Sağlık 18 Şubat 2021 - 06:54:31

Ödem Nedir, Ne Demek? Neden Olur? Nasıl Atılır?

Ödem Nedir, Ne Demek? Neden Olur? Nasıl Atılır?

Bileklerde, kollarda, el ve ayaklarda meydana gelen ödem, vücuttaki hücrelerde birikmiş sıvılardan dolayı oluşan şişliklerdir.

Ödem Nedir, Ne Demek?

Vücuttaki atılamayan fazla suya ödem denir. Halk arasında bu problem şişkinlik olarak ifade edilebilmektedir. Ödem bir anda değişebildiği gibi gün içinde de değişebilmektedir. Kişi gün içinde sabah ve akşam olmak üzere iki kez tartıldığı zaman arada kilo farkı görülebilir. Bahsi geçen bu fazlalığın yağ olması pek mümkün değildir. Yani bu durum gün içinde azalıp artabilir. Gündelik hayatta bireyin vücudundaki ödem oranı farklı sebeplerden dolayı değişiklik göstermektedir.

Ödemi Tetikleyen Şeyler Nelerdir?

  • Tuz tüketimi önemli faktörlerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra soda ve maden suyu tüketimi de insan vücudundaki tuz oranını büyük miktarda arttırmaktadır. Bu sorunun nedeni tuzun vücuttaki suyu tutması ve bunun akabinde ödem oluşumunun meydana gelmesidir.
  • Bir diğer etken ise hava değişimidir. Mevsimsel olarak ani hava değişimleri yani havanın bir anda soğuması veya ısınması ödem oluşumunun önünü açan faktörlerdendir.
  • Kadınların regl (Adet) dönemlerinde ise yapısal olarak vücutları su tutmaya meyillidir. Vücuttan atılabilmesi için regl döneminin geçmesini beklemek yeterli olacaktır.

Ödem Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Hareketsiz yaşam ödem oluşumuna yeşil ışık yakan bir diğer faktördür. Çoğunlukla oturarak yapılan işlerde ödem oluşumu tespit edilmektedir. Masa başında çalışmak, günlük hayatta hareketsiz kalmak gibi sorunlar kan dolaşımının yavaşlamasına neden olmaktadır. Kan dolaşımı yavaşladığında ise metabolizmada aynı şekilde hızını kaybeder. Hal böyle olunca vücuttaki su atılımı aksayarak ödemin toplanması meydana gelmektedir. Hamile kadınların vücudundaki hormonal değişimler, tuz ve su oranın artmasına yol açmaktadır. Tuz ve su oranının artması ile vücutta şişkinlikler meydana gelmektedir.

Ödem Vücuttan Nasıl Atılır?

  • Gün içinde en az 8 bardak su içmek bu rahatsızlığın oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır.
  • Bir diğer yöntem ise tuz tüketimini en aza indirgemektir. Tuz tüketimi ne kadar az olur ise vücuttaki suyun tutulma oranı da o kadar azalacaktır. Paketlenmiş gıda tüketiminin azaltılması tavsiye edilen etkenler arasında yer alır. Peynir, zeytin gibi tuzlu ürünlerin su içinde bekletilmesi gerekir. Bu işlem sayesinde besinlerin tuz oranı düşürülür ve besinler rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca vücutta bulunan tuz oranını düşürmek için taze sebze ve meyve tüketimi yararlı olacaktır.
  • Yürüyüş, spor gibi hareketli aktiviteler bahsi geçen rahatsızlığın önüne geçmektedir.
Rezene Çayı Ödem Attırır mı?

Ödem atma sürecinde bir fincan rezene çayı veya ada çayı şişkinliklerin atılmasını sağlamaktadır. Fakat bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli detay hamilelik döneminde olan kadınların bu bitki çaylarını tüketmemesidir. Ayrıca herhangi bir hastalığa sahip olan bireylerin uzman hekime danışmadan bitki çayı tüketmemeleri tavsiye edilmektedir. Sağlık problemleri akabinde oluşan ödem çeşitleri için bir uzman tedavisi gerekmektedir.

  • ödem çeşitleri
  • ödemi tetikleyen şeyler
Yorumlar
Zeynep Kerimoğulları Ödem nasıl oluşur? Ödem çayı bu konuda etkili sonuçlar yaratır mı? Vücudumda şişlik var ve bu dokunduğum zaman anlaşılıyor. Bitkisel olarak bu şişkinliklerden kurtulmak mümkün mü? Hangi çaylar ya da bitkiler işe yarar? cevapla
Deniz Kara Aslında çok kilolu biri değilim ama vücudumda ödem var. Şişlik olduğu çok belli zaten sanırım böbreklerimle ilgili bir problem yaşıyorum. Ödemi atmak için ne tür yöntemler denemek gerekiyor? Doğal kürleri deneyenler var mı? cevapla
yorum yaz
Sinüzit İçin Bitkisel Kür Tarifleri ve Tedavi Yöntemleri