Yaşam 16 Ocak 2021 - 08:01:17

Paşa Çayı Nedir? Nasıl Yapılır?

Paşa Çayı Nedir? Nasıl Yapılır?

Paşa çayı, çocuklara verilen ılık ve şekerli çay olarak nitelendirilmektedir.

Paşa Çayı Nedir? Deyim mi?

Ülkemizde çay kültürü Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Gerek kokusu, gerek tadı olsun bugün Dünya üzerinde birçok kişinin tükettiği bir içecektir. Genel olarak sıcak tüketilen bu içecek Osmanlı Dönemi'nde keşfedilmiş ve tüketilmeye başlamıştır. Osmanlı Dönemi Paşalar için oldukça yoğundur. Paşalar işleri yetiştirmek için çayı hep masa üstlerinde bekletmişlerdir. Halkın derdini dinlemek ve devletin yönetimini sağlamaya çalışan bu yoğunluk içerisinde çayı hep masalarında soğutmuşlardır. Bu nedenle Paşa çayları hep soğuk olarak bilinmektedir. Çocuklara paşa çayı verilmesinin nedeni ise sıcak çayı içmekte zorlanmalarıdır. Bu yüzden günümüzde çocuklara verilen ılık çaya paşa çayı denilmektedir. Bu bir deyim olmaktan çok eskiden var olan bir durumun özeti olarak kabul edilmektedir.

Paşa Çayı Nasıl Yapılır?

Paşa çayı yapmak aslında oldukça basittir. Normal demlenmiş olan çayı bardağa koyulduktan sonra soğuması için biraz su ilave edilmesi yeterlidir. Aynı zamanda şeker de katılabilir. Paşa çayları masa bekleyerek kendiliğinden soğuduğu için bu ismi almıştır. Bu çay günümüzde sıcaktan ağzı ve eli yanan çocuklara verilmektedir. Normal çaya göre farklı özellikleri bulunan bir içecek değildir. Asıl olarak paşa çayı yoğun çalışma ve meşguliyetten dolayı çayın içilmesinin ertelenmesi olarak nitelendirilmektedir. Günümüzde de açık ılık ve şekerli çaya verilen isimdir. Hazırlanışı ve yapımı için ayrıca bir çaba sarf etmeye gerek yok. Çayı ılıtmak yeterli olacaktır. Yeni kaynamış ve demlenmiş çayın içerisine bir miktar ılık su katmak ya da bir süre soğumasını beklemek bu çayın hazır hale gelmesi için yeterlidir. Ilık, şekerli ya da şekersiz ve açık çaylar olarak bilinmektedir. Genelde çay sıcak olarak tüketilmektedir. Ama biraz soğumuş çay da sağlık açısından önem arz etmektedir.

Paşa Çayı Zararlı mı?

Geçmişten günümüze kadar sevilerek içilen çay, hem yazın hem de kışın sıcak tüketilen bir içecektir. Yazın harareti alır ve kışın içi ısıtır diye bilinmektedir. Ilık içilen paşa çayının herhangi bir zararı olmamaktadır Normal çaydan farksız olduğu için insan vücuduna yan etki sağlayabilecek bir içecek değildir. Yapılan birtakım araştırmalar çayın dumanı tüterek yani aşırı sıcak olduğunda 2 dakika içerisinde tüketmek gırtlak kanseri gibi durumların daha fazla görülmesine neden olmaktadır. Yavaş yavaş tüketilmesi ve biraz soğumasının beklenmesi sağlık açısından daha faydalı olarak nitelendirilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde paşa çayının da herhangi bir zararının olmadığı görülmektedir. Birçok kişi çayı sıcak içmeyi sevmektedir. Ağız tadına göre tüketim şekli de değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle çayı dilerseniz sıcak dilerseniz ılık tüketebilirsiniz. Fakat çok sıcak çayları kısa süre içerisinde tüketirken dikkatli olmanız gerektiğini unutmayınız.

Paşa Çayını Kimler İçer? Hikayesi Nedir?

Çayın hikayesi asıl olarak Çin'e dayanmaktadır. Yaklaşık 5 bin yıl öncesinde keşfedilen bir içecek olarak bilinmektedir. Türklere ise çay kültürü ilk olarak Çin'e komşu olan Hunlar tarafından getirilmiştir. Avrupa'dan önce İpek yolu sayesinde Osmanlı'ya gelmiştir. İlk zamanlarda çok içilmiyor olsa da Tanzimat dönemi sonrasında değişen hayat tarzı ile birlikte çayın içimi de artmaya başlamıştır. Paşa çayı ise Osmanlı Devleti döneminde paşaların yoğun çalışması nedeniyle çayın masada soğuması ile ortaya çıkmıştır. Aslında çay sıcak içilen bir içecektir ve hemen herkes bunu bu şekilde tüketmektedir. Günümüzde ise çocuklara verilen ılık çay paşa çayı olarak nitelendirilmektedir. Normal bir çaydan farklı değildir. Sadece ılık olması ve bekleyerek soğuması onu diğer çaylardan ayıran bir özellik olarak bilinemktedir.

  • paşa çayı
  • paşa çayı nedir
  • paşa çayı nasıl yapılır
  • paşa çayı zararlı mı
Yorumlar
Çiğdem Önel Paşa çayı ne demek ve neye denir diye hep merak etmiştim. Genelde çocuklara verildiğini duymuştum ama böyle bir hikayesi olduğunu bilmiyordum. Ben bir deyim olduğunu zannediyordum. Meğerse gerçekliği varmış. cevapla
yorum yaz
Uv Koruma Ne Demek? Uv Koruma Nasıl Anlaşılır?