Şehla; kusurlu olarak görülmeyen, hafif şaşı göz olarak ifade edilen bir durumdur. Genel olarak şaşılık ile karıştırılsa da halk arasında yalancı şaşılık olarak nitelendirilmektedir.
Şehla Ne Demek? Nasıl Olur?
Bir göz rahatsızlığı olarak nitelendirilen şehla, göz yanılsamaları sonucunda oluşan, şaşılık ile benzerliği bulunan bir hastalıktır. Yüzün göz çevresinde yer alan, bazı bölümlerdeki farklılıktan kaynaklanan bu rahatsızlık daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Şaşılıktan ziyade daha çok yalancı kayma olarak nitelendirilen bu rahatsızlık göz kapakları ve burun kökünün genişliği sonucunda oluşan asıl olarak yalancı bir şaşılıktır.
Göz kayması olarak nitelendirilen şehla, görme yetisinin o gözde daha az olmasına sebebiyet vermektedir. Eğer devamlı olarak aynı gözde meydana geliyorsa bunun için mutlaka uzman bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Göz kapaklarında yer alana anormallikler ve yüzde yer alan asimetriler bu duruma sebebiyet verebilmektedir. Şehla göz neden olur sorusu pek çok kişinin aklını karıştırmaktadır. Bebeklerde burun kökünün basık olması gözlerinin şehla bakmasına neden olabilmektedir. Genel olarak bu durum rahatsızlığın en fazla görülen nedenleri arasında yer almaktadır. Bebeğinizde ya da çocuğunuzda bu tarz bir durum söz konusu ise mutlaka uzman bir göz doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Belki gözde şehla değil şaşılık vardır ve bu erkenden fark edilmiş olacaktır. Böylece göz sağlığının korunması söz konusu olmaktadır.
Şaşı ile Şehla Arasındaki Fark Nedir?
Göz kaslarının bir ya da birkaçının görevini yerine getirememesi sonucunda meydana gelen şaşılık bir tür göz bozukluğudur. Gözlerin her ikisininde paraleln olarak aynı olması gerekirken yukarı, aşağı, içe ya da dışa doru bakması durumu olarak tanımlanmaktadır. Tek gözde meydana gelebilen şaşılık bazen iki gözde de görülebilmektedir. Kalıcı olarak görülebilirken bazı insanlarda geçici olarak dönemsel meydana gelebilmektedir. Çoğunlukla çocuklarda meydana gelen bu durum aynı zamanda yetişkinlerde de oluşabilmektedir.
Pek çok kişi şaşı ile şehla arasındaki fark hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Şaşılık asıl olarak bir göz hastalığıdır. Şehla da böyle olmasına rağmen ileri derecede kusurlu sayılmamaktadır. Fakat şaşılık gözlerin aynı hizada olmaması ve farklı yönlere bakması olarak nitelendirilmektedir. Göz hareketlerinde paralelliğin bozulması olarak nitelendirilmektedir. Birtakım cerrahi müdahaleler ile tedavisi sağlanmaktadır. Şehla ise farklı yanılsamalara bağlı olarak da meydana gelebilen bir durumdur.
Şehla Göz Nasıl Anlaşılır?
Genel olarak çocukluk ve bebeklik döneminde görülen şehla göz doktor muayenesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Eğer ki çocuğunuzda bu tarz bir durum fark ediyorsanız mutlaka uzman bir göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir. Bazı zamanlarda şehla sanılan durumun aslında şaşılık başlangıcı olduğu da ortaya çıkabilmektedir. Bu şekilde erken dönemde teşhis ve tedavi sağlanabilmektedir. Bu durum ihmal edilmemesi gereken önemli bir rahatsızlıktır.
Şehla Göz Düzelir mi? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bir kusur olarak belirtilmeyen ama önemli olan şehla göz tedavisi ihmal edilmemelidir. Yalancı göz kayması olarak da gerçekleşebilen bu durum bazen bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bundan dolyı kendi geçer diye beklenmemeli ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.