Mesir macunu doğada var olan, birbirinden çeşitli bitki özlerinden yapılan ve birçok rahatsızlığı tedavi eden şifadır.
Mesir Macunu Nedir? Ne İşe Yarar?
Her bölgenin kendine özel bir kültürü, meyve, sebze ve festival türleri vardır. Manisa'yla birleşen mesir macunu doğal bir şifadır. Macun kırk bir baharattan ve doğal bitkilerin karışımı ile meydana gelmiştir. Doğal bitkiler ile yapılan bu macunun birçok farklı konu üzerinde pozitif etkileri bulunmaktadır. İnsanların çoğu bu macunu cinsel uyarıcı olarak düşünmektedir. Fakat macunun yararı sadece uyarıcı olması değildir. Yararları fazla olan macunun en dikkat çeken özelliklerinden biri hafızayı arttırma özelliğinin olmasıdır. Bunun yanı sıra konsantrasyonu düzenlemektedir. Soğuk algınlığını tedavi etme özelliği bulunmaktadır. Macunun içerisinde kırk bir adet ot vardır. Günümüz şartlarında bu bitkilerin hepsi üretilmese de işe yarar bir sürü bitkinin varlığı devam etmektedir.
Kuvvet Macunu Tarifi Nedir? Nasıl Yapılır?
Diğer ismi halk arasında kuvvet macunu olan karışım festivallerde büyük kazanların içerisinde pişirilmektedir. Mesir macunu yapılması için ihtiyaç duyulan malzemeler kazana atılır ve pişirilir. İçindeki malzemeler; bal, sinameki, şeker, sarı halile, teke mersini, karahalile, üzüm suyu, zencefil Hindistan cevizi, zencefil, karabiber, tarçın, kişniş, anason, havlıcan, kebabe, yenibahar, anason, sakız, hardal tohumu, hıyarşembe, çöpçini, hardal tohumu, kakule, çam sakızı, melisa otu, safran, keçiboynuzu, meyan balı, biberiye, rezene, hayıt tohumu, kimyon, şaşlı, tarçın çiçeği, portakal kabuğu, limon tuzu, vanilya, şaşlı, hayıt tohumu, galanya, mirsafi, çörek otu, tarçın çiçeği, çin ravendi, limdar-ı fülfül, ud-ül-kahr.
Mesir Macunu Tarihçesi Nedir?
Kuvvet macununun tarihi Yavuz Sultan Selim dönemine dayanmaktadır. Kuvvet macununun ilk kez tedavi amacı ile kullanıldığı süreç Yavuz Sultan Selim dönemi olarak belirtilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa hastalandığı zaman yapılan tedavi uygulamalarının hiçbiri fayda sağlamamıştır. O dönemde en ünlü hekim Merkez Efendi olarak bilinmekteydi. Merkez Efendi kırk bir tür baharatı karıştırmış ve bu macunu hazırlamıştır. Hafsa Sultan kuvvet macunu sayesinde iyileşmiştir.
Mesir Macununun Faydaları Nelerdir?
- İştah açma özelliği vardır.
- Gaz giderir,
- Kuvvet ve enerji verir,
- Yorgunlukları ve halsizlikleri gidermektedir,
- Hormonları harekete geçirme üzerinde etkili bir gücü bulunmaktadır.
- Zehirli hayvan sokmaları üzerinde önemli etkilerinin olduğu belirtilmektedir.
Mesir Macununun Zararları Nelerdir?
Biri ürün normalden fazla olarak tüketildiği zaman çeşitli olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu durum başka ürünler için de geçerlidir. Mesir macunu aşırı olarak tüketildiğinde içinde bulunan pul biber, sarımsak ve bayır turpu şeklindeki baharatlar yüzünden mide problemleri ortaya çıkabilmektedir. Hastalığı olan ve ilaç kullanan hastaların uzman hekime danışmadan kesinlikle bu macunu kullanmaları tavsiye edilmemektedir. Uzman hekim onayında mesir macunu tüketilebilmektedir. Macunun fiyatları satışa sunulan alana göre değişiklik göstermektedir.