Oligomenore, kadınların iki regl dönemi arasında geçen zamanın yirmi bir günle otuz beş günden fazla olmasıdır.
Oligomenore Nedir, Ne Demek?
İki adet arasındaki süre yirmi bir günle otuz beş gün aralığında olması son derece normal bir durumdur. Fakat bu sürenin otuz beşin üzerine çıkması normal kabul edilmez. Oligomenore seyrek adet görmek anlamına gelir. Bazı kadınlar özel günlerinde regl göremeyebilir veya bu konuda bozulmalar yaşayabilmektedir. Ergenlik haricinde hamilelik, menopoz, emzirme gibi süreçlerde bu durumun meydana gelmesi normaldir. Rahim içi, kürtaj gibi operasyonlar adet kanamasının düzensizliğine neden olur. Ani bir şekilde kilo almak, vermek, ağır diyet programları uygulamak, hormonal düzensizliklerin varlığı, ağır fiziksel aktivitelerin yapılması kanama oranını etkileyebilmektedir. Gösterilebilecek belli başlı nedenler; stres, hormonal problemler, yeme bozukluğu, zayıf olmak, düzensiz, dengesiz beslenmek, ağır egzersiz türlerinin yapılması, beyin tümörü, üreme organı rahatsızlığıdır.
Oligomenore Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Adet geciktiği zaman kişinin hamile olup olmadığının anlaşılması gerekir. Hamilelik gibi durumlar regl gecikmesi nedeni değil ise problemin nedenini bulmak zorunludur. Vücutta çeşitli işlevleri olan bazı hormonlardan adet kanaması etkilenmektedir. Dolayısı ile hormonu salgılamakta olan salgı bezinde problem oluşması adet düzenini etkiler. Hormonları etkileme durumu olan ilaç kullanımı oligomenore yani seyrek regl görülmesine yol açabilir. Bunun yanı sıra adet söktürücü ilaç türlerini kullanmak, doğum kontrol hapı ve adet düzenleme özelliği olan ilaçları kullanmak da bu durumun nedeni olabilmektedir.
Oligomenore Teşhisi Nasıl Yapılır?
Probleme sahip olan kadınların rahmine bakılmaktadır. Ultrason yöntemiyle rahmin pozisyonu incelenir. Rahim zarının kalınlığına bakılır ve bir problem oluşturup oluşturulmadığı konusunda emin olunur. Oligomenore hormonal düzensizlikten kaynaklı olabileceği için salgı bezinin salgılamakta olduğu hormon oranı ölçülür. Emzirme sürecindeki salgılanan prolaktin seviyesi de incelenmektedir. Adetin gecikmesi durumunda öncelikle kişinin hamile olup olmadığı, ergenlik, emzirme, menopoz gibi faktörler kontrol edilmektedir. Bu faktörler rahatsızlığın nedeni değil ise kişi doktora başvurmalı ve nedeni teşhis ettirmelidir.
Oligomenore Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?
Tedaviyi yapmak için ilk olarak hastalığın nedeni keşfedilir. Seyrek adet görmenin nedeni bulunduktan sonra tedaviye başlanabilir. Hekim muayene yapar ve sonuçlanan testlere göre tedaviyi planlayarak uygulamaya geçer. Adeti düzenleme özelliği olan ilaçlar kullanılabilir. Fakat bu tarz ilaçların herhangi bir soruna neden olmayacağı belirlenir. Kişi hamile kalmak istiyor ise yumurtlama tedavisi de uygulanabilmektedir. Yumurtlama düzenleyici ismindeki iğne ve haplar kullanılabilir. Oligomenore rahatsızlığın sebepleri teşhis edilir. Teşhis için muayene gerekir ve bu sayede tedavi gerçekleşebilmektedir. Menopoz, ergenlik, hamile olma durumu gibi etkenler dışında bu rahatsızlık meydana gelirse doktora gidilir ve sorunun temelinde yatan etkenlere bakılarak tedaviye başlanmaktadır.