Osteoporoz Nedir? Nasıl Anlaşılır? Tedavisi Nasıl Yapılır? İlaçları ve Egzersizleri
Osteoporoz; kemik erimesi olarak tanımlanan, yaşın ilerlemesine bağlı olarak kemiklerdeki yoğunluğun azalması ve gözenekli yapıların çoğalması ile oluşan bir kemik rahatsızlığıdır.
Osteoporoz Nedir? Ne Anlama Gelir?
Özellikle 45 yaş üzerinde olan insanların yaşadığı kemik hastalığı olarak tanımlanan osteoporoz; kemik kırılganlığı artıran ve kemik yapısının dayanıklılığını düşüren bir rahatsızlıktır. Özellikle 50 yaş üzerinde görülen bu rahatsızlık, vücuttaki kemik yıkımının kemik yapımından hızlı olması sonrasında gelişmektedir.
Kemiklerin kırılgan ve ince bir hal almasına sebep olan bir kemik hastalığı olan osteoporoz, omurga ve sırt bölgesinde ağrılar ile kendini göstermektedir. Çünkü kemiklerde zayıflamaya bağlı olarak mikro kırılmalar ve çatlamalar meydana gelmektedir.
Osteoporoz Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın tanısını koymak için tıbbın ortaya koyduğu ölçüm yöntemi uygulanır. Özellikle kemikteki mevcut mineral ölçümü ve yoğunluk belirlenmesi, hastalığın tanısının konmasında etkilidir. Kemik kitlesinde azalma meydana getiren bu rahatsızlığın anlaşılması için; C, E, K vitaminleri, fluorid, bakır, çinko, magnezyum minerallerinin ölçümü gerçekleştirilir.
Eğer osteoporoz belirtilerine bakacak olursak; kemiklerde kırılmanın yanı sıra zaman içerisinde boyun kısalması söz konusu olabilir. Kamburluk meydana gelebilir ve aynı zamanda kemiklerde şekil bozukluğu oluşabilir. Tüm bunlarında yanında kemiklerdeki deformasyon omurgaya baskı yaparak nöropsikolojik sorunlar oluşturabilir.
Osteoporoz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Pek çok hastalığın tedavisinde, bu hastalığa karşı geliştirilmiş ilaçlar önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan testler ve kemik durumunun ortaya çıkması ile birlikte, doktorların belirlediği bir diyet bu konuda hastalara yardımcı olabilir. Osteoporoz tedavisi nasıl yapılır dediğimizde, öncelikli olarak kalsiyum ve vitamin takviyeleri burada etkili bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Tedavi yöntemleri şu şekildedir;
- İlaç tedavisi
- Gıda takviyesi
- Diyetisyen desteği
- Vitamin desteği
Burada saymış olduğumuz ve sıraladığımız uygulamalar, büyük bir sorun olarak gördüğümüz bu rahatsızlığın için çözüm oluşturmaktadır. Tedavi yöntemlerinin eksiksiz uygulanması, hastalığın ilerlemesinin durdurulmasına ve iyileşme sağlanmasına yardımcı olur.
Osteoporoz İlaçları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
Genel anlamda osteoporoz ilaçları, kemik yıkımının azaltılması ve kemik yapısının güçlendirilmesi için kullanılmaktadır. Kemiklerdeki kırılgan yapının giderilmesi için kalsiyum desteğinin yanı sıra kolajen üretiminin artması etkiler oluşturmaktadır.
Hastalığın tedavisi için uzman doktorlar gerekli teknikleri belirlemektedir. İlaç tedavisi konusunda doktorun vereceği ilacın, önerildiği şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte beslenme dengesinin sağlanması da ayrıca önem arz etmektedir.
Osteoporoz Egzersizleri Nelerdir? Egzersiz Yapmak İyi Gelir mi?
Zaman ilerledikçe ortaya çıkan problemlerden biri olan osteoporoz özellikle kas yapısının kuvvetlenmesi ile birlikte oluşum riskinde azalma gözlemlenmektedir. Kemik yapısını destekleyen egzersizler sağlık için gerçekten büyük önem taşımaktadır. Özellikle hastalığın mevcut durumunun takip edilmesi, ona göre egzersiz yöntemleri hazırlanması çok büyük önem taşımaktadır.
Egzersizler pek çok rahatsızlıkta etkili bir tedavi süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Osteoporoz egzersizleri programı avantajlarına bakacak olursak;
- Günlük aktiviteleri sorunsuz yerine getirme
- Kırık riskini en asgari düzeyde tutma
- Güçlü bir fiziksel yapıya sahip olma
- Yaşam kalitesini yükseltme
Eğer osteoporoz hastalığı yaşıyorsanız, henüz çok ilerlemeden önlem alarak, hastalığın seyrinin yavaşlamasını sağlayabilirsiniz.