Sumak, Anadolu'da sıkça bulunan ve burada yetişen çocukların tadına aşina olduğu ekşi ve kırmızı meyveleri ile çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Bu meyve kurutulup kullanıldığı gibi yaş olarak da tüketilebilmektedir. Ayrıca bitki çayı olarak tüketilen sumak çayı sağlık için kullanılan en önemli meyvelerden biri olarak bilinmektedir.
Sumak Çayı Zayıflatır mı?
Ekşi tadı ile farklı bir damak lezzeti sunan sumak çayı vücuttaki yağların parçalanmasını sağlar ve idrar yolu ile atılımını hızlandırır. Fakat tek başına bu çayı içmek zayıflamada çok fazla etki sağlamaz. Kişinin bünyesine göre oluşturulan diyet listesinde yakılan yağların vücuttan atılımına yardımcı olur. Kan şekeri dengeleyici olduğundan tokluk hissi yaratır. Bu sayede çok fazla yemek yeme ihtiyacının önüne geçilmiş olur. Sumak çayı düzenli olarak tüketildiğinde kişinin zayıflamasına yardımcı olan bitki çaylar arasında yer alır. Her bitki çayında olduğu gibi sadece zayıflamaya yardımcı bir bitki çayı olarak tüketilmesi gerekmektedir. Diyet yapanların sürekli yemek yeme ihtiyacının önüne geçerek sağlıklı kilo vermeyi sağlayacaktır.
Sumak Çayının Faydaları Nelerdir?
- Bitki çaylarının insan sağlığı için oldukça önemli olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Sumak çayı da özellikle idrar yolu enfeksiyonu olan kişiler tarafından kullanıldığında enfeksiyonu giderici etkiye sahiptir.
- Diyabet hastalarının kullanımında şeker dengeleyici olarak tercih edilmektedir. Kişide ishal var ise ishalin kesilmesinde etkili olur.
- Tadının ekşi oluşu içerisindeki tannik asidi sayesindedir. Bu asit sayesinde vücuttaki yağların parçalanması sağlanır.
- Ülser tedavisinde ülser yaralarının iyileştirilmesinde etkili olurken ateş düşürücü etkisi de fayda sağlamaktadır. Ayrıca ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Sumak Çayı Neye İyi Gelir?
Bu çay yaraların iyileştirilmesinde büyük rol oynar. Eskiden sumak dövülerek yara üzerine sürülüp sarılmaktaydı. Bu şekilde yaranın kısa sürede kabuk bağladığı ve iyileştiği gözlenmiştir. Bu yüzden özellikle açık yaralarda iyileşme elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Uzun süre kullanımda vücutta demir emilimini azaltarak demir eksikliğinden meydana gelecek olan hastalıkları engellemektedir.
Sumak Çayı Nasıl Yapılır? Nasıl Hazırlanır?
Bitki çaylarında kullanılan bitkiler genel olarak meyvelerden ya da tohumlardan yapılmaktadır. Kurutulmuş sumak ile çay demlemek için sıcak su içerisine bir tutam sumak yeterli olacaktır. Kırmızı ve ekşi bir tadı olan bu çaya lezzet katmak için tarçın ilave edilebilir. Taze sumaktan da aynı şekilde sıcak su içerisine bir tutam taze sumak atılarak demlenmesi beklenerek tüketilebilir. Ayrıca sumak limonatası olarak tüketilen bu sumak çayı soğuk su ile de tüketilebilmektedir. Genel olarak aç karnına tüketilen bu çay kan şekerini dengeleyerek tokluk hissinin çok çabuk oluşmasına yardımcı olur. Sumak kurudukça rengi koyu vişne rengine dönüşmektedir. Taze sumak ise daha kırmızı yapıda olmaktadır. Yazın toplanan sumakların kurutularak baharat olarak da kullanılması yemeklerde tercih edilmektedir. Lezzet katmak için kullanılır.