bulunan mantarların herhangi bir şekilde tüketilmesi sonucunda meydana gelen, genel olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen bir durumdur.

Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak mantarın içerisinde yer alan zehire göre mantar zehirlenmesi belirtileri farklılık göstermektedir. Sonbahar aylarında yağışın artmaya başlaması üzerine ormanlarda mantarlar da artmaktadır. Buna bağlı olarak zehirlenme vakalarında da artış gözlemlenmektedir. Doğada çok fazla sayıda ve çeşitte mantar bulunmaktadır. Hem zehirli olanları hem de omayanlar vardır. Bazı mantarların çok ufak bir parçasının bile tüketilmesi zehirlenme için yeterli olabilecek kapasitededir. Yaklaşık olarak mantarların 100'e yakın türü zehirlidir.

Mantar zehirlenmesi, sinir ve sindirim sisteminin kötü anlamda etkilenmesine neden olurken aynı zamanda böbrek ve karaciğer yetmezliği meydana getirerek kişinin ölüme yol açabilmektedir. Bilinçsiz olarak toplanan ve tüketilen mantarların pek çoğu zehirlenme etkisi meydana getirmektedir. Mantar zehirlenmesinde ne yapılır sorusu oldukça önemlidir. Çünkü bu durum kalıcı sonuçlar meydana getirebilir. Genel olarak belirtiler 2-3 saat içerisinde kendini belli etmektedir. Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, dolaşım sistemi yetmezliği ve depresyon mantar zehirlenmesinin belirtileri arasında gösterilmektedir. Tüketilen mantarın türüne ve içerisinde yer alan zehire göre tansiyon düşmesi, aşırı terleme, halüsinasyon, kasılma ve koma gibi etkiler meydana gelebilmektedir. Ölüm oranı düşüktür fakat zamanında müdahale gerçekleştirilmezse kötü sonuçlar alınabilmektedir.

Mantar Zehirlenmesi Öldürür mü?

Mantar Zehirlenmesi Öldürür mü?

Bazı mantar türlerinin zehirlemesi farklı sonuçlara neden olabilmektedir. Tüketim sağlandıktan sonra 6-8 saat sonra kusma ve ishal meydana gelmektedir. İshal her geçen dakika ağırlaşır ve vücutta su, tuz kaybı meydana getirir. Bu durum karaciğer ve böbrek yetmezliği meydana getirir. Kan dokusundaki bozulmalar ile birlikte konvülsiyonlar meydana gelir. Bu durumun tedavisi oldukça güçtür ve genel olarak 24 saat içerisinde ölüm meydana gelir. Mantar zehrilenmesi öldürür mü sorusunun cevabı bu şekilde yanıt bulabilmektedir.

Tüketilen her mantarın içeriğine dikkat edilmelidir. Ayrıca türü ve çeşidi hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Ormanlarda, dağlarda bulunan her mantar faydalı değildir. Bazıları zehirlidir. Bu besini bilen kişilerin toplaması gerekmektedir. Eğer ki mantar türlerini bilmiyorsanız asla bilmediğiniz mantarı tüketmemelisiniz. Aksi durumda ölüm gibi sonuçlar meydana gelebilmektedir. Bazı mantar türlerinin içerisindeki zehir kısa sürede vücudun iflas etmesine neden olabilir. Ölüm gibi sonuçlar meydana gelebilir.

Mantar Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak mantar zehirlenmesi tedavisi belirti ve semptomlara yönelik gerçekleştirilmektedir. Öncelikle mantarın vücuttaki toksinini atmak amacı ile kişiye bol miktarda su verilir ve kusması sağlanır. Daha sonrasında hemen tıbbi tedaviye başlanması gerekmektedir. Eğer yoğun ishal varsa su kaybının önlenmesi için gerekli yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Eğer ki zehirlenmesi çok ciddi ölçüde ise uygulanan tedavi de buna yönelik olmalıdır.

Mantar Zehirlenmesinde Ne Yapılır?

Öncelikle belirtmek gerekir ki türünü ve çeşidini bilmediğini bir mantarı asla tüketmeyiniz. Çünkü bu mantar zehirlenmesi ölüm gibi sonuçlara neden olabilecek kadar ciddi bir durumdur. Zehirlenme gibi bir durum meydana geldiyse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Semptomlar anlatılmalı, kişinin yediği mantar hakkında bilgi verilmelidir. Sonrasında gerekli yöntemler ile hastanın tedavisi gerçekleştirilmelidir.

  • mantar zehirlenmesi
  • mantar zehirlenmesi belirtileri
  • mantar zehirlenmesi öldürür mü
  • mantar zehirlenmesi tedavisi
  • mantar zehirlenmesinde ne yapılır
  • mantar zehirlenmesi ölüm
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kana Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır? Nerede Yetişir? Özellikleri Nelerdir?