Sağlık 27 Nisan 2021 - 14:24:21

Oruç ve Diyabet

Oruç ve Diyabet

Vücutta başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ kullanım dengesinin sağlanması açısından önemli bir hastalık olan diyabet, kan şekerinin normal yüksek seyretmesi ile kendini gösteren bir hastalıktır. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç ve diyabet ilişkisi merak edilmeye başlanmıştır. Diyabet hastaları oruç tutabilir mi, oruçluyken kan şekeri kaç olmalı ve şeker hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli gibi sorulara yanıt bulacağımız bu yazımızda aynı zamanda orucun diyabete faydalarına da değineceğiz.

Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Sağlıklı bir vücutta besin tüketimi ile vücuda alınan ya da karaciğer depolarından salgılanan glukoz, pankreas organı tarafından salgılanan insülin ile hücrelere enerji vermek kullanılır. Diyabetli hastalarda ise vücutt yeterli oranda insülin hormonu salgılanmaz ve glukoz hücre içerisinde girerek enerji olarak harcanamaz. Diyabet hastalığı tip 1 ve tip 2 diyabet olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra gizli şeker olarak sinsi bir şekilde de görülebilir. Diyabet hastalarının özle bir beslenme yönteminin olması gerekmektedir. Bu durum Ramazan ayı ile birlikte oruç ibadetin birtakım soruları beraberinde getirmektedir. Diyabet hastaları oruç tutmalı mı sorusun en sık sorulan ve merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Oruç ibadeti uzun süreli açlığa dayanmaktadır. Şeker hastaları oruç tuttukları zaman uzun süre aç kalılar ve sonrasında iftar ve sahurda vücutlarına fazla miktarda şeker girer. Bu durum kan şekerinin normalden fazla yükselmesine neden olur. Tokluk kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesi ise beraberinde kalp hastalıklarını getirir. Diyabet hastalığı olmayan kişilerde iftar yada sahur sonrası vücut hızlı bir şekilde insülin salgılamaktadır. Tip-2 şeker hastalarında bu durum gerçekleşmez. Eğer ki henüz ilaç ve insülin kullanılmıyorsa oruç tutulabilmektedir. İnsülin direnci olanlar oruç tutabilir mi sorusu henüz şeker hastası olmayan ama riski olan kişiler tarafından merak edilmektedir. Sadece insülin direnci ve gizli şekeri olanlar da oruç tutabilir. Fakat bu uzman hekim kontrolünde olmalıdır. Eğer ki kişi oruç tuttuğunda kan şekeri normalin çok altına düşüyorsa, kan şekeri seviyesi düzensiz ise, hastalığı için ilaç kullanıyorsa tutmamalıdır. İlaçlar kan şekerinin daha fazla düşmesine neden olabilir.

Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Oruçluyken Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Eğer ki henüz şeker hastalığı tanısı koyulmamış biriyseniz fakat diyabet riski taşıyorsanız açlık ve tokluk kan şekerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Tokluk kan şekeri yemek yedikten 2 saat sonra ölçülmektedir. Bu değerlerin 80-140 mg/dl arasında olması gerekmektedir. Açlık kan şekerinin ise değerleri 70-99 mg/dl arasındadır. Diyabet hastalarında açlık kan şekeri seviyesinin 100 mg/dl altında tokluk kan şekerinin ise 140 mg/dl'nin altında olması gereklidir. Fakat bu oranlar yaşa göre biraz değişebilmektedir. Oruçluyken kan şekeri düşmesi gibi bir sorun yaşıyorsanız ve ciddi oranda düşüş oluyorsa tutulmaması gerekmektedir. Diyabet hastalarının bu konuda dikkatli olması gerekir. Tip 2 diyabet ve oruç konusunda bu hastalar oruç tutmaktan kaçınmalı yoksa tutabilir mi uzman hekim tarafından belirlenmelidir.

Oruçluyken Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Hipoglisemi Oruç Tutabilir mi?

