Yaşam 04 Şubat 2021 - 09:20:53

Pepeçura Tarifi Nedir? Hangi İlimize Aittir? Kalorisi Ne Kadar?

Pepeçura Tarifi Nedir? Hangi İlimize Aittir? Kalorisi Ne Kadar?

Karadeniz'in lezzetlerinden biri olan, dışı sert içi yumuşak pepeçura, muhallebi kıvamında bir tatlı çeşididir. Ana malzemesi kokulu üzüm olarak tanımlanan pepeçura tarifi, malzemeleri, kalorisi ve tarihçesi hakkında bilgi almak, bu güzel tatlıyı lezzetli bir şekilde tüketmek için yazımızı okumaya devam ediniz.

Pepeçura Tarifi Nedir? Nasıl Yapılır?

Üzüm şırasının nişasta ile birleştirilmesi şeklinde hazırlanan pepeçura; kara üzüm muhallebisi ve mor üzüm tatlısı gibi isimlerle de anılan, kokulu, mor, siyah üzümlerden yapılan Doğu Karadeniz'de geleneksel ahle gelen, oldukça lezzetli bir tatlı çeşididir. Pepeçura tarifi için gerekli olan malzemeler ve yapım aşaması aşağıdaki gibidir:

Malzemeler:

  • 1 kilo siyah kokulu üzüm
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı miktarında şeker
  • 4 yemek kaşığı kadar nişasta
  • Çay bardağının yarısı kadar mısır unu

Pepeçura Orijinal Tarif: 1 kilo üzümü güzelce yıkayıp saplarını ayırınız. Sonrasında tencereye koyunuz. Üzerine su ve şeker ilave edip kısık ateşte pişirmeye başlayınız. Üzümler tamamen eriyip suyunu bırakana kadar pişirmeye devam ediniz. Daha sonra büyü bir süzgeçten geçirip ezilmemiş olan üzümleri de tahta bir kaşık yardımı ile eziniz. Elde edilen üzümlü karışımın 2 su bardağını tencereye alınız. İçerisine nişasta ve mısır ununu ekleyiniz. Çırpma teli ile karıştırınız. Daha sonra geriye kalan karışımı da bunun içerisine bir kepçe yardımı ile ekleyiniz. Karıştırmaya devam ediniz. Sonrasında karışım kıvama geldiğinde kaselere koyunuz. Kaselerin içerisinde karışımın ılımasını bekleyiniz. Ilıma işlemi sonrasında iyice soğuması için buzdolabına koyunuz. Soğuyup kıvamı tamamen gelince servis edebilirsiniz. Bu tarif sadece mısır unu ile de gerçekleştirilebilmektedir. Fakat tadının daha lezzetli olması için nişasta ve mısır unu tavsiye etmekteyiz.

Pepeçura Hangi İlimize Aittir?

Karadeniz'in doğusunda geleneksel bir lezzet haline gelmiş olan pepeçura Rize ilimize ait bir tatlıdır. Daha çok Çayeli ve batısındaki ilçelerde yapılmaktadır. Mısır unu ve nişasta ile yapılan bu tatlının bazı durumlarda kıvamı yoğun olabilir. Bu tarz durumlarda su ekleyerek kıvamının açılması sağlanabilir. Ayrıca kokulu üzüm bulunamadığı taktirde normal mor üzümle de yapılabilmektedir.

Enfes kokusu ve rengi ile herkesi büyüleyen pepeçura, doğru bir şekilde yapıldığı zaman oldukça lezzetli olmaktadır. Pepeçura tatlısı hangi yöreye ait olursa olsun ülkemizinde pek çok yerinde yapılmakta ve afiyetle tüketilmektedir. İçi yumuşak, dışı ise sert olan bu tatlının aroması üzümünden gelmektedir.

Pepeçura Kalorisi Ne Kadar?

Yaklaşık olarak 100 gram pepeçura kalorisi 125 kalori olarak nitelendirilmektedir. İçerisindeki lif oranına baktığımızda 1.9, proteini 1.1, yağı ise 0,4 gramdır. Şeker oranı ise 100 gramı için 25 gram olarak nitelendirilmektedir. Diyet yapıyorsanız bu tatlıyı belli ölçülerde tüketmeniz gerekmektedir. Ayrıca şeker hastalarının tüketim konusunda çok dikkatli olması gerekmektedir. Oldukça sınırlı ya da hiç tüketmemeleri gerekmektedir. 1 porsiyon yani 373.8 gram pepeçura tükettiğinizde kalori değeri 268.7 olmaktadır. Bu açıdan baktığımızda çok masum olduğunu söyleyemeyiz.

Pepeçura Tatlısı Tarihçesi Nedir?

Rize ilimize ait bir tatlı olan pepeçura hangi dilden geliyor diye merak edilmektedir. Bu tatlının adı asıl olarak Lazca'dır. Tarihi oldukça eski dönemlere uzanır ve tamamen Karadeniz yöresine aittir. Ayrıca Yunanistan'da da yapılmaktadır. Bunun nedeni mübadele zamanında oraya giden Rumlardan kaynaklanmaktadır. Karadeniz usulü aşure olarak nitelendirilen bu tatlı bazı yörelerde incir, fasulye, mısır yarması, buğday gibi besinlerin eklenmesi ile de elde edilmektedir. Bu açıda hem bir aş hem de tatlı olarak anılmaktadır. Mayhoş bir tadı ve eşsiz bir lezzeti bulunmaktadır.

  • pepeçura
  • pepeçura tarifi
  • pepeçura orijinal tarif
  • pepeçura hangi ilimize ait
  • pepeçura tatlısı hangi yöreye ait
  • pepeçura kalorisi
  • pepeçura tatlısı tarihçesi
  • pepeçura hangi dil
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Akciğer Ne Zaman Temizlenir?