Sağlık 29 Mart 2024 - 20:47:54

Menenjit Hastalığı Nedir? Neden Olur? Bulaşıcı mıdır? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menenjit Hastalığı Nedir? Neden Olur? Bulaşıcı mıdır? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurilik ve beyni çevreleyen zarda meydana gelen iltihaplanma sonrasında oluşan menenjit hastalığı; virüs, bakteri, mantar ya da parazit kaynaklı oluşan bir rahatsızlıktır.

Menenjit Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Meninks olarak isimlendirilen ve omurilik, beyin çevresini saran zarın iltihap olması ile meydana gelen menenjit hastalığı; bazen hafif seyredebilirken bazen ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve hatta hayati tehlike yaratan bir rahatsızlıktır. en sık bebeklerde, çocuklarda ve genç erişkinlerde oluşan bu hastalık hemen her yaşta meydana gelebilmektedir. 1 yaşından küçük çocuklarda ve 60 yaşın üstündeki kişilerde görülme riski oldukça fazladır. En sık görülen menenjit tipi virüs kaynaklı olandır. Virüs kaynaklı menenjit az şiddetlidir. Bakteri kaynaklı olanlar ise daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Menenjit belirtilerine baktığımızda kusma, baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, uykua yatkınlık, konsantrasyon bozukluğu, havale geçirme ve bazı durumlarda deri döküntüsü görülür. Yenidoğan bebeklerde ise belirtilere baktığımızda sürekli ağlama, yüksek ateş, hareketlerin yavaşlaması, bıngıldakta kabarma, bebeğin boynunda ya da vücudunda sertlik gibi semptomlar görülebilmektedir. Ayrıca menenjit sonrası davranış bozukluğu da görülen bir durumdur. Bebeğiniz ateş benzeri sorunlar gördüğünüzde eğer ki düşmüyorsa ve yükseliyorsa vakit kaybetmeden mutlaka en yakın sağlık kuruluşundan destek alınız.

Menenjit Hastalığı Neden Olur?

Genel olarak menenjit hastalığı geçirenler virüs kaynaklı bu hastalığa yakalanmaktadır. Bunun yanı sıra bakteri ve parazit kaynaklı da olabilir. Genel olarak menenjit sebeplerine bakacak olursak eğer:

Pnömokoklar: Yetişkinlerde ve küçük çocuklarda meydana gelir. Ülkemizde çok sık görülen bir menenjit hastalığıdır. Sinüzit, orta kulak enfeksiyonu ve zatürreye neden olabilir. -Menenjit aşısı ile önlenebilmektedir. Ülkemizde bu aşının uygulaması vardır.

Meningokoklar: Bir diğer menenjit etkeni olan meningokoklar hem çocuklarda hem de yetişkinlerde menenjite neden olabilir. Üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturur ve sonrasında bakteriler beyne ulaşır. Bu etken de aşı ile önlenebilir.

Listeria: Pastörize edilmemiş peynir, sosisli sandviç ve diğer besinlerden bulaşabilir. Yaşlılarda, hamile kadınlarda, bağışıklığı düşük kişilerde görülebilir. Bu etken gebelikte plasentaya geçer ve bebekte ölümcül enfeksiyon meydana getirebilir.

Bunların haricinde viral menenjitler de vardır genelde hafif seyrederler. Bunlardan en sık etkenler herpes simplex, kabakulak ve HIV virüsüdür.

Menenjit Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Virüs ve bakteri kaynaklı olan menenjit, öksürme, hapşırma, öpüşme, ortak kullanılan tabak çatal ve diğer eşyalar ile bulaşabilir. İnsandan insana kolayca bulaşabilen menenjit, genel olarak 5 yaşın altındaki çocuklarda ve 55 yaş üstündeki insanlarda görülmektedir. Bazı kişiler hasta olmadığı halde boğazında ya da burnunda menenjite neden olan bakteriyi taşıyabilir. Yetişkinlerde menenjit tehlikeli olabileceği gibi bebeklerde risk daha büyüktür.

Menenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Belirtiler kapsamında hastaneye giden kişiden omurilik sıvısı alınır. Alınan sıvı incelenir ve sonrasında kesin tanı koyulur. Beyinde hasar var mı yok mu anlamak için bilgisayarlı tomografi çekilebilir. Bakteriyel kaynaklı olanlarda antibiyotik kullanımı sağlanır. Bazı menenjitler kendiliğinden geçerken bazıları için tedavi gereklidir. Menenjit öldürür mü diye bakacak olursak eğer hastalığa ne zaman müdahale edildiği bu konuda belirleyicidir.

  • menenjit hastalığı
  • menenjit hastalığı nedir
  • menenjit belirtileri
  • menenjit sonrası davranış bozukluğu
  • menenjit hastalığı neden olur
  • menenjit hastalığı geçirenler
  • menenjit hastalığı bulaşıcı mıdır
  • yetişkinlerde menenjit
  • menenjit tedavisi
  • menenjit öldürür mü
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sigarayı Bıraktıran Bitki Karabaş Otu Faydaları, Zararları ve Kullanımı