Yaşam 15 Mayıs 2024 - 17:46:57

Okul Fobisi Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Okul Fobisi Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Okul fobisi, çocuğun okul ortamından korkması ve ayrılma kaygısı gibi duyguların soruna dönüşmesidir.

Okul Fobisi Nedir, Ne Demek?

Çocukların okula gitme isteğinin olmaması ya da ebeveynden ayrılma kaygısının ortaya çıkmasıdır. Çocuk kaygıdan ortaya çıkan büyük zorluklarla beraber okula gider. Okul fobisi bir anda görülebilmektedir. Ortaya çıkan duydu durumu çocuğun panik yaşamasına, kusmasına, ağlamasına, midesinin bulanmasına neden olabilir. Bazı çocuklarda anne ve babaya söylemeden okula gitmeme kararı almaktadır. Okula giden çocuk geri dönebilir, sınıfta çıkarak eve gelebilir. İlk başladığı zamanlarda kendini göstermeyen bu durum zamanla ortaya çıkarak hem aileyi hem de çocuğu zor durumda bırakmaktadır. Belirtiler uzun bir zaman devam edebilmektedir. Okul hayatına uyum sağlayamama durumu olur ve mutsuzluklar baş gösterir. Yemek yiyemeyebilir ve ödevlerini yapmadan okula gider. Hayali hastalıklar uydurarak okula gitmemek için bahane uydurur.

Okul Fobisi Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda oluşan okul fobisi genel olarak sebepsiz bir biçimde ortaya çıkmaz. Aşırı kaygılı olan çocuklarda ayrılma korkusu, depresyon, öğrenme bozukluğu ve sosyal fobi sorunları var olabilmektedir. Bütün bu etkenler okula gitmeme isteğine neden olarak kişiler için zorlu süreç başlar. Kaygı bozukluğunun olması çocuğun günlük hayat sürecinde endişeli olmasına sebep olmakta ve çocuğun karamsar bir gelecek hayal etmesini beraberinde getirmektedir.

Okul Fobisi Ne Zaman Geçer?

Derslerde yeterli seviyede olmadığını düşünen çocuğun kaygı durumu iyiden iyiye artmaktadır. Psikolojik etkenlerin yanında fiziksel bir rahatsızlıkta okul fobisinin ortaya çıkmasına neden olur. Aile içindeki huzur veya şiddet çocuğun davranışları üzerinde etkilidir. Kokunun olması kişilerin bu korku ve korkuya yol açan okuldan uzaklaşmasını getirir. Okula yeni başlayan çocuklar sıklıkla bu durumu yaşar. Yaşın ilerlemesi ile kaygı durumu azalma gösterir. Kaygı hali genel olarak kısa bir zaman devam eder. Çoğu çocuk bir ay içinde bu durumu aşmaktadır. Öğretmen, aile ve arkadaşların tutumu çocuğun korkusunu yenmesine destek veya köstek olur. Her ağlayan çocuğun bu fobiyi yaşadığını söylemek doğru bir tespit değildir. Yeni bir ortama girmek gerginliğe neden olabilir. Gerginlik ağlama davranışını tetikleyebilir.

Okul Fobisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi için ailenin gösterdiği davranış şekli büyük oranda önem arz eder. Çocuk okula gitmediği zaman veya gitmeyi istemediğinde onu anlamaya çalışmak, suçlamamak gerekir. Çocuğun bu sebepten ötürü azarlanması var olan kaygının daha çok artmasına neden olur. Çocuğun hissettiği duyguların normal olduğu ve çoğu kişinin bunu yaşadığı düzgün bir şekilde aktarılmalıdır. Yapılan konuşmanın amacı çocuğun güvenini kazanmak olmalıdır. Her şeye rağmen okula gitmenin gerekli ve değerli olduğu anlatılmalıdır. Çocuk yavaş bir şekilde okula alıştırılmalı ilk günlerde aileyle gidilmesi gerekmektedir. Sonrasında okuldan uzaklaşmak ve bu tarz minik adımlarla çocuğun okul ortamına alışması sağlanmalıdır. Okul fobisi belirtileri fark edildiği zaman anne ve baba tedavi için gerekli adımları takip etmelidir.

  • okul fobisi
  • okul fobisi nedir
  • okul fobisi belirtileri
  • okul fobisi tedavisi
Yorumlar
Yıldız Turan Okul fobisi hangi yaşlarda görülür? Bu fobiyi yenebilmek için ne yapmak gerekiyor? Çocuğum 9 yaşında ve okula karşı gerçekten fobisi var. Sevdirmek için ne yapmam gerekiyor? Nasıl davranmam gerekiyor? Tedavisi nasıl olur? cevapla
Ayşen Önal Okul fobisi makalesi okuyup bu durumu yaşayan çocuklara nasıl davranılması gerektiğini anlamaya çalışıyorum. Bu fobinin farklı tedavi yöntemleri ve çözüm yolları bulunsa da öncelikli olarak bu durumu anne ve babanın doğal karşılaması gerekiyor. cevapla
yorum yaz
Doğum Sonrası Korse Kullanımı Şart mı? Kullanılmalı mı? Önerisi ve Zararları