Sağlık 01 Aralık 2021 - 10:10:27

Metabolizmayı Hızlandıran Şeyler, Yiyecekler ve İçecekler

Metabolizmayı Hızlandıran Şeyler, Yiyecekler ve İçecekler

Metabolizma hızı; genetik faktörler, yaş, hastalık, hava durumu ve gün içerisinde tüketilen karbonhidrat oranı ile değişebilen, birtakım besinler, içecekler ile hızlanabilen bir sağlık durumdur.

Metabolizma Nasıl Hızlanır? Nasıl Çalışır?

Sağlıklı bir vücut için önemli olan metabolizma hızı, beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlıkları ile dengelenir ve artış gösterir. Vücudumuza almış olduğumu besin maddelerinin yapım-yıkım süreçleri sonrasında oluşan enerji hücre yapısına katılmaktadır. Bu reaksiyonlar, metabolizma hızını ifade etmektedir.

Metabolizmanın olması gerekenden daha yavaş olması kilo almaya neden olmaktadır. Kilo arttıkça metabolizmanın yavaşlaması da söz konusu olmaktadır. Gün içerisinde bol su içmek metabolizmanın hızlanması için önemli ve gerekli olan en önemli etkendir.

Düzenli uyku, dengeli beslenme ve gün içerisinde hareket etmek, metabolizmanın sağlıklı çalışması için etkili olmaktadır. Aç kalmak metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Bundan dolayı gün içerisinde aç kalmadan düzenli beslenme sağlanmalıdır.

Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecekler Nelerdir?

Türkiye'de yüksek oranda üretilen ve tüketilen acı biberin metabolizmayı hızlandırma özelliği vardır. Acı biber metabolizma hızını yükseltmektedir. Yemeklerde kullanılan acı biber, pul biber ve sivri biber gibi biber çeşitleri gün içerisinde yakılan kalori seviyesini arttırmaktadır. Bunun yanı sıra acı biber kişiye tokluk hissi verir. Tarçın, kekik ve kişniş gibi baharatlar acı biberin metabolizmaya verdiği etki ile neredeyse aynı orandadır.

Metabolizmayı hızlandıran besinler arasında zencefil bulunmaktadır. Sindirim işlevine yardımcı olan zencefil metabolizması yavaş olan insanlara tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra vücudun sıcaklık seviyesini yükselterek öğünlerden sonra metabolizmanın hızı tahmini olarak %20 seviyesinde arttırmaktadır.

Karbonhidrat alımına kıyasla uzun bir süreçte sindirilen protein içerikli bir yemek tüketildiğinde enerjiye ihtiyaç duyan sindirim sistemi ile beraber yakılacak olan kalori oranı artış göstermektedir. Kırmızı etten ziyade yağ oranı az olan balık, hindi ve tavuk gibi protein içeren besinleri tüketmek metabolizmanın hızlanması için faydalıdır.

Lifli yiyecekler metabolizmanın hızlanması için tüketilen besinlerin başında gelir. Besinlerin sindirilemeyen bir tarafı vardır. Sindirilmeyi engelleyen bu kısma lif yani posa denir. Posa sindirim esnasında insan vücudunun kullanmış olduğu enerjiyi arttırır ve bu sayede metabolizmanın hızlı çalışmasına destek olur. Sindirime yardımcı olan yiyecekler arasında suda çözünmeyen veya çözünebilen besin lifleri bulunmaktadır. Bu tür besinler ishal, kabızlık gibi problemlerin yaşanmasını engellemektedir. Ispanak, portakal, brokoli elma, fındık, lahana, badem, kepekli tahıllar, greyfurt, yulaf gibi besinler lif açısından zengin yiyecekler arasında yer alır.

Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecekler

Metabolizmayı Hızlandıran İçecekler Nelerdir?

