Sağlık 12 Şubat 2021 - 17:30:22

Romatoid Artrit Nedir? Belirtileri, Evreleri, Tedavisi ve Beslenme Önerileri

Romatoid Artrit Nedir? Belirtileri, Evreleri, Tedavisi ve Beslenme Önerileri

Romatoid artrit; iltihaplı romatizma olarak anılan ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen kronik bir rahatsızlıktır. Bir tür eklem iltihabı olan bu rahatsızlıkta eklemlerin içerisinde zarda ve diğer iç organlarda iltihaplanma meydana gelmektedir.

Romatoid Artrit Nedir, Ne Demek?

İnflamatuar bozukluk olarak tanımlanan romatoid artrit; cilt, göz, akciğer, kalp ve kan damarlarında birtakım zararlı etkiler meydana getiren bir rahatsızlıktır. Hastalık otoimmün sistemde meydana gelen bir bozukluktan kaynaklamaktadır. Havanın sıcak ya da soğuk olmasının iltihaplı romatizmanın oluşumu konusunda herhangi bir önemi yoktur. Bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına, hatta özellikle eklem dokularına saldırması sonucunda oluşmaktadır.

Vücutta pek çok eklemi etkileyen romatoid artrit kıkırdak, kemik ve eklem dokularında hasar meydana getirmektedir. Hem çocukları hem de yaşlıları etkileyebilen bir hastalıktır. Ayrıca gençlik ve orta yaş döneminde de meydana gelebilir. Ayrıca nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kadınlarda görülme olasılığı 3/2 erkeklerde ise 3/1 oranında gözlemlenmektedir.

Vücutta bağışıklık sistemi etkin bir şekilde çalıştığı zaman virüs, bakteri ve zararlı maddelere karşı bir savunma etkisi meydana getirir. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi etkili olarak çalışmaz. Bu rahatsızlıkta iltihap akyuvarlardan, eklem dokularına doğru giderek eklemlere saldırır. Bunun sonrasında eklem sıvısında artış meydana gelir ve şişlik oluşur. Bu iltihap eklemleri etkiler ve deformasyon oluşur.

Romatoid Artrit Belirtileri

Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?

Kişiden kişiye değişkenlik gösteren romatoid artrit belirtilerine baktığımızda kalıcı bir iltihabın söz konusu olduğu görmekteyiz. Tedavi edilmeyen ve sürekli aktif olan bu hastalıkta bazı dönemlerde alevlenme nöbetleri meydana gelir ve sonrasında ılımlı, yavaş seyirli bir ilerleme kaydedilir. Eğer ki gerekli önlemler uygulanmazsa hastalık ilerler ve kalıcı sakatlık gibi durumlar söz konusu olur.

Romatoid artrit hastalarının eklemlerinde sıcaklık, hassasiyet, ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı meydana gelmektedir. Bunun nedeni eklemde bulunna iltihaptır. Bu iltihap ise eklem zarlarının iltihaplanması sonucunda meydana gelir. İltihaplı romatizma henüz erken evrelerde el ve ayak parmaklarını yani küçük eklemleri etkilemektedir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte belirtiler dizlere, bileklere, dirseklere, kalçaya ve omuzlara doğru ilerlemektedir. genel olarak vakalarda belirtiler vücudun her iki tarafında simetrik olarak görülmektedir.

Genel olarak eklemleri etkileyen bu hastalık aynı zamanda bazı hastalarda diğer organlar için de zararlı sonuçlar meydana getirebilmektedir. Böbrekler, akciğer, gözler, cilt, kan damarları, kemik iliği, sinir dokusu ve tükürük bezleri belirtilerin görüldüğü diğer vücut bölgeleri olarak nitelendirilmektedir. Romatoid artrit alevlenme döneminde belirtiler ve semptomlar daha ağır görülebilmektedir. Remisyon döneminde ise semptomlarda hafifleme görülmektedir. Eğer ki eklem bölgelerinde rahatsızlık ve şişlik varsa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Romatoid Artrit Evreleri

Romatoid Artrit Evreleri Nelerdir?

Bu hastalık 3 evre şeklinde tanımlanmaktadır. İlk evre, ara evre ve ileri evre olmak üzere hastalığın semptomlarına göre tanı ve teşhis koyulmaktadır. Hastalığın henüz yeni yeni oluştuğu ilk evrede hasta sadece eklemlerinde hassasiyet ve ağrı hissetmektedir. Fakat ilerlemeler sonrasında bu duruma kızarıklık ve şişlik eşlik eder. İleri evrede ise şekil bozuklukları gibi durumlar meydana gelebilir.

Romatoid Artrit Tedavisi Var mı?

Kalıcı olarak iyileşme sağlayacak bir romatoid artrit tedavisi bulunmamaktadır. Uygulana teknikler sayesinde hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkün olmaktadır. Ağrıyı geçirme, iltihabı azaltma, eklemlerin hasar görmesini önleme ve yavaşlatma gibi hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik birtakım yöntemler uygulanmaktadır. Tedavi kişiye özel olarak uygulanır ve hastanın şikayetlerine göre planlanır. Romatoid artrit ilaçları rahatlama sağlayan ve hastalığın hasarını durduran olmak üzere iki şekildedir. Doktor uygun gördüğü şekilde 1 ya da birden fazla ilaç gerekli görebilir.

Romatoid Artrit Beslenme Önerileri

Hastalığın ilerlemesini yavaşlatma ve semptomlarını hafifletmek için beslenme önemli bir detaydır. Dengeli beslenmenin önemi oldukça önemliyken aynı zamanda sebzei meyve, yağsız et, balık ağırlıklı protein ve sağlıklı yağ barındırdığı nitelendirilen badem, ceviz gibi kuruyemişler yenmelidir. Daha çok Akdeniz beslenme tarzı uygulanmalıdır. Romatoid artriti yendim demek zor olsa da beslenme önerileri ve doktorunuzun uygun gördüğü tedavi yöntemleri ile bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

  • romatoid artrit nedir
  • romatoid artrit belirtileri
  • romatoid artrit hastaları
  • romatoid artrit alevlenme dönemi
  • romatoid artrit evreleri
  • romatoid artrit tedavisi
  • romatoid artrit beslenme
  • romatoid artriti yendim
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Korse ile Zayıflama Metodu