Sağlık 06 Eylül 2021 - 06:39:13

Saunanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Karartır mı?

Saunanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Karartır mı?

Sauna; sıcak hava banyosu olarak isimlendirilen, içerisinde hem sıcak hem kuru hava bulunan, yaklaşık olarak 40 ile 90 arasında bir sıcaklığa sahip olan, insanların hem bedenin hem de zihnin rahatlamasına destek olan bir uygulamadır.

Saunanın Vücuda ve Yüze Faydaları Nelerdir?

Yüksek derecede ısı, buhar ve çeşitli kurallar eşliğinde uygulanan, bedene rahatlama ve gevşeme veren, ter olu ile vücudu toksinlerden arındıran sauna; stresi uzaklaştıran, zihni rahatlatan ve fiziksel anlamda vücuda şifa sağlayan bir sıcak banyodur. Eğer saunanın faydalarından söz edecek olursak;

  • Cilt bakımına destek olur ve parlayan bir cilt meydana getirir. Saunanın cilde faydaları hem bazı cilt rahatsızlıklarının giderilmesi hem de cildin yenilenmesi yönündedir. Gözeneklerin açılmasını ve ve aynı hücrelerin kendini yenilemesini sağlayan bu uygulama, kılcal damarlarda kan dolaşımının artmasına destek olur. Cildin daha pürüzsüz ve bakımlı gözükmesini sağlar. Cilt dokusunu güçlendirir ve sağlıklı, temiz bir cilt meydana getirir. Terleme ile vücuttaki toksinler atılır ve cildin temizlenmesine destek olur.
  • Sağlamış olduğu yüksek ısı sayesinde yağ yakımına destek olur ve kasların güçlenmesini sağlar. Sunanın kaslara etkisi; kas yoğunluğunun artmasını sağlaması yönündedir. Aynı zamanda vücuda yeni bir görüntü sağlar. Dengeli beslenme ve sanuna ile sağlıklı zayıflama sağlayabilirsiniz. Kalori yakımını destekleyerek kısa süre içerisinde zayıflama sağlar. Sauna eşofman özelliği bulunan termal taytlar ve korseler de sizler için bu konuda yardımcı olabilmektedir.
  • Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan sauna, sıcaklığa bağlı olarak kalp atışını hızlandırır. Eğer herhangi bir kalp hastalığınız yoksa, düzenli sauna ile kalbinizi koruyabilirsiniz. Kan basıncını korur ve kalbin egzersiz yapmasını destekler.
  • Bağışıklık sisteminin yükselmesini sağlayan sauna, vücudu nezle ve grip gibi hastalıklardan korur. Yüksek ısı sayesinde vücutta kan hücreleri artar ve virüs, mikrop, bakteri uzaklaştırılır. Hastalıklara yakalanma riski de düşürülür.
  • Sauna ne işe yarar diye baktığımızda bir diğer etkisi toksinlerin temizlenmesidir. Isı sayesinde vücudun sıcaklığı yükselir ve terleme başlar. Bu sayede toksin hem vücutta hem de deriden atılmış olur. Toksinlerin giderilmesi ciltte derinlemesine temizlenme etkisi meydana getirir.
  • Vücuda sağladığı rahatlama sayesinde uykuyu düzenler. Gece boyunca kaliteli ve kesintisiz bir uyku sağlar.

Vücutta arındırıcı etki meydana getiren sauna, kan dolaşımını hızlandırır ve vücut içerisinde oksijen akışını artırır. Nefes kalitesini artırır ve stres, anksiyete giderir. Toksinlerin atılmasını sağlayarak böbrek sağlığını de etkiler. Saunanın zayıflamaya etkisi de gözardı edilmeyecek şekildedir.