Uzmanlar tarafından tavsiye edilen yeşil çayın metabolizma hızlandırma konusunda birçok yararı bulunur. Antioksidan bakımından zengin olan yeşil çay etkili metabolizma hızlandırıcılardan biridir. Yeşil çay zencefil gibi vücudun sıcaklık seviyesini yükseltir ve fenol ismindeki bileşeni sayesinde metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Yeşil çayı kişi tercihine göre soğuk veya sıcak tüketebilir.

Kafein oranı yüksek olan kahveler de metabolizmayı hızlandıran içecekler arasında yer almaktadır. Kahveyi dozunda tüketmek vücut sağlığı için önemlidir, bu yüzden kişi vücudun ihtiyacı kadar kahve ve yeşil çay tüketmelidir.

Günlük hayatta uygulanacak metabolizma hızlandırıcı tariflerden destek alabilirsiniz. Oolong çayı, rooibos çayı gibi diğer bitki çayları da bu konuda etkili olmaktadır.

Metabolizmayı Hızlandıran Şeyler Nelerdir?

Eğer metabolizmanız yavaşsa ve hızlanmasını istiyorsanız, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeniz gerekmektedir. Sabah aç karnına metabolizma hızlandırmak için limonlu ılık su içebilirsiniz. Bunun yanı sıra tarçın metabolizmayı hızlandırmanın yanında zayıflatma özelliği olan besin grubundadır. Tarçının en önemli görevlerinden biri kan şekerini düzenlemesi ve öğünlerin arasındaki açlık süresinin kısaltılması sağlar. Tokluk hissi veren tarçının diğer bir özelliği ise sindirim esnasında vücudun sıcaklık seviyesini yükseltir. Bu sayede yakılan enerji oranında artış görülür ve metabolizma hızlanmaktadır.

Gün içinde en az 2 litre su tüketmek gerekir. Sabah kahvaltılarının besin açısında zengin olması ve düzenli yapılması önem teşkil eder. Öğle yemekleri aksatılmamalı ve akşam yemekleri hafif olmalıdır. Aynı zamanda akşam yemeklerinin geç saatlere kalmaması tavsiye edilmektedir. Metabolizmayı hızlandırmada etkisi yüksek olan ara öğünler mutlaka yapılmalıdır.

Metabolizma yavaşlamasını önlemek için işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir ve doğal yiyecekler tüketilmelidir. Yiyeceklere baharat eklemek metabolizmayı hızlandırır. Bütün günü hareketsiz geçirmek metabolizmayı yavaşlattığı için gün içinde yarım saat kadar yürüyüş yapmak veya hareket etmek gereklidir. Metabolizmayı hızlandıran şeyler aynı zamanda dengeleyici ve düzenleyici etki de sunmaktadır. Bunları tüketerek daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Metabolizma Hızlandıran İlaçlar Nelerdir?

Doğal yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda metabolizma hızlandıran detoks programları yerine doktora danışılarak tüketilebilen ilaçlar kullanılabilir. Eğer metabolizmanın yavaşlaması bir sağlık probleminden kaynaklanıyorsa, ilaç gereksinim duyulabilir.

Sizler de metabolizmayı hızlandırmak için yiyecek, içecek, ilaç ve birtakım egzersizlerden yararlanabilirsiniz. Metabolizmanın dengeli çalışması sayesinde forma girmek de mümkündür.

  • metabolizmayı hızlandıran şeyler
  • metabolizmanın hızlanması
  • metabolizmayı hızlandırmak
  • metabolizma hızlandırıcı besinler
Yorumlar
Gülin Ak Kilo vermek için metabolizmamın hızlanmasını istiyorum Ne yapmam gerekiyor? Metabolizmayı nasıl hızlandırabilirim? cevapla
Ebru Balkan Metabolizma hızı nedir? Nasıl olmalıdır? Ölçümü nasıl yapılır? Benim metabolizmam sanılandan daha yavaş çalışıyor. Nasıl artar ne yapmak gerek? Normalde hızın ne olması gerekmektedir? Bu konuda bilgi almak istiyorum. Neler yersem hızlanır acaba? cevapla
yorum yaz
Hepatit C Nedir? Tedavisi, Belirtileri ve Aşısı