Sağlık 22 Şubat 2021 - 14:04:16

Rotator Kuf Sendromu Nedir, Ne Demek? Egzersizleri ve Tedavisi

Rotator Kuf Sendromu Nedir, Ne Demek? Egzersizleri ve Tedavisi

Rotator kuf; omuz hareketlerinin oluşmasını sağlayan kaslarda ve onların kemiklere bağlanmasını sağlayan dokularda meydana gelen zedelenme olarak tanımlanmaktadır. Rotator cuff egzersizleri, fizik tedavisi ve ameliyatı hakkında bilgi alabileceğiniz yazımızda aynı zamanda hastalığın oluşum nedenlerine de yer verilmektedir.

Rotator Kuf Sendromu Nedir, Ne Demek?

Omuzlarda meydana gelen yırtılma ya da zedelenme olarak ifade edilen rotator kuf, hareket kabiliyetini sınırlayan ve günlük yaşamı zora sokan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği zaman ciddi sonuçlar meydana getiren bu sendrom omuza gereğinden fazla yüklenilmesi, travma ya da anatomik bozukluklar sonrasında meydana gelmektedir. Erken teşhis edildiği zaman uygun cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesi mümkündür.

Omuzu sabitlemek için birlikte çalışan kas ve tendon grubuna verilen bir isim olan rotator cuff kaslarının hasar görmesi sonucunda ağrı ile gelişen bu sendrom oluşmaktadır. Rotator cuff sakatlanmasının nedenlerine baktığımızda 3 madde sayılabilmektedir. Manşet tendonların yırtılması, bu tendonlarda zayıflık olması ve sıkışmadır. Omuz hareketliliğinin sağlanmasına destek olan rotator kılıf 4 kas ve tendondan oluşmaktadır. Genel olarak en fazla yırtılma kolların yana kaldırılmasına ve geri dönmemize yardımcı olan M. Supraspinatustur.

Rotator Kuf Egzersizleri Nelerdir?

Çoğunlukla zorlu bir hareket, ağır kaldırma, temizlik ya da sınırlı omuz hareketlerinden sonra omuz bölgesinde ani bir ağrı ile kendini belli eden rotator cuff egzersizleri kuvvetlendirme ve germe hareketleri gibidir. Bunlar fizyoterapinin ana unsurlarındandır. Kesinlikle yapılması önerilmektedir. Omuz çevresinde yer alan kaslara yönelik hareketler yapılmaktadır. Rotator kuf sendromu fizik tedavi kapsamında bazı egzersizler şu şekildedir:

Egzersiz 1: Bir masadan tutunulur ve öne doğru eğilme sağlanır. Hasar görmüş olan omuz ve kol düz bir şekilde sallandırılır. Serbest bir şekilde küçükten büyüğe daireler çizdirilir. Bu hareket günde 10 defa yapılır.

Egzersiz 2: Bu harektte lastik bir bant kullanılır. Kapalı kapının koluna bağlanır. dirsek vücuda yapışık bir şekilde lastik bant 90 derece hareket ettirilir.

Egzersiz 3: Sağlam tarafından üzerinde yan şekilde yatılır. Dirsek vücuda yapışık olur. Ele bir ağırlık alınır ve aşağı doğru indirilip kaldırılır.

Egzersiz 4: Bir yatak ya da masada yan şekilde yatılır. Ele bir ağırlık alınarak sallandırılır ve omu hizasına kadar kaldırılması sağlanır. Bu hareket 10 kere tekrarlanır.

Egzersiz 5: Bir masa ya da yatağa kol istirahat pozisyonu ile yatırılır. Sonrasında direk 90 derece kadar bükülür. Eldeki ağırlık göğüse doğru kaldırılır. Bu hareket de 10 defa tekrarlanır.

Egzersiz 6: Ayağa kalkılır ve her iki ele ağırlık alınır. Dirsek herhangi bir şekilde bükülmeden kollar 45 derece yukarı kaldırılır. Bu egzersizi uygularken ağırlıklar küçük olmalıdır.

Tüm bu egzersizler uzman bir fizyoterapist eşliğinde olmalıdır. Bu şekilde kasların güçlenmesi ve hareket kabiliyetinin artırılması sağlanır.

Rotator Kuf Sendromu Tedavisi

Öncelikle uzman bir doktor gerekli muayeneler ile rotator cuff tanısı koymalıdır. Hastanın hareketi, gücü ve eklem ağrısı belirlenir. Ayrıca ultrason MRI gibi testler de yapılabilir. Eğer ki hasar hafifse buz kullanımı gibi rotator kuf sendromu bitkisel tedaviler uygulanabilir. Fakat ciddi yaralanmalarda ilaç ve hatta cerrahi işlemler de gereklidir. Hastaya steroid enjekte yapılabilir. Hasar görmüş olan tendona müdahale etmek için ameliyat gerekebilir. Bu cerrahi operasyonlar tendon yakınlardaki başka tendonla değiştirilir. Bu tedavide asıl önemli olan omuz hareketliliğini artırmaktır. Bundan dolayı hareketler devamlı olarak artırılmaktadır.

Rotator Cuff Sakatlanması ve Yırtığı

Günlük hayatta omuz hareketlerimiz çoğu rotator cuff kasları ile sağlanmaktadır. Çalışırken , spor yaparken, omzumuzun dengede durması bu kaslar sayesindedir. Rotatur cuff yırtığı ya da sakatlanması omuzda ağrı ve güçsüzlük meydana getirmektedir. Bundan dolayı günlük yaşamı olumsuz olarak etkiler ve kesinlikle tedavi edilmelidir. Aksi durumda ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir.

  • rotator kuf sendromu
  • rotator kuf sendromu nedir
  • rotator cuff sakatlanması
  • rotator kuf sendromu fizik tedavi
  • rotator kuf egzersizleri
  • rotator kuf sendromu tedavisi
  • rotator kuf sendromu bitkisel tedavisi
  • rotator cuff yırtığı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Pioppi Diyeti Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?