Ülkemizde Ankara keçisi ya da tiftik keçisi olarak bilinen keçi türünün yününden elde edilen liflere moher adı verilir. Bu liflerden elde edilen ipler moher iplik, bu iplikler kullanılarak elde edilen kumaş da moher kumaş olarak bilinmektedir.
Moher İplik ve Kumaş Nedir?
Küçükbaş hayvancılık, ülkemizde birçok kişinin geçim kaynağı olarak gösterilebilir. Her geçen gün küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği yapan kişi sayısı azalıyor olsa da hala düzenli olarak bu işi yaparak geçimini sağlayan çok sayıda insan yer alır. Küçükbaş hayvanlar arasında keçi yetiştiriciliği özellikle İç Anadolu bölgesinde yaygın şekilde görülürken bu bölgedeki keçiler, genel olarak Ankara keçisi ya da diğer bir adıyla tiftik keçisidir. Bu keçilerin sütünden, yününden ve etinden faydalanmak mümkün olur. İlkbahar ve sonbahar aylarında keçinin yününün kırkılması ile elde edilen lif moher olarak isimlendirilmektedir. Son derece dayanıklı bir yapıda olduğundan farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
Moher İplik ve Kumaş Nasıl Elde Edilir?
Bunun için yetişkinlik döneminde olan bir keçiye ihtiyaç duyulmaktadır. Çok sayıda keçinin yünlerinin kırkılması ile birlikte lifler elde edilir. Elde edilen bu lifler moher olarak isimlendiriliyor olsa da kullanılabilmesi için belirli işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Genelde keçiler üzerinde yılda bir defa bu işlem uygulanmaktadır. İşlem sonrasında ortaya 20-25 cm. uzunluğunda lifler ortaya çıkarken bunlar özel makineler ile işlenerek iplik halini alırlar. Bu iplikleri kullanılarak kumaşlar dikilir ve farklı alanlarda kullanımına başlanabilir.
Moher İplik Özellikleri ve Fiziksel Yapısı Nedir?
Tiftikten elde edilen moher iplik ve kumaş yüne göre çok daha parlak bir yapıda olur. Bu, direkt olarak ürünün yapısından kaynaklanmaktadır. Buna ek olarak içeriğindeki pulların yapısı sebebiyle yün gibi kolay çeken bir malzeme değildir. Keçelenme olarak isimlendirilen durum ile de karşılaşılması çok güçtür. Bu sebeple de birçok alanda kullanıma uygun olarak nitelendirilebilir. İpek ile karşılaştırıldığında benzer özellikler gösterdiği söylenebilir. Onun gibi parlak ve yumuşak bir yapıdadır. Farklı renklerde olabilirken genelde beyaz ile krem rengi arasında değişmektedir. Nem çekme özelliği vardır ve üzerinde %16 ile %18 arasında nem tutabilir.
Moher Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Kalın ve sağlam yapısı sebebiyle moher iplik ve kumaş kışlık ürünlerin üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle mont ve kaban türü kıyafetlerde en çok tercih edilen malzemelerden birisidir. Buna ek olarak Şal ve atkı yapımında da sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle çok soğuk iklimlerde yaşayan kişiler, kendilerini soğuktan koruyacak aksesuarlar almak isterlerse bu aşamada moher kumaşını tercih edebilmektedir. Son olarak döşeme kumaşlarında ve battaniye yapımında tercih edilen malzemelerden birisidir. Ülkemizde Ankara ve çevresinde yetiştirilen tiftik keçisinden elde edilen moher iplik ve kumaş dünyanın birçok farklı bölgesine ithal edilmekte ve buralarda da üretimine başlanmaktadır.