Sağlık 03 Mayıs 2021 - 17:41:55

Oruçluyken Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Oruçluyken Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Oruçluyken baş ağrısının nedenleri; uzun saatler boyunca herhangi bir şey yememe ve içmeme sonucunda vücut dengesinin farklı tepkiler vermesi olarak tanımlanabilmektedir.

Oruçluyken Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç ibadeti yerine getirilmeye başlamaktadır. Oruç uzun saatler boyunca aç kalmak, sabah ezanı ile başlayan ve akşam ezanına kadar herhangi bir şey yememek, içmemek anlamına gelen bir ibadettir. İslam'ın şartlarından biri olan oruç, vücutta beslenme değişikliklerine bağlı olarak birtakım etkiler meydana getirebilmektedir. Oruçluyken baş ağrısının en temel sebebi bu değişiklikten gerçekleşmektedir. Günlük hayattaki beslenme alışkanlığımızın tamamen değişmesi sadece sindirim sistemini değil bu şekildeki ağrıları da etkilemektedir.

Pek çok kişide görülen oruçluyken baş ağrısının nedenleri arasında ilk sırada açlık bulunmaktadır. Uzun süre boyunca herhangi bir şey yemeyen ve tüketmeyen insanlarda baş ağrısı meydana gelebilmektedir. Özellikle migren atakları bu süreçte çok fazla rol almaktadır. Çünkü uzun süre açlık oluşması kan şekerinde birtakım dalgalanmalar meydana getirir. Kan şekerinde meydana gelen dengesizlik, hipoglisemi olarak isimlendirilir ve çoğunluk baş ağrısı meydana getirir. Bir başka neden olarak sıvı kaybını sayabiliriz. Gün içerisinde yetersiz su içmek, vücutta sıvı kaybı ve bu da baş ağrısı meydana getirir. Oruç tutan kişilerin iftar ve sahur arasında gerekli olan suyu aralıklı bir şekilde içmesi gerekmektedir. Su yerine kahve ve çay gibi içecekler tercih edilmemelidir. Su ayrıca içilmelidir. Günde 2, 2.5 litre su içmeye özen gösteriniz. Sigara bağımlılığı, uyku düzeninde bozulmalar ve psikolojik etkenler bu durumun oluşmasında neden olan diğer etkenler arasındadır.

İftardan Sonra Baş Ağrısı

İftardan Sonra Baş Ağrısı Neden Olur?

Uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda hızlı bir şekilde yemek yemek, kan basıncının yükselmesine neden olabilmektedir. Bu durum baş ağrısı meydana getirir. Ya da migren hastasıysanız iftar sonrasında baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Genel olarak bu durumun nedeni uzun süreli açlık ve kan şekerinde, kan nabzında meydana gelen değişikliktir. Bu tarz durumlarla baş edebilmek için hızlı yemek yemeye, yavaş ve fazla çiğneyerek tüketmeye dikkat ediniz. Ayrıca sıvı tüketimine özen veriniz fakat bu mideyi şişirecek şekilde olmamalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, ılık bir duş iftardan sonra bağ ağrısı problemlerini önleyebilmektedir.

Oruçluyken Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Oruçluyken Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Eğer oruçluyken baş ağrısı problemi yaşıyorsanız, sessiz ve çok fazla ışık almayan bir yerde dinlenebilirsiniz. Gözlerinizin ve zihninizin dinlenmesi ağrının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Sahurda dengeli ve yeterli beslenirseniz, gün içerisinde kan şekeri dalgalanmalarını engelleyebilir ve bu şekilde baş ağrısı problemini çözebilirsiniz. Bir başka öneri olarak gün içerisinde sizi psikolojik ya da fizyolojik olarak yorabilecek eylemlerden kaçınınız. Bunlar açlık hissi ile birlikte baş ağrısı problemi meydana getirebilir. İftar ve sahur arasında yeterli oranda su içmeye özen gösteriniz. Eğer ki ağrılar dayanılamayacak bir durum alıyorsa altında yatan farklı bir neden olabilmektedir. Uzman bir doktora gideren ağrının sebebini öğrenmeniz sağlığınız için faydalı olacaktır. Eğer ki önemli bir sağlık problemi varsa ya da oruç tutmanızı engelleyen bir durum söz konusu ise sağlıklı olmayı tercih etmeli ve oruç tutmamalısınız. Eğer uzman bir doktor tarafından oruç tutulması söyleniyorsa, tutmadığınız oruçların fitresini vermelisiniz.

Sağlıklı Oruç Nasıl Tutulur?

Sağlıklı oruç tutmak, baş ağrısı gibi problemlerin görülmesini önlemektedir. Bunun için iftarda dengeli beslenme ve sıvı alımı gerçekleştirmelisiniz. Metabolizmayı hızlandıran, dengeleyen yiyecekler tüketmelisiniz. Hurma ve meyve tüketerek günlük hayatta oruçluyken kan şekerinin düşmesini önleyebilirsiniz. Sahurda aşırı yağlı besinler tüketmemeye, iftarda kalsiyum değeri yüksek yiyecekler yemeye özen gösteriniz. Lifli gıdalar tüketiniz. Oruçluyken baş ağrısını önlemenin en etkili yolunun dengeli beslenmek olduğunu unutmayınız.

  • oruçluyken baş ağrısı
  • oruçluyken baş ağrısının nedenleri
  • iftardan sonra baş ağrısı
  • iftardan sonra baş ağrısı neden olur
  • oruçluyken baş ağrısına ne iyi gelir
  • sağlıklı oruç nasıl tutulur
  • oruçluyken baş ağrısını önleme
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Yoğurt Nasıl Mayalanır? Evde Yoğurt Yapımı ve Tarifi