Görülme sıklığının çok olmaması sebebiyle insanlar tarafından çok fazla bilinmeyen bir hastalık olan MF hastalığı bir çeşit deri hastalığıdır ve kişilerin oldukça zor bir hayat geçirmesine sebep olabilir.
Mf Hastalığı Nedir, Ne Demek?
MF kısaltması, Mikozis fungoides kelime gurubundan gelirken insanların bu Latince kelimeleri hatırlamasının oldukça zor olması sebebiyle kullanılmaktadır. Bilindiği üzere lenf dokusu üzerinde çok sayıda farklı rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklar genel olarak lenfoma olarak isimlendirilirken bu grubun içerisinde hastalıkların büyük bir çoğunluğunu MF hastalığı oluşturmaktadır. Bu hastalık insanların cilt sağlığına etki ederken dışarıdan fark edilebilen ve insanları sosyal açıdan zorlayan belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Araştırmalara göre 100.000'de 1 görülme oranı bulunmaktadır. ,
Mf Hastalığı Neden Olur?
Bu hastalığın sebepleri uzun zamandır araştırılmasına rağmen tam olarak bir sebep bulunamamıştır. Genel olarak kişilerin uzun süreli olarak zararlı maddeler ile temas halinde olması ciltlerinin zarar görmesine sebep olmaktadır. Birkaç farklı virüs türünün bu hastalığa sebep olduğu biliniyor olsa da bu virüslerin tam olarak insanlara nasıl bulaştığı konusunda bir bilgiye ulaşılamamaktadır. Virüslerin yaşamasına imkan tanınan kirli ve nemli alanların yanında çok fazla zaman geçirmek bu rahatsızlığın sebepleri arasında gösterilmektedir. Genel olarak genetik etmenler bu hastalık için bir sebep olarak sunulmamaktadır.
Mf Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
MF hastalığı farklı evrelerden oluşurken belirtiler de evrelere göre farklılık göstermektedir. Hatalığın ilk evresinde olan kişilerde kızarıklıklar meydana gelmeye başlar. Bu durum, birçok farklı sebepten dolayı oluşabildiğinden hastalığı bu evrede teşhis etmek oldukça zordur. Birçok kişi bu durumun alerjik reaksiyonlardan dolayı oluştuğunu düşünmektedir. Bunun ardından yaşanan evrede ise kaşıntılar başlamaktadır. Kızarıklıktan sonra kaşıntılar da sıklıkla görülen bir sorun olduğundan kişiler bu evrede de hastalığın ciddiyetini kavrayamazlar. Ancak sonrasında egzama ya da mantara benzeyen döküntüler, lekeler oluşmaya başladığında kişiler farklı ve büyük bir hastalık olduğunu fark etmektedir. Bu lekeler, vücudun her yerine yayılmaya başlarken kişileri sosyal açıdan da çok zorlamaktadır. Son olarak kırmızı ya da kahverengi renklerde plaklar oluşmaya başlar ve bu hastalığın son evresi olarak nitelendirilebilir.
Mikozis Fungoides Hastalığının Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?
Mikozis fungoides tedavisinde farklı yöntemler yer alırken hastalığın hangi evrede olduğuna göre tedavi yöntemine karar verilir. Basit bir ilaç tedavisi ile ilk evrede yakalanan hastalık tedavi edilebilirken sonraki evreler için ışın tedavisi yöntemi kullanılmaktadır. Bu ışın tedavisi yeterli olmuyorsa kemoterapi alınmaya başlanırken oldukça zorlu bir döneme girilmiş olacaktır. Bu dönem içerisinde özellikle bayanlar çok büyük zorluk yaşarken her zaman etraflarındaki kişilerin kendilerine destek olmaları gerekmektedir. Sosyal açıdan da oldukça zorlayıcı bir hastalık olan MF hastalığı çok sık görülmese de oldukça etkilidir ve insanların en kısa süre içerisinde tedavi olması gerekmektedir.