Yaşam 27 Temmuz 2021 - 18:44:39

Susam Bitkisi Ne Zaman Ekilir? Nerede ve Nasıl Yetiştirilir?

Susam Bitkisi Ne Zaman Ekilir? Nerede ve Nasıl Yetiştirilir?

Susam ülkemizde ayçiçeğinden sonra en çok kullanılan ve yağ olarak tercih edilen bitkilerden biridir.

Susam Bitkisi Nedir? Neye Yarar?

Susamın büyük bir bölümü yağdan oluşmaktadır. Bu nedenle çoğunlukla tahin ve tahin helvasında tercih edilir. Fakat susamın yağı ülkemizde oldukça maliyetli bir işlem ile alındığından susamın kendisinin kullanılması daha az maliyete gelmektedir. Susamın çok kolay yetişmesi ve her toprak yapısında kendi kendine yetişebilen yapıda olması susam üretiminin çok kolay olmasını sağlamaktadır. Tropik iklim seven susamın sulama bile gerektirmeden çok çabuk yetiştirilebildiği bilinmektedir. Ülkemizde ayçiçeğinden sonra ikinci sırayı alan susam yetiştiriciliği çok kolay olduğundan tercih edilmektedir.

Susam Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Çok fazla toprak ayrımı yapmayan ve kolay bir şekilde yetişen susamın tropik iklim sayesinde daha da artarak yetiştiği bilinmektedir. Yurdumuzda susam yağı yerine susamdan tahin ve tahin helvası yapılması ekonomik olarak da rahatlık sağlamaktadır. Yetiştirilme süresi oldukça kısa olan ve her koşulda rahatça yetişebilen bu susam bitkisi gerekli şartlarda yetiştirildiğinde sulamaya bile ihtiyaç duymamaktadır. Sıcağa karşı oldukça dirençli bir bitkidir. Sıcak bölgelerde yetişen bu susam bitkisi toprağa ekilmeden önce toprağın hazırlanması gerekmektedir. Toprak atıklardan tamamen temizlenip havalandırılması gerekmektedir. Ayrıca gübre atılacak ise tohumların toprağa atılmadan önce toprak altına yerleştirilmesi gerekir. Hazırlanan toprağa önce can suyu verilir. Daha sonra tohumlar toprağa serpilir ve toprak ile tohumların karıştırılması sağlanır.

Susam Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Susam her geçen gün toprakta büyüyerek kendini gösterir. Susamın çiçek açmasına kadar olan süre biraz geç olsa da çiçek açtıktan sonra hızla büyümeye ve susam vermeye başlar. Olgunlaşan susamlar daha sonra toplanır ve susam taneleri çiçeklerden ayrıştırılır. Susam toprağa ekildikten sonra hızlı bir büyüme ile çok fazla verim elde edilmesini sağlar. Özellikle sıcak iklimlerde yetişen bu bitkinin toplanıp yağ olarak elde edilmesi maliyetli olduğundan daha çok tane şeklinde ve tahin yapımında tercih edilmektedir.

Susamın Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
  • Susam yağ olarak elde edildiğinde güçlü bir E vitamini yani hücre yenileyici özelliktedir. Özellikle cilt bakım alanında çok fazla tercih edilebilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi kişinin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Antioksidan yapısı ile de vücudun hastalıklara karşı vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
  • Beyin ve sinir hücrelerini destekleyen lesitin susam içerisinde oldukça fazladır. Bu nedenle düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.
  • Susamın baharat şeklinde kullanılmasının yanı sıra en çok tercih edilen kullanım şekli yağ şeklidir. Çünkü vücut, cilt ve saç sağlığı açısından oldukça faydalı sonuçların alınmasını sağlar.
Susam Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Susam yağı ciltte erken yaşlanmayı engelleyen bir yapıya sahiptir. Ayrıca saç bakımında saçların daha canlı ve kuvveti olmasını sağlar. Bunun yanı sıra vücut sağlığında çok büyük etkileri bulunmaktadır. Düzenli kullanımı romatizma ağrılarının giderilmesini de sağlayacaktır.

  • susam bitkisi
  • susam taneleri
Yorumlar
Ayça Şeker susam bitkisi Türkiye'de nerede yetiştirilir? Hangi iklim koşullarında yetiştirilmesi gerekir? Bu bitkinin özellikleri ve faydaları nelerdir? Neye iyi gelir kullananlar var mı? Bunun tohumunu nerede bulabilirim? cevapla
yorum yaz
Tamanu Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?