Pampas otu; yaprakları keskin ve hızlı büyüyen, özellikle Güney Amerika'da doğal olarak yetişen arsız bir bitkidir. Pampas, saz püskülü adıyla da bilinmektedir.
Pampas Otu Nedir? Nasıl Kurutulur?
Pampas otu bitkisi keskin yaprak kenarlarına sahip bir bitkidir. Güçlü ve içinden geçilemeyecek kadar yoğun olarak serpilen sağlam bir yapıya sahiptir. Yaprakları daima yeşildir. Çiçekleri dik, yoğun, tüylü ve salkım şeklindedir.Her bir salkımı başaklara benzer çiçeklerden oluşmaktadır. Bu bitkinin çiçekleri oldukça dekoratiftir. Yaprakları ilk etapta diktir, büyüdükçe eğim kazanır. Ağustos ve ekim aylarında açan çiçekleri pembe ya da krem renklidir. Yaprakları mavi yeşil geçişli bir renge sahip olup şeritler halindedir ve aşağıya doğru sarkmaktadır.
Pampas otunun oldukça şık görüntüye sahip olması sebebiyle dekoratif olarak tercih edilen bu bitkinin çiçekleri kuru çiçek olarak da değerlendirilmektedir. Gerek evde gerekse bahçelerde uzun boyu ve çiçekleriyle güzel bir görünüme sahiptir. Kurutma işlemi iyi havalandırılan karanlık veya loş ışık alan, temiz ve kuru ortamlarda yapılmalıdır. Hava ile birlikte kurutma yöntemi, bitkiye kimyasal karıştırmadan yapılan en ideal kurutma seçeneğidir.
Pampas Otu Nerede Yetişir?
Pampas otunun anavatanı Brezilya, Arjantin ve Paraguay'dır. Fakat büyümesine ve gelişmesine elverişli her ortamda da kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Genellikle ılıman iklim bölgelerinde yetişirler. Her türlü toprağa uyum sağlayan bir bitkidir fakat tam havalanan kumlu topraklarda daha hızlı gelişim gösterirler. Işığı severler, dona ve aşırı soğuğa dayanıklıdırlar. Arsız bir bitkidir, hızla yayılır. Sulak alanlarda da yetişebilen saz püskülü bitkisi için su kenarları çok iyidir. Sulak alanlara toplu halde dikildiklerinde hızla büyüme gösterirler. Dekoratif olarak da sıklıkla tercih edilen bu şık bitkinin yapay hali de satılmaktadır.
Pampas Otu Bakımı ve Yetiştirilmesi
Pampas Otu şık görüntüsüyle çit bitkisi olarak da kullanılabilen saz püskülü bitkisi hem sıcağa hem de kuraklığa meydan okumaktadır. Bitkiyi doğal güneş alan, nemli ya da yarı nemli kumlu topraklarda yetiştirmeniz gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bir mevsimde boyu iki buçuk metreyi bulabilir. İklim olarak sıcak bölgelerdeyse boyu 6 metreye ulaşabilir. İlkbahar mevsiminin başlarında yerden 40-45 santim yukarıdan kuvvetlice budama işlemi yapılır.
Pampas bitkisi su kenarında yetiştirilecekse ekstra sulama yapmaya gerek yoktur. Fidesinin dikimi geçirgenliği yüksek bahçe toprağına yapılmalıdır. Toprak önceden çapalanarak havalandırılmalı ve tırmıkla düzlenmelidir. Fide dikilmeden önce toprak derinlemesine sulanmalıdır ve tohum nemli toprak üzerine dikilmelidir. Dikim sonrasında bitkiye hemen can suyu verilmelidir.
Pampas Otunun Özellikleri ve Fiyatı
Pampas otu olarakta bilinen saz püskülünün birtakım özellikleri bulunmaktadır. Doğrudan güneş alan yerleri sevmektedir. Kendi kendine gelişebilmektedir. Nemli ve yarı nemli, kumlu balçıklı topraklardan hoşlanmaktadır. Hızla boylanıp büyüyerek, rüzgarın etkisini azaltabilmektedir. Genellikle çiçek rengi beyazdır. Pampas otu fiyatı adet halinde tohum ya da saksı tercih etme durumunuza göre değişiklik göstermektedir.