Sağlık 15 Mart 2021 - 09:47:50

Parenteral Beslenme Nedir? Parenteral Beslenme Çeşitleri, Ürünleri ve Komplikasyonları

Parenteral Beslenme Nedir? Parenteral Beslenme Çeşitleri, Ürünleri ve Komplikasyonları

Gastrointestinal sistemin eksik fonksiyonlu çalışması sonucunda kişinin beslenebilmesi için uygulanan parenteral beslenme; damar içerisine sıvı enjekte edilmesi ile uygulanan bir yöntemdir. Koronavirüs hastaları için gerekli durumlarda uygulanabilmektedir. Parenteral beslenme çeşitleri ve ürünleri hakkında bilgi almak, bu beslenme türünün komplikasyonlarını öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Parenteral Beslenme Nedir, Ne Demek?

Damar içerisine besin karışım enfekte edilmesi ile uygulanan parenteral beslenme, her yaştan insana uygulanabilen bir tür beslenme yöntemidir. Çocuklar, bebekler ve yetişkinler, bu beslenme yöntemi ile vesin ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Hasta olan kişinin durumuna göre parenteral beslenme dozu ve zamanında birtakım değişiklikler uygulanabilmektedir.

Normal bir sindirim sisteminde tüketilen besinler midede mide asidi ile parçalanır ve daha sonra bağırsakta absorbe edilir. Emilen ürünler kan yolu ile vücudun her bölgesine karışmaktadır. Parenteral beslenmede mide ve bağırsak fonksiyonları tamamen atlanır. Kanın içerisine özel bir sıvı gıda enjekte edilir. Mide ve bağırsak bozuklukları olan kişiler, crohn hastalığı yaşayanlar, ülseratif kolit olanlar, bağırsak tıkanıklığı problemi yaşayanlar, kısa bağırsak sendromunun olması bu beslenme yöntemin kullanım alanlarını oluşturmaktadır.

Parenteral Beslenme Çeşitleri Nelerdir?

Bir tür yapay beslenme çeşidi olan parenteral beslenme çeşitleri periferik ve venöz katater yolu ile uygulanmaktadır. Genel olarak bu beslenme yöntemi bağırsak tıkanması, kronik ya da akut bağırsak yetmezliği gibi durumlar enteral beslenmenin uygulanamadığı zamanlarda yapılmaktadır. Hastanın vücut yapısına ve rahatsızlığına göre uygulanmaktadır. Bazı durumlarda bağırsakların beslenebilmesi için parenteral beslenmeye ek olarak enteral beslenme de uygulanmaktadır.

Parenteral Beslenme Ürünleri Nelerdir?

Hastanede uygulanan parenteral beslenme aynı zamanda evde de sonrasında devam ettirebilmektedir. Parenteral beslenme bileşenlerine baktığımızda karbonhidrat, lipid-esansiel yağ asitleri, protein, vitamin, elektrolit, eser elementler ve sudur. Amaç en az hacim ile an fazla besini verebilmektir. Bu besinin vücuda yeterli şekilde verilmesi için gerekli olan parenteral beslenme ürünleri bulunmaktadır. Bunlar hastanelerde yer alır. Ayrıca hasta eve taburcu edildiğinde bu ürünler gerekli şekilde karşılanır ve bir sağlık çalışanı tarafında beslenme yöntemi uygulanır. Sonrasında bu yöntem hastaya öğretilebilir ya da yakınlarından biri bilgi sahibi olabilir. Gerekli durumda hemşireler her gün kontrol sağlar.

Parenteral Beslenme Komplikasyonları Nelerdir?

Enteral beslenmeye göre parenteral beslenme komplikasyonları daha fazla görülür ve bunlar genel anlamda metaboliktir. En yaygın olan hiperglsemidir. Diğerleri ise hipertrigliseridemi, steatoz, kolestaz ve esansiyel yağ asidi eksikliği şeklindedir. Bunları önlemek için beslenme düzeyi kontrol edilmelidir. Beslenme sıvısı içerisinde lipidlerin doğru şekilde ayarlanması gerekmektedir. Bu beslenme türünün kontrendikasyonları diyabet, kalp yetmezliği ve karaciğer sorunları şeklindedir.

  • parenteral beslenme
  • parenteral beslenme nedir
  • parenteral beslenme çeşitleri
  • parenteral beslenme ürünleri
  • parenteral beslenme komplikasyonları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sauna Etkili Korse ile Terleyerek Zayıflama