Sağlık 03 Aralık 2020 - 18:40:05

Sigara Bırakma Sonrası Akciğer Kanseri Riski

Sigara Bırakma Sonrası Akciğer Kanseri Riski

Sigara kullanımı, meydana gelen kanser ölümlerinin yaklaşık olarak %22'sinden sorumlu olarak tutulmaktadır. Özellikle akciğer kanserinde sigaranın etkisi oldukça yüksektir.

Sigara ve Akciğer Kanseri İlişkisi

Yapılan incelemelere göre tütün kullanımı akciğer kanserlerinin ana sebebi olarak gösterilmektedir. Erkeklerde görülen akciğer kanserlerinin %90'ı, kadınlarda görülen akciğer kanserinin %80'i tütün maddelerinin kullanımından kaynaklanmaktadır. Gün içerisinde tüketilen sigara miktarın kanserin oluşma riskini arttırmaktadır. Sigaranın içerisinde birçok zehirli madde bulunmaktadır. Her içtiğinizde bu zehirli maddeler akciğere ve aynı zamanda kana karışarak diğer tüm organlara bulaşmaktadır. Bu zararlı bakteriler zaman içerisinde doku bozukluğu meydana getirerek akciğer kanseri başta olmak üzerde birçok ölümcül hastalığın oluşumuna neden olmaktadır.

Akciğer kanseri, akciğerdeki yapı taşı hücrelerinin kontrolsüz ve anormal bir şekilde büyümesi ile meydana gelmektedir. Geniş bir organ olduğu için bu hastalığın teşhisi koyulana kadar hastalıkta epey ilerleme meydana geliyor. Bunun sonucunda ise ölüm riski yükselmiş oluyor. Kanser akciğerde meydana geldiği zaman farklı organlara da atlayabilmektedir. Bu durum daha ciddi sonuçlara yer açar. Sigara kullananların yaklaşık olarak %80-90'ında akciğer kanseri görülmektedir. Sigara içmeyen insanlarda ise bunun görülme oranı %15'tir. İçilen her sigara riski daha da arttırmaktadır.

Sigarayı Bırakınca Akciğer Kanseri Riski Azalır mı?

Sigarayı bıraktığınız anda ilk 24 saat içerisinde vücutta olumlu değişiklikle meydana gelmektedir. Fakat uzun yıllar boyunca yüksek miktarda sigara içmiş birinin vücudunun hemen temizlenmesi beklenememektedir. Sigarayı bıraktıktan sonra 5. yılın sonunda sigara kaynaklı kanser olma riskinde azalma meydana gelmektedir. 15. yıldan sonra ise risk değerinde %80-90 oranında azalma meydana gelmektedir. Hiç sigara içmemiş bir insanın eğer ki kalıtsal olarak rahatsızlığı da bulunmuyorsa akciğer kanserine yakalanma riski neredeyse %1 civarındadır. Hatta daha düşüktür. Akciğer sünger gibidir. Sigara içilirken çekilen her dumandaki zehirler bu süngerler tarafından emilir ve tutulur. Sigarayı bıraktığınız zamanda risk her geçen gün daha da azalmaktadır. Bunun yanında vücudunuzdaki toksin maddeler de atılarak yenilenme ve arınma sağlanmış olacaktır.

Kaç Yıl Sigara İçen Akciğer Kanseri Olur?

Normal olarak sağlıklı bir akciğerin ömrü 150 yıl olarak nitelendirilmektedir. Fakat vücutta en çok hasar gören ve en çok kanser hastalığının görüldüğü organ akciğerdir. Akciğer kanseri erkeklerde kadınlardan daha fazla görülmektedir. Sigara içmek direkt olarak akciğer kanseri yapmaz. Fakat kanserin en önemli tetikleyicisi olarak kabul edilir. Sigaranın zararları uzun süreçler sonrasında kendini göstermektedir. Kaç yıl sigara içtiğiniz akciğer kanseri riski ile doğrudan ilgilidir. Sigara içmeye ne kadar erken yaşta başlarsanız ve gün içerisinde ne kadar fazla tüketirseniz akciğer kanserine yakalanma riskiniz o kadar fazladır. Ortalama olarak 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içmiş birinde akciğer kanseri görülme oranı çok yüksektir. Buna nazaran 10 yıl boyunca sigara kullanmış, tek kötü alışkanlığı sigara olan ve sağlıklı bir beslenme düzeni bulunan insanlar 30-35 yaşlarında sigarayı bıraksa vücutları yaklaşık olarak 6 içerisinde toparlanır ve akciğer bu süreçte kendini temizler. Sigara bağlı akciğer kanseri riski bu şekilde değişkenlik göstermektedir.

Sigara Kanser Yapar mı?

Sigara kanserin en önemli nedeni olarak nitelendirilir fakat sigara içmek kesin olarak kanser yapar demek yanlış olur. Sigara içmek akciğer kanseri başta olmak üzere, cilt, dudak, meme kanseri, prostat kanseri gibi pek çok hastalığın oluşum riskini arttırmaktadır. Bu nedenle içilmemesi gereken bir tütün maddesidir.

  • sigara ve akciğer kanseri
  • sigarayı bırakınca akciğer kanseri riski
  • akciğer kanseri riski
  • sigara kanser yapar mı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Entübe Hasta Ne Demek? Entübe Edilen Hasta Yaşar mı?