Genel olarak tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığı oldukça ölümcül ve tehlikeli bir hastalıktır.
Ruam Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?
İnsanlar arasında sürekli olarak yaygın olan hastalıklar olduğu gibi hayvanlar arasında da çok yaygın olan hastalıklar bulunur. Ruam hastalığı da bunlardan birisi olarak gösterilirken en çok atlarda görülmektedir. Ancak bunun yanında katır ve eşeklerde de görülebilir. Bu hastalık, sakağı ya da mankafa hastalığı olarak da isimlendirilmektedir. Oldukça sık görülen bir rahatsızlık olurken hayvanlardan insanlara geçme ihtimali de söz konusu olmaktadır. Eğer, hayvanlarda bu rahatsızlık varsa insanların yalak ya da ahırlarda çok fazla zaman geçirmesi durumunda hastalığın insanlara geçme ihtimali de söz konusu olacaktır. Son derece öldürücü bir rahatsızlık olduğundan dikkat edilmesi gerekmektedir.
Ruam Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Ruam hastalığı hem atlarda hem de insanlarda farklı bölgelere hücum ederek bu bölgelerde belirtiler gösterebilmektedir. Eğer hastalık akciğerleri hedef alırsa bu durumda hastalığa yakalananlarda solunum zorluğu başlar. Hastalar, çok çabuk yorulmaya başlarken burunda sıklıkla kanamalar görülebilmektedir. Birçok insanda zayıflama gibi belirtiler de ortaya çıkarır. Burnu hedef aldığında devamlı ancak tek taraflı bir akıntı söz konusu olmaktadır. Her geçen gün akıntı daha yoğun bir hale gelmeye başlar ve son dönemlerinde renk de değiştirebilir. Deriyi hedef aldığında ise apse oluşumunu tetiklemektedir. İlk olarak derinin alt katmanlarında nodüllerin meydana gelmesi ile başlar ve sonrasında cildin en üst tabakasında apse oluşumu gerçekleşir.
Ruam Hastalığı İnsanlara Bulaşır mı?
Hayvanlarda yer alan rahatsızlıklar insanlara bulaşırken genel olarak insanların hayvanların etlerini tüketmesi en önemli sebep olmaktadır. Bazı kültürlerde at eti tüketiliyor olsa da ülkemizde genel olarak tüketilmeyen bir hayvandır. Bu aşamada, kaçak olarak getirilen at etlerini farkında olmadan yiyen kişilerde ruam hastalığı meydana gelebilir. Bunun yanı sıra hayvanların tımar takımlarının ya da benzeri eşyalarının temizlenmeden insanlar ile direkt temas etmesi durumunda bulaşabilmektedir. Araştırmalar, bulaşık sularının içilmesi ile de bu rahatsızlığın ortaya çıktığını göstermektedir. Bu sebeple at sahiplerinin çok dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması gerekir.
Ruam Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalığın tedavisinde insanlarda antibiyotik kullanımı esas alınır. Yoğun bir antibiyotik kullanımı ile birlikte hastalığın belirtileri ortadan kalkmaya başlar. Bu aşamada apseler tıraşlanarak deriden uzaklaştırılır ve derinin tekrar iyileşerek eski haline gelmesi için özel işlemler uygulanır. Bunların yanında atlarda bu rahatsızlık meydana geldiğinde herhangi bir tedavi uygulanmaması gerekmektedir. Yasal olarak bu hayvanlar itlaf edilirler. Başka hayvanlara ve insanlara bulaşarak salgın bir hastalık başlamasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Genel olarak hayvanlarda görülen ruam hastalığı insanlara da bulaşabilirken genel yaşam tarzı olarak atlarla ilgilenen kişilerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Aksi halde hastalığın yoğun etkileri insanlarda da görülmeye başlayabilir