Sağlık 24 Ekim 2021 - 15:41:34

Melankoli Nedir, Ne Demek? Nasıl Yenilir? Nasıl Tedavi Edilir?

Melankoli Nedir, Ne Demek? Nasıl Yenilir? Nasıl Tedavi Edilir?

Melankoli; ilk olarak 1917 yılında Sigmund Freud tarafından psikanalitik anlamda kullanılmış olan, günümüzde yaygın bir şekilde görülen bir ruh halidir.

Melankoli Nedir, Ne Demek?

Daha az hareketli olmak ya da normalden daha heyecansız bir hataya sahip olan kişileri ifade etmek için kullanılan melankoli, depresyon kaynaklı bir duygudurum bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. 2000 yılından itibaren psikolojik rahatsızlıkların sınıflandırılması konusunda pek çok kez yer almıştır. Günümüzde melankoli yerine daha çok depresyon kelimesi kullanılmaktadır. Günümüzde melankoli terimi daha çok psikotik ve şiddetli depresyon hali için kullanılmaktadır. Genel olarak 30'lu yaşlardan sonra ortaya çıkmaktadır.

Sözlük anlamın ile hüzün ve kara sevdaya tutulmuş olan melankoli kelimesi, asıl olarak kişinin yaşama sevincini kaybetmesi ve kendini devamlı olarak üzgün hissetmesi şeklidir. Aynı zamanda kişi kendini bu şekilde betimlemektedir. Tıp dilinde melankoli ruhsal bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Derin üzüntülü bir ruh hali olarak tanımlayabileceğimiz melankoli evreleri farklı türlerde karşımıza çıkmaktadır. Hafif olarak ortaya çıktığı zaman halsizlik, durgunluk, takatsizlik ve ağrı gibi belirtiler meydana gelmektedir. Neşesizlik, yorgunluk, zayıflık, dikkat ve hafıza kaybı belirtileri bütünü ile subakut ve nevrastenik şekil olarak iki tip ile karşımıza çıkar. Bunların haricinde ajitasyonlu, halüsinasyonlu, stuporlu ve hezeyanlı olmak üzere farklı çeşitleri da bulunmaktadır.

Melankoli Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde pek çok kişide görülen melankoli sebeplerine baktığımızda organsal, toksik, infeksiyöz, travmatik, hormonal, nörolojik, sosyo-ekonomik nedenler sayılabilmektedir. Yani bu ruhsal hastalığa sebep olanlar hem çevresel hem de fiziksel faktörlere bağlı olarak gelişebilmektedir.

Melankoli belirtileri ve bu rahatsızlığa sahip insanların ortak özelliklerine baktığımız zaman genel olarak diğer insanlar gibi olamama, topluma karışamama, insanlardan uzaklaşma gibi durumların söz konusu olduğunu belirtebilir. Bunlara ek olarak herhangi bir yere ya da insana bağlanamama, sürekli olarak hüzünlü olma, endişeli bir tutum sergileme, konuşmak yerine yazmayı tercih etme, yalnız kalmak için uğraşmak ve çaba sarf etmek, mutluluğu devamlı olarak geçmişte aramak ve buraya bağlı kalmak, hiçbir şeydan memnun kalmamak ve çaresiz hissetmek gibi ruhsal özellikler yer almaktadır.

Melankolik Takılmak Ne Demek?

Bir ruhsal durum olarak tanımlayabileceğimiz melankoli takılmak; kişinin içinde bulunduğu melankoli ruh durumunu aynı zamanda sosyal hayatına yansıtması olarak nitelendirebiliriz. Toplum içerisinde bir insan üzüntülü, memnuniyetsiz ve keyfisiz oluyorsa melankoli takılıyor olarak tanımlayabiliriz. Bu durum geçicidir ya da kişi bunu istediği için böyledir. Eğer ki geçici değilse bu durum psikolojik rahatsızlık olabilir. O zamanda psikolojik destek alınması gerekmektedir.

Melankoli Nasıl Yenir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle melankoli tedavisinin sağlanabilmesi için psikolojik bulguları saptanması gerekmektedir. Tanı koyulduktan sonra psikolojik destek ile kişinin bu duygudurum bozukluğunun giderilmesi sağlanmaktadır. Kişinin kendini oyalayacak bir şeyler bulması, yaşama isteğinin tekrardan kazanabileceği bir alana yönelmesi, açık havada yürüyüşlerin yapılması, keyif aldığı şeyleri yapması gibi birtakım yöntemler uygulanmalıdır. Bu konuda psikolog desteği alınmalıdır.

  • melankoli
  • melankoli nedir
  • melankoli evreleri
  • melankoli nedenleri
  • melankoli sebepleri
  • melankoli belirtileri
  • melankoli takılmak
  • melankoli takılmak ne demek
  • melankoli tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur? Ne İyi Gelir? Nasıl Anlaşılır?