Sitrik asit; limon ve turunçgillerde bulunan, ilk olarak 1784 yılında limonda keşfedilmiş olan, renksiz ve kokusuz bir bileşik olarak tanımlanır.
Sitrik Asit Nedir, Ne Demek?
Asitli ve ekşi bir tadı bulunan sitrik asit; limon ve misket limonlarda bol miktarda bulunan, üretilmiş formu temizlik ürünlerinde ve besin takviyelerinde yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir. Üretilmiş formu meyvelerin içerisinde yer alan türünden daha farklıdır.
Rengi ve kokusu olmayan sitrik asit, ekşi ve tatlı aromasından ötürü aroma verici ve koruyucu madde olarak kullanılmaktadır. Genel olarak alkolsüz içeceklerde ve şekerlemelerde kullanılmaktadır. İlaçlarda koruyucu stabilizör olarak kullanılmasının yanı sıra, bakteri ve virüslere karşı dezenfektan olarak da kullanılır.
Turunçgiller ve onların doğal suları sitrik asidin en öneli kaynağıdır. Limon, misket limonu, greyfurt, portakal ve mandalina sitrik asit bakımından en zengin meyvelerdir. Bunların yanı sıra ananas, çilek, vişne, yaban mersini, domates, ahududu sitrik asit içeren besinler arasında yer almaktadır. bu besinlerin haricinde aynı zamanda bunlardan elde edilen ürünler de bulunmaktadır. Örneğin ketçap domatesten elde edildiği için sitrik asit içerir.
Sitrik Asit Ne İşe Yarar?
Sağlık açısından birçok yararı bulunan sitrik asit faydalarına göz atacak olursak eğer;
- Enerji vermektedir. Birtakım kimyasal reaksiyonlar ile vücut bu bileşeni enerji olarak kullanır. Buna Trikarboksilik asit veya krebs döngüsü denir. Sitrik asit döngüsü sırasında sitrat meydana gelir. Organizmalar ve insanlar genel olarak enerjiyi bu şekilde elde ederler.
- Minerallerin vücut tarafından daha kolay bir şekilde işlenmesini sağlar. Vücutta besin emiliminin iyileşmesini sağlar. Örneğin kalsiyum sitratın vücut tarafından emilmesi için mide asidine ihtiyacı yoktur. Ayrıca sitrat formundaki magnezyum, diğer magnezyum türlerine göre daha kolay emilir. Bu asit çinko takviyelerinin emilimini de artırır.
- Böbrek taşlarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca hali hazırda bulunan böbrek taşlarının da düşürülmesini sağlar. Böbrek taşlarının tedavisi genel olarak potasyum sitrat formundaki sitrik asit ile tedavi edilir.
Sitrik asit kozmetik alanında kullanılırken aynı zamanda gıda sanayisinde, tıbbi anlamda, besin takviyelerinde, dezenfekten ve temizlik alanında pek çok şekilde fayda sağlamak amacı ile kullanılmaktadır.
Sitrik Asit Zararlı mı?
Pek çok şekilde tercih edilen sitrik asit temizlik konusunda özellikler ön plana çıkmaktadır. Peki bu bileşenin zararları var mı? Uzun süreli olan kullanılan ve yapay olan sitrik asitlerin hem sağlık hem de alerjik reaksiyon bakımından riskli olduğu belirtilmektedir. Sitrik asit alerjisi genel olarak üretilen ve yapay olan formlarda görülmektedir.
Üretilen sitrik asitler güvenli olarak bulunurken, uzun süreli kullanımlarda ne gibi sonuçlara yol açtığını gösteren bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Bazı insanlar şişme, sertlik, eklem ağrısı, kas ve karın ağrısı, nefes darlığı gibi etkiler gözlemlenmiştir. Fakat şunu belirtmek gerekir ki doğal formda olan yani meyvelerin içerisindeki sitrik asitlerin bu tarz yan etkileri söz konusu değildir. Sitrik asit diş teline zarar verir mi diye baktığımızda bu tarz etkisinin olabileceğini belirtebiliriz.
Sitrik Asit Fiyatı Ne Kadar?
Evde sitrik asit yapımı sağlayabileceğiniz gibi aynı zamanda satın alma işlemi de uygulayabilirsiniz. Üretilmiş olan sitrik asitler, internet üzerinde uygun fiyatlar ile satılmaktadır. Sizler de bu şekilde sipariş verebilir ve kullanabilirsiniz.
Doğal olarak kullanmak ve tüketmek istediğinizde doğal sitrik asit barındıran besinlerden destek alabilirsiniz. Fakat bu tarz gıdaları da aşırı tüketmemeye özen gösteriniz.