Mastit; meme dokusunun iltihaplanması anlamına gelen, genel olarak emziren kadınlarda görülen ve memede şişkinlik, ağrı oluşturan bir durumdur.
Mastit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Memede kızarıklık, ağrı, şişlik ve aynı zamanda iltihaplanma meydana gelmesi durumu olarak tanımlanan mastit, daha çok emziren kadınlarda görülürken aynı zamanda emzirmeyen kadınlarda ve hatta erkeklerde de meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Ani bir şekilde meydana çıkabilen mastit belirtileri şu şekildedir:
- Memede hassasiyet ve şişlik meydana gelir.
- Memeye dokunulduğu zaman sıcaklık hissi hissedilir.
- Meme dokusu kalınlaşır ve kaşıntı oluşur.
- Devamlı ya da emzirme sırasında yanma ve ağrı gibi semptomların meydana gelmesi söz konusu olur.
- Meme cildinde kızarıklık oluşabilir.
- Meme ucunda yara söz konusu olabilir.
- Bitki ve yorgun olmanın yanı sıra ateş de görülebilir.
Eğer ki bebeğinizi emzirirken ya da normalde göğüslerinizde hassasiyet varsa, ağrı ve yanma hissi söz konusu ise mastit söz konusu olabilir ve mutlaka bu konuda destek almalısınız.
Mastit Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Genel anlamda mastit iki nedene bağlı olarak gelişir. Bunlardan ilki süt yollarının tıkanmasıdır. Emzirme sonrasında eğer memedeki süt tamamen boşalmadıysa süt yolları tıkanır. Daha sonra bu tıkanma iltihap ve aynı zamanda enfeksiyona sebep olabilir. Bir diğer neden ise meme ucundaki bir çatlak nedeni ile herhangi bir bakterinin meme dokusuna girmesidir. Emziren kadınlardaki nedenler bu şekildedir. Peki bekarlarda mastit neden olur ya da emzirmeyen annelerde neden görülür diye bakacak olursak eğer;
- Sigara içerisinde yer alan toksinler memeye zarar verebilir. Bu da mastit oluşumuna sebep olur.
- Meme ucuna piercing taktırmak ya da egzama gibi problemler sonrasında bakteri bulaşması durumunun meydana gelmesinden kaynaklanabilir.
- Meme implantı olan kişilerde görülebilir.
- Bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olan hastalıklar sonrasında gelişebilir.
- Meme ucu etrafındaki tüylerin tıraş edilmesi ya da koparılması enfeksiyon ve iltihaplanma oluşturabilir.
Emzirmeyen annelerde mastit neden olur diye bakacak olursak sebepler yukarıdaki gibidir. Meme ucunda yara ve çatlak olması, süt akışının kısıtlanmasına neden olan sütyenlerin giyilmesi, ağır eşya taşımak, meme bakımının uygunsuz şekilde yapılması, sürekli stres altında olmak, yetersiz beslenme gibi durumlar mastit oluşumuna sebep olabilmektedir.
Mastite Ne İyi Gelir?
Eğer mastit söz konusu ise bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz. Bebek sütten kesildiği zaman semptomlar daha da ağırlaşır. Süt akışı devamlı olarak gerçekleşirse enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olur. Tıkanık meme enfeksiyonu olarak da bilinen mastit bitkisel çözüm ile iyileşme sağlayabilir. 2-3 damla esansiyel yağ ve 500 ml soğuk su ile bir karışım yapabilirsiniz. Soğuk suyun içerisine bu yağdan koyup, pamuklu bezi içerisine sokup suyunu sıktıktan sonra memenin üzerine örtüp, 15-20 dakika bekletiniz. Bebeği emzirmeden önce memeyi dikkatlice temizleyiniz. Fakat alerji söz konusu ise mutlaka hekime danışılarak kullanılmalıdır.
Mastit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer ki hastada enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik kullanılması gerekir. Tekrarlama gibi sorunların olmaması için antibiyotiklerin düzenli kullanılması gerekir. Ağrıların azaltılması için ağrı kesici kullanımı önerilmektedir. Mastit görüntüsü söz konusu olduğunda birtakım önlemler almalısınız. Bunun için memenin süt ile dolması önlenmelidir. Emzirme süreleri kısa tutulmalı ve sütün birikmesi engellenmelidir. Memenin yukarısında ucuna doğru masaj yapınız. Bu şekilde süt akışı kolaylaşır ve mastit engellenir. Emzirme sırasında ilk olarak mastitli meme emzirilmelidir. Çünkü bebek aç olduğundan daha güçlü emer. Böylece süt kolay boşaltılır. Ayrıca bebeğinizi aynı değil farklı şekillerde emziriniz.