Psikonevroz; ruhsal çöküş hastalığı olarak nitelendirilen, kişinin kendini aciz, işe yaramaz, yorgun ve bitkin hissetmesi sonucunda ortaya çıkan ve intihara kadar sürükleyebilen bir psikolojik rahatsızlıktır.
Psikonevroz Nedir, Ne Demek?
Ruh sağlığının bağışıklığının çökmesi sonucunda ortaya çıkan psikonevroz, zihinsel içerikli kişilik hastalığıdır. Kişinin yaşamını, dış ve sosyal alan ile ilişkisini ve hemen hemen her konuda ruhsal olarak problem yaşamasını etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişi ruhsal bir bunalım içerisine girer ve çoğu zaman farkında olmayabilir. Eğer ki bu durum önceden fark edilmezse daha ciddi problemlerin oluşmasına neden olabilir. Kişinin kendi duygu ve düşünceleri arasında yaşamış olduğu çatışmadan dolayı ortaya çıkmaktadır. Kendinizi devamlı olarak aciz ve yetersiz hisseden kişi aynı zamanda pişmanlık ve korku gibi duygulara da fazlasıyla maruz kalmaktadır. Aynı zamanda bazı durumlara karşı da fobi meydana getirebilir. Çok ufak ve değersiz bir olaya karşı korkulu bir çıkış meydana getirebilmektedir. Bu tarz durumlarda aynı zamanda mide bulantısı, kalp çarpıntısı, terleme ve kusma gibi psikolojik baskının meydana getirdiği birtakım fiziksel rahatsızlıklar hissedebilir.
Psikonevroz hastalığında kişi duygular arasında kontrolleri kaybeder. Ağlama, gülme gibi duyguları aynı anda yaşayabilir. Kendini devamlı olarak tehlikede hissedebilir, birilerinin sürekli olarak onu takip ettiğini ya da herkesin onu terk edeceğini düşünmektedir. Hastalığın oluşmasına etki eden duygu şüphedir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak zaman içerisinde farklı psikolojik rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Genel olarak kronik bipolar bozukluk bu süreçte kendine zemin hazırlar ve ilerleyen dönemlerde kendiliğinden ortaya çıkabilir.
Psikonevroz Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Her insanı etkileyebilen psikonevroz hastalığı, metropol bir şehirde yaşamını devam ettiren fakat kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayan kişilerde görülebilir. Bu önemli bir neden olarak kabul edilir. Kişinin çok sevdiği insan tarafından terk edilmesi ya da sevdiğinin ölmesi de bu hastalığın önemli etkenlerindendir. Diğer nedenleri şu şekilde belirtebiliriz:
- Uzun yıllar ailesi ile birlikte yaşamış daha sonra tek yaşamak zorunda kalan kişilerde görülebilir.
- Devamlı olarak başarısızlık duygusunun tadılması önemli etkenler arasında yer almaktadır.
- Fiziksel olarak kendini yetersiz gören ve beğenmeyen kişilerde görülebilir.
- Yaşının hızla ilerlediğini ve yaşlandığını düşünen insanlarda gelişebilir.
- Ani bir şöhret yaşayıp daha sonra kendini bu konuda yetersiz görenler oluşabilir.
- Uzun süre boyunca kanser gibi tehlikeli bir hastalık nedeniyle tedavi görmek zorunda olan kişilerde oluşabilir.
Psikonevroz kişinin kendini aciz olarak nitelediği her olay karşısında gelişebilmektedir. Burada önemli olan kişinin her ne yaşarsa güçlü kalmaya açık olmasıdır.
Psikonevroz Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Bu hastalık pek çok psikolojik hastalığa göre ileri düzeylerde değil henüz daha başlarda da kendini gösterebilir. Sosyal ortamlara kolayca uyum sağlayamama, boş vakitlerde eve yalnız olmayı istemek, kişinin kendini aciz ve işe yaramaz hissetmesi, herkesten gereğinden fazla ilgi beklemesi, kişinin ölmek istemesi, farklı duyguları aynı anda yaşaması bu hastalığın önemli belirtileri arasında yer almaktadır.
Psikonevroz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalığın öncelikle uzman bir psikolog tarafından teşhis edilmesi gerekmektedir. Diğer psikolojik hastalıkla ile benzer özellikler gösterdiği için kişi gözlemlenmelidir. Teşhis konulduktan sonra psikonevroz tedavisi için gerekli terapilerin uygulanması gerekmektedir. Bu rahatsızlıkta kişinin iyileşmesi yine kendi iradesine bağlıdır. Bu nedenle uzman doktor kişinin kendi kendini tedavi etmesi bazı uygulamalarda bulunur. Kliniğe yatırılarak sakinleştirici etkili ilaçlar verilebilmektedir.