Testis travması; testise gelen bir darbe, ateşli silah kurşunu, kesici bir alet ile meydana gelen yırtılma ya da bir cismin çarpması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.
Testis Travması Nedir? Neden Olur?
Kadınlarda yumurta karın içinde yer alırken, erkeklerde bu durum farklı şekilde oluşmaktadır. Erkek yumurtası karın bölgesinin içerisinde değil tam tersi olarak vücudun dışında yerleşim göstermektedir. Bu yumurtaların etrafında ince dokular yer almaktadır. Testislerin etrafında yer alan deri yağ dokusu içermemektedir. Bu durumdan ötürü cilt altına erişildiği zaman kolayca testislere ulaşmak mümkün hale gelmektedir. Testis bölgesine alınan herhangi bir darbe gibi durumda ortaya çıkan sancılar testis travması olarak nitelendirilmektedir.
Testislerin vücudun iç tarafına değil dışına yerleşmiş olması pek çok travmanın meydana gelmesine sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı testis travmaları erkeklerde çocukluk döneminden itibaren erişkin döneme kadar sıklıkla karşılaşılan bir durum olarak nitelendirilmektedir. Testislerin vücut için sağlamış olduğu 3 fonksiyon bulunmaktadır. Bunlardan ilki sperm üretiminin sağlanması ve çocuk sahibi olmak, testosteron üretimini sağlayarak cinsel fonksiyon başlatmak ve devamlılığını getirmek ve başta testosteron olmak üzere pek çok hormonun ve ezimi salgılanmasını sağlatarak metabolik dengenin oluşmasını sağlamak ve devamlılığını korumaktır. Testis travması her erkeğin başına gelebilen bir durumdur. Fakat bazen oldukça ciddi sonuçlara neden olabilmektedir.
Testis Travmaları Nelerdir? Nasıl Gerçekleşir?
Genel anlamda testis yaralanmalarını 6 başlık altında toplayabiliriz:
1.Künt Testis Yaralanmaları: Tekme, düşme, darbe, top çarpması şeklinde ortaya çıkan travmalardır. Genel olarak halı saha maçları, futbol maçları gibi sporlarda meydana gelmektedir.
2.Kesici Aletler Sonucu Oluşan Testis Travmaları: İğne, şiş, bıçak ya da kama gibi kesici ve delici özelliği bulunan yaralanma ve travma şekilleridir. Bu tarz yaralanmalar ciddi anlamda ağrı meydana getirmektedir.
3.Ateşil Silah Yaralanmaları: Tüfek ya da tabanca gibi patlayıcı özelliği bulunan testise zarar veren travma şekilleridir.
4.elektrik Çarpmaları: Elektrik çarpması gibi durumlar sonucunda oluşan testis travmaları yanık tarzında meydana gelmektedir. Durumun ciddiyeti ve sağlık durumu yaranın boyutuna bağlı olarak gerçekleşir.
5.Trafik Kazası: Bu tarz durumlar sonucunda oluşan testis travmaları sıklık görülmektedir. Bu tarz bir durum karşısında künt ya da kesici aletle yaralanma gibi iki şekilde travma oluşabilmektedir.
6.Ameliyat: Birtakım ameliyatlar testislerde travma oluşmasına neden olabilir. Genel olarak azospermi olarak bilinen ve menisinde sperm bulunmayan kişilerde ameliyatlarda testisler çıkartılabilir ve bu tarz operasyonlarda travmatik durumlara rastlanılabilir.
Çoğunlukla testis travması nedenlerine baktığımızda bu 6 başlık altında toplamak mümkün olmaktadır. Bazı zamanlarda oldukça ciddi sorunlara işaret eden bu durum bazı durumlarda kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Testis Travması Sonuçları Nelerdir?
Özellikle futbol müsabakalarında testis travması sıklıkla karşılan bir durumdur. Bu travmalar sonrasında sperm üretimi azalır ve çocuk olamaması gibi bir durum söz konusu olabilir. Cinsellik, üreme ve metabolik dengesinin bozulması gibi pek çok soruna neden olabilmektedir. Vücutta testosteron üretiminin azalmasına neden olabilir.
Testis Travması Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Travmanın şekline göre testis travması tedavisi değişkenlik göstermektedir. Ateşil silah ya da kesici alet yaralanmaları sonucunda cerrahi bir operasyon gerekebilmektedir. Künt yaralanmalarda testisleri çevreleyen yapıda zarar meydana gelirse ameliyat gibi operasyonlar ile tedavi uygulanabilmektedir. Şişlik, morarma gibi durumlarda soğuk kompres, antibiyotik vs. yöntemleri uygulanabilir.