Miyop, kelime anlamı olarak tanımlayacak olursak göz kısmak anlamına gelmektedir.
Miyop Nedir, Ne Demek?
Miyop hastaları uzaktaki bir objeyi görmek için göz kısma hareketi yaparlar. Etrafımızda mutlaka böyle arkadaşlarımız zaman zaman olmuştur. Kısacası miyop uzağı görememek anlamına gelen bir göz hastalığıdır. Miyop hastalarındaki bu uzağı net görememe rahatsızlığı, gözün bazı işlevsel hareketlerini yerine getirememesi sonucu oluşmaktadır. Gözün uzunluğunun daha çok fazlalaştığı durumlarda göz biraz daha irileşmiş durumdadır.
Miyop Nasıl Oluşur? Nasıl Meydana Gelir?
Gözün daha kısa olduğu durumlarda ise bu miyoplarda gözler genellikle biraz daha küçük görünümdedir. Ancak bazı bireylerde göz kapağının daha büyük olmasından kaynaklı olarak göz iç kısımda çökük bir biçimde kalmaktadır. Gözler küçük gibi görünebilmektedir. Göz kapaklarının biraz daha fazla açıldığı bireylerde de gözler aslında küçük olduğu halde iri gibi görünebilmektedir. Mantık olarak görme işlevinin nasıl meydana geldiğini basit bir şekilde anlatacak olursak, cisimler tarafından gözümüze yansıyan ışınlar göz merceğinde kırılarak göz merkezine düşer. Bu şekilde de görme olayı meydana gelmektedir. Miyop olan kimselerde ise bu yansıma olayı sonucu ışınların göz merkezine düşmesi konusunda sıkıntı olmaktadır. Yani görme merkezine kontrolsüz bir şekilde biraz on tarafına düşerler.
Miyop Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Miyop hastaları uzaklardaki cisimleri daha bulanık görmektedirler. Miyop genetik olarak olabileceği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Bu da çevresel faktörler sonucu oluşmaktadır. Zaman içerisinde oluştuğu gibi sürekli de ilerleme halinde olan bir göz hastalığıdır.
Miyop Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?
- Hafif miyop <3.00 dioptri
- Orta miyop 3.00-6.00 dioptri
- Ağır miyop 6.00-9.00 dioptri
- Çok ağır miyop > 9.00 dioptri
Konunun başında anlatıldığı gibi miyoptaki en önemli belirti uzağı net görememektir. Televizyonu yakından seyretmek ve ya ışık açık uyumak miyop neden olur mu sorusuna ise hayır cevabı verebiliriz çünkü zaten bu durumdaki kişiler uzaktan göremedikleri için televizyonu yakından seyretmek isterler. Işık yanık uyumak ta miyop riskini arttırmamaktadır. Ancak gözlerin dinlendirilmesi açısından da karanlıkta uyumak daha yararlıdır. Uyurken salgılanan melatonin hormonu sayesinde vücut kendini dinlendirmeye almaktadır. Bu nedenle de karanlıkta uyumak daha sağlıklıdır.
Miyop Tedavisi Nasıl Yapılır?
Miyop tedavi yöntemleri olarak ise birçok seçenek bulunmaktadır. Bunlardan birincisi gözlük ve ya lens kullanımıdır. Gözlük ve ya lens kullanılarak hastalığın bir nebze de olsa önüne geçilmiş olmaktadır. Miyop düzeltilmesinde kalın kenarlı iç bükey mercekler kullanmak vasıtasıyla göze gelen ışınların dağılması sağlanarak görüntünün gözün retina bölümünde daha net bir biçimde oluşması sağlanır. Erken dönem teşhis edilen miyoplarda bu yöntem geçici olarak ta olsa tedavi edici olabilmektedir. Özellikle okul çağındaki çocuklarda tahtayı görememe konusunda şikayetler ile kendini belli etmektedir. Kalıcı tedavi için ise excimer lazer yöntemleri mevcuttur. Miyopların bir kısmından lazer yöntemiyle tamamen kurtulmak mümkün olabilmektedir. Ancak 9-10 dereceye ulaşmış miyoplarda lazer tedavisi etkili olmaz.