Uzun süre aç kalmak hipoglisemiyi etkileyen bir durumdur. Kan şekeri düşüklüğü olarak tanımlanan hipoglisemi, bulanık görme, baş ağrısı, baş dönmesi, terleme ve bayılacakmış gibi hisler ile kendini göstermektedir. Eğer ki yerine müdahale yapılmazsa bilinç kaybı oluşabilir. Şeker hastalarında hipoglisemi sık karşılaşılan bir durumdur. Genel olarak uzun süre açlık sonrasında görülmektedir. Hipoglisemi olanlar oruç tutabilir mi diye baktığımızda ise bu hastalar için uzun süre açlık birçok sağlı problemini beraberinde getirmektedir. Diyabetik koma riski görülebilir. Ramazan öncesi değerleriniz iyi değilse ve doktorunuz önermiyorsa tutmamalısınız.

Orucun Şeker Hastalarına Zararları Nedir?

Orucun Şeker Hastalarına Zararları Nedir?

Oruç sırasında kan şekerinde aşırı düşüş meydana gelebilir. Özellikle insülin alan ve oral anti-diyabetik ilaç alan kişilerde bu duruma rastlanabilir. Sahur yaptıktan 8 saat sonra vücutta açlık başlamaktadır. Vücut açlık durumunda karaciğerde depolamış olduğu şekeri enerjiye dönüştürür. Sonrasında yeni enerji kaynağı için karbonhidrat alımı sağlanmadığından yağları enerji olarak kullanmaya başlar. Bu durum kanda asit içerikli maddelerin artmasına neden olur. Bu durum belirli bir aşama sonrasında sağlık açısından tehlike meydana getirir. Şeker hastaları oruç tutarsa ne olur diye baktığımızda bunların görülmesi olasıdır.

Şeker hastaları oruç tuttuğunda gün içerisinde kan şekeri rakamları yükselir. Bu duruma susuzlukta eklendiği zaman oldukça zararlı etkiler baş göstermektedir. Ayrıca oruç tutunca öğün atlanmış olur. Öğün atlamak kan şekerini düşürür ve bir sonraki öğünde miktarın artmasına neden olur. Bu da hiperglisemi meydana getirir. Şeker hastalığında oruç tutmak bu tarz durumlara neden olabilir.

Orucun Diyabete Faydaları

Orucun Diyabete Faydaları Nelerdir?

Oruç tutmak vücuttaki organların dinlenmesini, kendini yenilemesini sağlar. Eğer ki diyabet hastaları oruç tutmak istiyorsa öncesinde mutlaka uzman bir hekime gitmemeliler. Değerlerin ölçülmesi ve tehlike olup olmadığı saptanmalıdır. Eğer ki oruç tutmaya karşıt bir durum söz konusu değilse ilaçları ramazan ayına göre düzenlenmelidir. Eğer ki oruç tutulduğu zaman hastada önemli sağlık problemleri meydana gelmiyorsa oruç vücudunun dinlenmesi için etkili olacaktır.

Şeker Hastaları Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?

Uzmanların bu konuda en önemli önerisi bol miktarda su tüketimidir. Bunun yanı sıra iftar ve sahurda tüketilen yiyeceklerin ani kan şekeri yükselten gıdalar olmaması gerekir. İftar ve sahur arasında 1 ya da 2 ara öğün olması gerekir. Dengeli beslenme bu aşamada oldukça önemlidir. İlaç kullanımı varsa aksatılmamalıdır. Doktorun önerdiği şekilde alınmalıdır. Oruç ve şeker hastalığı birçok kişi tarafından araştırılan bir konudur. Eğer ki şeker hastasıysanız doktora kontrollere gitmeyi unutmayınız.

  • oruç ve diyabet
  • diyabet hastaları oruç tutabilir mi
  • diyabet hastaları oruç tutmalı mı
  • insülin direnci olanlar oruç tutabilir mi
  • oruçluyken kan şekeri kaç olmalı
  • oruçluyken kan şekeri düşmesi
  • tip 2 diyabet ve oruç
  • hipoglisemi oruç tutabilir mi
  • orucun şeker hastalarına zararları
  • şeker hastaları oruç tutarsa ne olur
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kaçış Sendromu Nedir? Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bir Hastalıktır? Belirtileri ve Tedavisi