Sağlık 16 Nisan 2021 - 13:37:39

Nikotin Yoksunluğu Nedir? Sendromu Ne Zaman Biter? Belirtileri ve Tedavisi

Nikotin Yoksunluğu Nedir? Sendromu Ne Zaman Biter? Belirtileri ve Tedavisi

Nikotin bağımlılığının fiziksel ve psikolojik etkileri kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilediği gibi tüm yaşamına da zarar vermektedir. Nikotin vücut sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden biridir. Sigara kullanan kişilerin bağımlılık göstermesi ve nikotin ihtiyacının giderilmemesinde nikotin yoksunluğu meydana gelmektedir.

Nikotin Yoksunluğu Nedir? Nasıl Olur?

Kana karışan nikotin özellikle azaldığında kişide sigara içme isteği uyandırır. Sigara içildiğinde azalan nikotin tekrar kana karıştığında kişi kendini rahatlamış hisseder. Uzun süre sigara içmeyen birinin nikotin yoksunluğu çekmesi bazı sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Özellikle kişide huzursuzluk sendromu yaşatması ruhsal olarak kişiyi daha da rahatsız etmektedir.

Nikotin Yoksunluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Sigara içen kişilerin sıkça dile getirdiği durumlardan biri olarak bilinen nikotin ihtiyacı aslında kandaki nikotin miktarının düşüş göstermesidir. Bu durum sigara içildiğinde kanda normalleşen nikotin miktarının karşılanması ile son bulur. Sürekli sigara içen ve sigara bağımlılığı olan kişilerde sigara içilmediği zaman nikotin sendromu başlamaktadır.
  • Ruhsal ve fiziksel olarak kişiyi rahatsız ederek istenmeyen durumların karşılaşılmasına neden olmaktadır. Nikotin yoksunluğu uykusuzluğa, huzursuzluk, yorgunluk, sinirlilik, dikkat dağınıklığı ve gerginlik yaratarak ruhsal olarak kendini rahatsız hissetmesine neden olur. Bazı durumlarda kişide nefes darlığı bile yaparak kişinin çok daha huzursuzlaşmasına sebep olabilmektedir.
  • Kabızlık, ishal, aşırı yemek yeme, iştahsızlık, ağız kuruluğu, baş ağrısı ve depresif ruh hali de nikotin sendromunun belirtileri arasındadır. Nikotin bağımlılığı ile aynı belirtilere sahip olan nikotin yoksunluğu genel olarak nikotin karşılandığında geçici bir durum olabilmektedir.

Nikotin Yoksunluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nikotine karşı bağımlılık gösteren kişilerin aslında vücut sağlığı için tütün ve tütün ürünlerini tamamen bırakması en sağlıklı yöntemlerden biridir. Sigara bırakmaya çalışan kişilerde de görülen nikotin yoksunluğu bir süre sonra durma noktasına gelmektedir. Kişinin sağlığı için sigarayı bırakması bağımlılığını da engelleyecektir. Bir sigarada bulunan nikotinin vücuttan tamamen atılması için 48 saat gerekmektedir. Sigara kullanan kişinin kanında bulunan nikotinin tamamen temizlenmesi bir süre sonra sigaraya karşı tepkisiz kalmayı sağlayacaktır. Nikotin yoksunluğu çeken biri için öncelikle sigara bağımlılığından kurtulması gerekmektedir. Bunun için kurum ve kuruluşlardan sigara bırakma yöntemleri için başvuru yapılması ilk adımlardan biri olacaktır. Kişinin bu süreçte psikolojik destek alması nikotin yoksunluğunda oluşan belirtileri en aza indirir. Özellikle sinirlilik halinin kişiye daha fazla zarar vermesi durumunda sakinleştirici ilaç desteği doktor tarafından yapılmaktadır.

Sigara Bırakmak İçin Psikolojik Destek İşe Yarar mı?

Sigara bırakılırken alınan psikolojik destek kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Çünkü genel olarak beynin sigarayı bırakmaya şartlanması kişinin huzursuzluk halinde kurtulmasını sağlar. Düzenli olarak yapılan tetkikler sonucundan kişinin nikotin yoksunluğu bağımlılığından kurtulması sağlanabilmektedir. Sigaranın sağlığa olan zararlarının bilinerek ve neden kişinin sigarayı bırakması gerektiği mutlaka anlatılarak kişinin teşvik edilmesi en doğru yöntemlerden biri olacaktır.

  • nikotin yoksunluğu
  • nikotin yoksunluğu nedir
  • nikotin sendromu
  • nikotin yoksunluğunun belirtileri
  • nikotin sendromunun belirtileri
Yorumlar
Tolga Taşçı Nikotin yoksunluğu ile bal edebilmek için alternatifler nelerdir? Sigarayı bırakmaya çalışıyorum ama nikotin bağımlılığım yüzünden başarılı olamıyorum. Bu durum kaç gün sürer ne zaman biter? Tedavisi var mı? cevapla
yorum yaz
Doğuma Giderken Oje Sürülür mü? Ne Yapmalı? Alınması Gerekenler Nelerdir?