Bayanlarda doğum korkusu olarak isimlendirilen tokofobi oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır.
Tokofobi (Doğum Yapma Korkusu) Nedir?
Kadınların hayatları boyunca yaşayabilecekleri en büyük mucizelerin başında doğum gelir. Dünyaya yeni bir birey getirmek ve onun her anında yanında olmak kadınların hayatlarında yaşayacakları en güzel tecrübelerden birisi olacaktır. Bu aşamada doğum süreci sürekli olarak tekrarlanan bir durum olmadığından ve çok farklı olduğundan kadınlarda merak oluşturmaktadır. Sürekli olarak doğumu, nasıl olacağını ve sonrasını düşünmeye başlayan kadınlarda bu durum bir fobiye dönüşebilmektedir. Doğum yapmaktan korkmaya başlanması durumu tokofobi olarak isimlendirilirken son derece ciddi bir problemdir. Bazı bayanlar bu fobiyi üst seviyelerde yaşarken bu sebepten dolayı çocuk sahibi olmamaktadır.
Doğum Korkusunun Nedenleri Nelerdir?
Kadınlar doğum hakkında sürekli olarak etraflarından hikayeler duyarlar. Doğum döneminde yaşadıkları sorunları sürekli olarak yakınlarına aktaran kadınlar, henüz doğum yapmamış ve yakında yapmayı düşünen kadınlarda bir kaygı oluşmasına sebep olmaktadır. Özellikle insanlarda kaygı yatkınlığı ya da anksiyete durumu söz konusu ise tokofobi çok daha rahat bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Doğum videolarında kadınların çığlık atması ya da büyük bir acı çektiğine dair belirtilerin gösterilmesi de insanların bilinçaltına işleyen bir durumdur. Kadınların tamamında bu sorunların yaşanmasına gerek olacak bir durum bulunmazken bu tarz psikolojik açıdan olumsuz etkiler yaratan durumlardan uzak durulması gerekmektedir.
Doğum Yapma Korkusunun Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda tokofobi rahatsızlığı bulunuyorsa bu durum farklı belirtiler ortaya çıkarmaktadır. Bu belirtilerin tamamının ortaya çıkması söz konusu olmazken herkesin vücudunun yapısına göre belirtiler kendisini göstermeye başlar. Kadınlarda uykusuzluk, yorgun hissetme, enerji kaybı ve sinirlilik hali bu durumun en önemli belirtilerinden birisidir. Bunun yanı sıra çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerde ağlama krizleri, kabuslar görme ve panik atak yaşama gibi durumlar da tokofobinin en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Son olarak bedensel açıdan yaşanacak olan değişikliklerden sürekli olarak yakınmak, odaklanmada güçlük yaşamak da kadınların bu dönemde ortaya çıkan belirtileri arasında yer alır.
Tokofobi Nasıl Tedavi Edilir?
Doğum öncesi dönemde kendisini gösteren tokofobiden kurtulmak için psikolojik destek almak en doğru tercih olacaktır. Kadınlar bu durumu eşlerine ya da ailesine açabilir ancak en doğru yardımı almak için profesyonellere yönelim göstermek gerekmektedir. Psikologlara giden kadınlar, yaşadıkları korkuyu ve endişeyi uzmanlara aktardıktan sonra yardım almaya başlayacaklardır. Psikologlar tarafından sunulan ruhsal yardım bu fobinin ortadan kaldırılmasında yardımcı olacaktır. Bu süreçte eşlerin tutumu da çok büyük önem taşır. Bazı durumlarda psikologlara çift olarak gitmek sürecin çok daha başarılı ilerlemesini sağlayabilmektedir. Kadınların çocuk sahibi olmadan önce yaşadıkları tokofobi durumu eşlerin desteği ve profesyonel yardımlar ile kısa süre içerisinde aşılabilmektedir.