Saunanın Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Yüksek ısı ile uygulanan sauna, kalp rahatsızlığı ve karasız angina olan kişiler tarafından tercih edilmemelidir. Artan sıcaklık onları daha kötü bir hale getirebilir. Bununla birlikte bulaşıcı hastalığı olanlar asla saunayı kullanmamalıdır. Tansiyon hastaları bu konuda çok dikkatli olmalıdır. Kişide ani bir şekilde yüksek tansiyon ya da düşük tansiyon söz konusu olabilir. Yemek yedikten sonra saunaya girilmemelidir. Çünkü cilt damarları genişler ve organlara gitmesi gereken kan cilt damarlarına gider. Saunanın cilde zararlarına baktığımızda cilt yüzeyinde kırmızılık meydana getirdiğini belirtebiliriz.

Saunada yüksek sıcaklık söz konusu olduğu için kafa içi damarları genişleyerek, basıncın artmasına neden olabilir. Baş dönmesi ve bayılma gibi hastalıklar meydana gelebilir. Spordan sonra saunaya girmek tehlikeli olur mu diye merak ediyorsanız, toksin atımı ve kas kütlesi bakımından yararlı olacaktır.

Saunaya girmeden önce duş alınmalıdır. Sauna kullanımı en fazla 10-15 dakika olmalıdır. Tek seferde bu kadar süre kalınmalıdır. Öncelikle alt basamaklarda oturup vücudun ısıya alışması sağlanmalıdır. Sonrasında kademe kademe yükselip daha iyi terleme sağlanmalıdır. Sauna sonrasında duş ya da havuz ile sıcaklık normale getirilmelidir. Daha sonra ikinci sauna seansına geçilebilir. Daha sonra ise tekrar yıkanmalı ve cildin temizlenmesi sağlanmalıdır. Ardından bol su ve sağlıklı beslenme sağlanmalıdır. Eğer saunaya giremiyorsanız ve zayıflamak istiyorsanız sauna tayt gibi alternatiflerden yararlanabilirsiniz.

Sauna Karartır mı? Bronzlaştırır mı?

Vücutta terleme yolu ile toksin atılmasını sağlayan sauna bronzlaştırır mı diye baktığımızda, böyle bir etkisi olmadığından bahsedebilirsiniz. Bronzlaşmak için solaryum tercih edilmelidir. Saunanın vermiş olduğu ısı ile vücutta yenilenme ve terleme oluşmaktadır. Solaryum ise UV ışınları ile bronzluk sağlamaktadır.

Vücudun bronzlaşması melanin maddesinin artması ile gerçekleşmektedir. Güneş ışığına fazla maruz kalındığında vücut kendini korumak için melanin üretimini artırır ve bu da bronzlaşma etkisi sağlar. Saunada güneş ışını söz konusu olmadığından kararma da meydana gelmemektedir.

Saunaya Ne Zaman ve Hangi Kıyafetle Girilir?

Daha önce saunaya girmemiş ve ve ilk kez deneyimleyecek olan kişiler saunaya ne sıklıkla girilmeli ve hangi kıyafetler giyilmeli diye merak etmektedir. Saunanın seans sıklığı kullanım süresine göre belirlenmektedir. Her gün girecekseniz eğer günde 1-2 seans, haftada 3 defa girecekseniz 4-5 seans, haftada 1 girecekseniz 3 seans yeterli olacaktır. Haftada en fazla 3 gün tavsiye edilir. Ayrıca 15 dakikadan fazla önerilmemektedir.

Saunaya girmek için bazı detaylar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Öncelikle bikini ya da mayo giymeyiniz. Bunlar teri emmez ve vücudunuza zarar verir. Teninize bir havlı sarabilir ya da peştemal kullanabilirsiniz. Alkol ve sigara saunada asla kullanılmamalıdır. Eğer bir rahatsızlığınız varsa öncesinde doktorunuza danışınız.

  • saunanın faydaları
  • saunanın cilde faydaları
  • saunanın kaslara etkisi
  • sauna eşofman
  • saunanın zayıflamaya etkisi
  • saunanın zararları
  • saunanın cilde zararları
  • sauna kullanımı
  • spordan sonra saunaya girmek
  • sauna tayt
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Oksitosin Hormonun Görevi Nedir? Nerede Üretilir?