Sağlık 25 Mart 2021 - 18:41:26

Sızdıran Bağırsak Sendromu Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sızdıran Bağırsak Sendromu Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geçirgen bağırsak ya da sızıntılı bağırsak olarak da isimlendirilen sızdıran bağırsak sendromu, istenmeyen maddelerin de kana geçmesine sebep olan bir rahatsızlıktır.

Sızdıran Bağırsak Sendromu Nedir?

Bağırsaklar, sindirimin son halkası olarak görev yaparken besinlerin emiliminin gerçekleştiği alanlardır. Bu alana gelen gıdaların içerisinde yer alan vitaminler, mineraller ve diğer yararlı maddeler bağırsaklar tarafından emilirken bu sayede kana karışmaktadır. Bağırsak hücrelerinin dizilimi bir filtreye benzer. Birbirine kenetlenmiş olarak duran bu hücreler rahatlıkla yararlı hücreleri ayrıştırarak kana aktarabilmektedir. Ancak bazı durumlarda ciddi biçimde bir düzensizlik yaşanır. Bu düzensizlik sebebi ile birlikte bağırsak, kan için zararlı olan maddeleri de kana karıştırmaya başlar. Filtrenin doğru bir şekilde işini yapamamaya başlaması da sızdıran bağırsak sendromu olarak isimlendirilmektedir.

Sızdıran Bağırsak Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Besinlere karşı duyulan alerji durumu, sızdıran bağırsak sendromunun en önemli belirtilerinden birisidir. Ülkemizde çok sık görülmese de birçok Avrupa ülkesinde ve Amerika'da bazı besinlere karşı alerjik reaksiyonlar oluyor. Bu durum kişilerdeki sızdıran bağırsak sendromundan kaynaklanıyor. O besinleri aldıklarında kanlarına geçen maddeler çok ciddi biçimde etki gösteriyor. Sonrasında da zorlayıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra kişilerin kendi hücrelerinin arasında yaşanan savaşlar ve bunun sonrasında insanların hastalanmasıyla sonuçlanan durumlar da bu bağırsak hastalığının belirtisi olarak gösterilebiliyor.

Sızdıran Bağırsak Sendromu Hastalıkları Nelerdir?

Tip-1 diyabet rahatsızlığı ya da bazı tiroid bezi hastalıkları bu sınıfta yer alan rahatsızlıklardır. Sindirim sisteminde yaşanan sorunlar, ciddi biçimde deri rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Sedef, sivilce ya da egzama gibi hastalıklar sızdıran bağırsak sendromunun belirtisi olarak görülebilmektedir. Son olarak nörolojik rahatsızlıklar bu aşamada ortaya çıkabilmektedir. İstenen besinlerin alınamaması ve bunların yerine farklı besinlerin alımı sinir sistemini ciddi biçimde etkileyebilir.

Sızdıran Bağırsak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk olarak bu rahatsızlığa sebep olan durumların belirlenmesi ve bu durumların üzerine gidilmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde hastalığın tedavisi gerçekleşebilir. Genel olarak beslenme düzeni bu rahatsızlığa sebep olduğundan kişilerin belirli bir diyete tabi tutulmadan tedavisinin yapılması hiçbir anlam ifade etmez. Bu durumda tekrardan rahatsızlık kendisini göstermeye başlar. Karbonhidrat tüketiminin azaltılması, glüten kullanılmaması ve doğal besinlerin tüketilmesi tedavinin ilk ayağını oluşturmaktadır. Bu rahatsızlığa sebep olan besinler tamamen vücuttan uzaklaştırıldıktan sonra artık bağırsakların onarımının yapılması gerekir. Bunun için direkt olarak o bölgeye hücum edecek olan maddeleri içerek gıdaların ya da destek ürünlerinin alınması gerekir.

Sızdıran Bağırsak Sendromu Durumunda Nasıl Beslenmek Gerekir?

Probiyotik ürünlerin tüketimi bu rahatsızlık için çok faydalı olacaktır. Ayrıca glutamin takviyesinin yapılması da bu rahatsızlığın minimum düzeyde kendisini göstermeyi sağlayacaktır. Bazı sporcu destek ürünleri de bağırsakları hedef alarak bu alanı güçlendiren maddeleri içerebilmektedir. İnsanların günlük hayatlarında çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabilen sızdıran bağırsak sendromu beslenme düzenini baştan aşağıya değişmesi ile birlikte sonlandırılabilir.

  • sızdıran bağırsak sendromu
  • sızdıran bağırsak sendromu nedir
  • sızdıran bağırsak sendromunun belirtileri
  • sızdıran bağırsak sendromu tedavisi
Yorumlar
Nergis Aksu Sızdıran bağırsak sendromunun belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır? Bu rahatsızlık tam olarak nasıl etkiler ortaya çıkartır? Sedef hastalığının oluşma nedeninin bu rahatsızlıkla bağlantısı olabilir mi? Nasıl tedavi edilmeli? cevapla
yorum yaz
Kırmızı Kantaron Yağı Fayddaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Yapılır?