Sağlık 18 Ağustos 2021 - 17:43:39

Nomofobi Nedir, Ne Demek? Belirtileri ve Tedavisi

Nomofobi Nedir, Ne Demek? Belirtileri ve Tedavisi

Nomofobi; cep telefonu bağlantısını kaybetme sonrasında duyulan korku olarak tanımlanan, no mobile phobia kelimelerinin kısaltılması ile elde edilmiş olan bir durumdur. Makalemizin devamında nomofobi hastalığının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Nomofobi Nedir, Ne Demek?

Ülkemizde ve dünya üzerinde son zamanlarda yaygınlaşan nomofobi; telefonsuz kalma korkusu olarak tanımlanan, cep telefonu yolu ile iletişimden kopma endişesi olarak bilinen ve gençler arasında çok sık görülen bir durumdur. Cep telefonunda mahrum kalma korkusu olarak nomofobi internete ulaşma konusunda endişe duymak anlamındadır. Akıllı cihazların yoğun bir şekilde ve kontrolsüzce kullanılması hem sosyal hem de psikolojik açıdan birtakım olumsuz sonuçları beraberinde getirmektedir. Telefona bağımlı hale gelmiş olan kişilerde cep telefonundan ya da internetten uzaklaşma durumunda endişe meydana gelmektedir. Bu durum no mobile phobia kelimelerinin kısaltılması olarak ifade edilen nomofobiyi belirtmektedir.

Özellikle 15-24 yaş arası gençlerde yaygın olarak görülen nomofobi, maalesef ki son yıllarda çok sık karşımıza çıkmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte her şeyin telefon üzerinden yapılması bu durumu biraz daha artırmaktadır. Özellikle pandemi döneminde sürekli evde durmak da bu hastalıkta artış meydana getirmiştir.

Nomofobi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Cep telefonu yolu ile gerçekleşen internetten kopma endişesi olan nomofobi, beraberinde nefes darlığı, panik atak, baş dönmesi, titreme, terleme, kalp hızının artması, göğüs ağrısı ve bulantı gibi semptomlar ile kendini göstermektedir. Fiziksel olarak vücutta birçok belirti meydana getirmektedir. Genel anlamda nomofobi belirtilerine bakacak olursak eğer;

  • Kişi cep telefonu sinyali gittiği zaman fiziksel birtakım semptomlar yaşar. Telefonun kapanmasını asla istemez.
  • Telefonun çekmemesi ya da şarjın bitmesi durumunda panik atak meydana gelebilir.
  • Kişi takıntılı bir şekilde sürekli olarak cep telefonunun yanında olup olmadığını kontrol eder.
  • Cep telefonu güvenli bir yerde olsa bile sürekli olarak kaybetme korkusu yaşanabilir.

Eğer bu tarz durumlar söz konusu oluyorsa ve kişinin günlük yaşamını bu durum olumsuz yönde etkiliyorsa nomofobiden bahsedilebilir. Bu tarz bir durumda uzmana danışmak gerekir.

Nomofobi Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Dünya genelinde psikiyatrik bir hastalık olarak kabul edilmemesine rağmen, psikiyatri hastalıkları ile karakterize olan nomofobi genel olarak bir fobiye karşı geliştirilen semptomları taşır. Bundan dolayı telefonsuz kalma korkusu da aynı psikolojik nedenlerden dolayı meydana gelir. Eğer panik, kaygı, anksiyete bozukluğu gibi durumlar söz konusu oluyorsa durum fobi haline gelmiş demektir. Nomofobi bir tür telefon bağımlılığıdır. Akıllı telefonların kullanılması ve günlük hayatta çok fazla şeyin yerini alması bu bağımlılığın oluşmasına ve artmasına neden olmaktadır.

Nomofobi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beynin kimyasının bozulmasına neden olan nomofobi hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu hastalık için 2-3 haftalık ilaç tedavileri tercih edilmektedir. Aynı zamanda bu süreçte kişinin akıllı cihazlardan uzak durması sağlanır. İnternet kullanımına izin verilmez. Daha sonra bireysel ve grup terapileri uygulanır. Bu şekilde telefonların tehlikeli ve zararlı kullanım algısı farkettirilmektedir. Nomofobi tedavisi ile telefon bağımlılığından kurtulmak ve interneti, telefonu daha faydalı kullanmayı öğrenmek sağlanır.

  • no mobile phobia
  • nomofobi nedir
  • nomofobi belirtileri
  • nomofobi hastalığı
  • nomofobi hastalığının nedenleri
  • telefonsuz kalma korkusu
  • nomofobi tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Palyatif Bakım Nedir? Palyatif Bakım Gerektiren Hastalıklar ve Yorumları