Meyan şerbeti Güney Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça kullanılan şerbet çeşitlerinden biridir.
Meyan Şerbeti Nedir? Ne İşe Yarar?
En çok tüketildiği zaman dilimi Ramazan ayıdır. Meyan şerbeti meyan bitkisinin kök kısımlarından üretilmektedir. Havanın sıcak olduğu zamanlarda serinlemek amacıyla buzlu bir şekilde tüketilir. Lezzet olarak tatlıdır. Meyan kökünün faydaları çeşitlidir. Vücuttaki toksinlerin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Hücreleri canlandırır, mide problemleri ile mücadele eder ve cildin taze kalmasına destek olmaktadır. Virüs rahatsızlıklarına direnç sağlamaktadır.
Meyan Şerbeti Neye İyi Gelir?
Serinletme özelliği olan meyan şerbeti bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Yaz mevsiminde meydana gelen terleme, halsizlik gibi durumları gidermektedir. İsteksizlik ve yorgunluk gibi olumsuz etkenlerle mücadele etmektedir. Enerji deposu olan meydan kökünün şerbeti sıcak havalarda kişinin serinlemesini sağlar. Bu şerbet fazla oranda tüketildiği zaman yüz ve vücut bölgesinde şişmelere yol açmaktadır. Türkiye'nin kültüründe meyan şerbeti önemli bir yere sahiptir. Günümüz koşullarında sağlıksız olarak satılan paketlenmiş içecekler sıkça tüketilmektedir. Bu içecekler yerine meyan şerbetinin içilmesi önerilir. İnsanların dikkatinin çekilmesi için yöresel kıyafetler eşliğinde şerbet sunumu gerçekleştirilmektedir. Bu sayede uzun yılların kültürü varlığını devam ettirmektedir.
Meyan Şerbetinin Faydaları Nelerdir?
Cilt sağlığının uzun süre korunmasını sağlar. Bu bitki sayesinde cilt parlak ve sağlıklı görünür. Meyan kökü kaynatılır ve soğutulur. Sonrasında on beş dakika cilt üzerinde bekletilebilir. Koyu lekelerin gitmesine yardım eder. Cildi uzun süre nemli tutar. Kuru ciltler bu bitkinin özelliklerinden yararlanabilir. Cildin esnek bir yapıya sahip olmasını sağlar. Meyan kökü antioksidan içerdiği için cilt sağlığına faydalıdır. Sedef ve egzama hastalıklarına fayda sağlar. Cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlamaktadır. Meyan kökü kaynatılarak cilde pamukla uygulanabilir.
Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?
İhtiyaç duyulan malzemeler yüz gram meyan kökü ve üç litre sudur. İlk olarak meyan köklerinin temizlenerek yıkanması gerekir. Derin bir kabın içine üç litre su ilave edilir. Kaynaması gereken karışımın ağızı kapatılmalıdır. Tenceredeki su kaynadığında içinde tahmini olarak bir avuç kadar meyan atılmaktadır. Bu şekilde iki saat daha kaynatılır. Meyan kökü tortusu dip kısma çöker. Çökme zamanı geldiğinde etrafa güzel bir koku yayılır. Karışım tel süzgeç aracılığı ile süzülür. Unutulmaması gereken aşama meyan kökü tozu süzgeçten geçmemelidir. Şerbetin içerisinde tortunun olmaması gerekir. Bu durumu sağlamak için tülbentten yardım alınmalıdır. Süzgecin üzerine tülbent yerleştirilir ve bu sayede şerbetin içinde tortu olmaz. Şerbetin suyunun az veya katı olması halinde şerbete su eklemek mümkündür. Ayrıca tadı acı olursa nane ya da karanfil ilave edilebilir. Meyan şerbeti içerisine bazı kültürlerde tarçın ilave edilmektedir.