Sağlık 26 Eylül 2021 - 15:43:07

Temizlik Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Temizlik Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Temizlik hastalığı; obsesif kompulsif kişilik bozukluğudur ve bir tür takıntı olarak nitelendirilmektedir. Kişinin hem ailesini hem de sosyal çevresini etkileyen bu rahatsızlık çoğunlukla kadınlarda görülmektedir.

Temizlik Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?

Takıntılı olarak temiz tutkusu olarak nitelendirilen temizlik hastalığı, her şeyin kirli olduğuna inanma ve devamlı olarak bir şeyleri temizleme eylemine geçmek olarak tanımlanmaktadır. Kişi her şeyi yıkama ve silme gibi eylemleri defalarca tekrarlamaktadır. Hastalığın altında yatan asıl düşünceler anksiyete bozukluğu, emin olamama, şüphecilik ve birtakım saplantılı olma halleridir. Genel olarak hastalar bu durumun farkında olsa da ve mantık olarak anlam veremese de bu davranışlarını engelleyemezler. İstem dışı gelişen bu davranışları devamlı engellemeye çalışırlar. Saplantı düşüncelerden her ne kadar sıyrılmaya ve kurtulmaya çalışsalar da bu konuda çok başarılı olamazlar. Tedavi edilmediği zaman ise daha ciddi sonuçların oluşmasına neden olurlar.

Günümüzde oldukça fazla görülen temizlik hastalığı, asıl olarak titiz olarak nitelendirilen kişilerin OKB hastası olduğu kanısına varılması ile daha fazla netlik kazanmıştır. Kişiyi oldukça zorlayan ve yoran bir hastalık olduğundan bazı zamanlarda ruh kanseri olarak da nitelendirilmektedir. Bu hastalığı daha net açıklamak gerekirse; kişi ellerinin kirli olduğu düşüncesi ile ellerini yıkadıktan sonra hala ellerim kirli olarak düşünüyorsa obsesif düşünceye girmiş olur. Bunun üzerine tekrar tekrar ellerini yıkıyorsa kompulsif davranış sergilemiş olur. Bu durum temizlik hastalığının olduğunu göstermektedir.

Temizlik Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak temizlik hastalığında kişi sürekli ellerini yıkamaktadır. Devamlı olarak evi temizleme ihtiyacı hissederler. Eve misafir geldiği zaman ardından dokunduğu her yeri temizleme ihtiyacı hisseder. Genel olarak bu kişiler zamanlarının çoğunu temizlik yaparak harcarlar. Hemen hemen her nesnenin kirli olduğunu düşünürler ve bir şeyi kullanmadan önce mutlaka temizleme ihtiyacı hissederler. Kişi dokunduğu her şeyden kendine mikrop bulaştığını düşünür ve bunu takıntı haline getirir. Kişi banyo yaparken tam temizlendiğinden emin olamaz ve kendini sert bir şekilde liflemeye devam eder. Eşi ya da partneri ile ilişkiye girdiği zaman hastalık kapıp kapmadığından emin olamaz. Simetri ve düzen takıntısı görülebilen bu kişilerde eskiyen eşyaların atılmaması ve biriktirilmesi gibi durumlar da söz konusu olmaktadır.

Temizlik Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak temizlik hastalığının nedenleri tek şekilde gerçekleşmemektedir. Beyin kimyasında meydana gelen değişiklikler nedeniyle meydana gelebilmektedir. Fizyolojik sebeplerin yanı sıra aynı zamanda psikolojik birtakım durumlarda da meydana gelebilir. Anne ya da babada bu tarz bir rahatsızlığın olması, bazı olaylardan dolayı kişinin suçluluk psikolojisi hissetmesi, bazı travmatik olaylar, yalnızlık, mutsuz ilişkiler gibi durumlar temizlik hastalığına neden olabilmektedir.

Temizlik Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık başlarda titizlik adı altında kendin gösterirken zaman içerisinde daha büyük bir boyut halini alabilmektedir. Hastalık çok ilerlemeden tedavi edilmesi sonucunda oldukça etkili sonuçlar alınmaktadır. Temizlik hastalığının tedavisi psikiyatrik şekilde gerçekleştirilmektedir. Gerek duyulduğu zaman ilaç tedavisine geçilebilir. Aynı zamanda psikoterapiler ile iyileşme sürecinin hızlandırılması sağlanabilir.

  • temizlik hastalığı
  • temizlik hastalığı nedir
  • temizlik hastalığının belirtileri
  • temizlik hastalığının nedenleri
  • temizlik hastalığının tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Hünnap Çayı Nasıl Yapılır? Zayıflatırmı? Faydaları Nelerdir?