Sağlık 24 Ekim 2021 - 05:51:04

Tonsillit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tonsillit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tonsillit; bademciklerin birinin ya da ikisinin aynı anda iltihaplanması olarak tanımlanan ve genel olarak virüsler dolayısıyla meydana gelen bir enfeksiyon durumu şeklinde ifade edilmektedir.

Tonsillit Nedir? Nasıl Olur?

Bakteri ya da enfeksiyon kaynaklı olan tonsillit, bademciklerde şişlik, yutkunmada zorluk, boğaz ağrısı ve yüksek ateş ile belirtiler ile kendini gösteren bir hastalık çeşididir. Her yıl milyonlarca insanın hastalanmasına neden olan tonsillit bir çocukluk hastalığı şeklinde nitelendirilse de yetişkinlerde ve yaşlılarda da sıklık görülmektedir.

Bağışıklık sisteminin bir parçası olan bademcikler, lenf dokuna ait birer parçadır. Boğazın girişinde ve her iki tarafında bulunan bu yapılar, vücudun dış patojenlere, bakteriler ve enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattı olarak nitelendirilebilir. Oldukça rahatsız edici bir durum olan tonsillit, çoğu zaman bir sağlık probleminin belirtisi olarak betimlenebilmektedir. Genel olarak bademciklerde iltihap şeklinde kendini belli eden tonsillit doktor muayenesi ile kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Kullanılan ilaçlar ile 7-10 gün içerisinde iyileşme göstermektedir.

İlaç tedavisi ile iyileşebilen tonsillit aynı zamanda ilaç tedavisi olmadan de iyileşme gösterebilmektedir. Burada amaç bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve bakteri, enfeksiyon gibi bileşenlerin etkisiz hale getirilmesini sağlamaktır. Akut, rekürren ve kronik olmak üzere 3 tane tonsillit çeşitleri bulunmaktadır. Bunların türleri semptomlara ve iyileşme süresine göre değişmekte, teşhis edilmektedir.

Tonsillit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Daha çok okul öncesi ve orta ergenlik çağında görülen tonsillit belirtileri bademciklerin kızarması ve şişmesi gibi etkiler ile kendini gösterir. Boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı, yutma güçlüğü, yutma sırasında ağrı, titreme ve yüksek ateş, öksürük, kulak ağrısı, boyun bölgesinde ve çene altında büyümüş, ele gelen lenf bezlerinin meydana gelmesi, ses kısılması ya da ses tonunda değişikliklerin olması, kötü nefes ve ağız kokusunun meydana gelmesi, ağzı açmakta güçlük yaşanması, geniz akıntısı olması, karın ağrısı, kusma, boyun tutulması ve bağ ağrısı gibi semptomlar diğer belirtiler arasında gösterilmektedir.

Henüz konuşamayan bebeklerde tonsillit belirtilerine baktığımızda zor yutkunma nedeniyle ağızdan salya akması, iştahsızlık oluşması, boğaz ağrısı nedeniyle yemek yemeyi reddetme, huzursuzluk gibi etkilerin oluştuğunu görmekteyiz. Küçük çocuklarda 24-48 saat içinde geçmeyen bir boğaz ağrısı söz konusu ise, ateş, yutkunma problemleri, boğazda beyaz lekeler gibi durumlar varsa en kısa sürede doktora gidilmelidir.

Tonsillit Nedenleri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?

Soğuk algınlığı gibi sebeplerden kaynaklanabilen tonsillit aynı zamanda enfeksiyon ve bakteri kaynaklı da olabilmektedir. Bademcik enfeksiyonlarının en yayın nedenleri arasında virüsler yer almaktadır. Bağışıklığın düşmesi sonucunda vücudun zararlı maddeleri yok edememesi durumunda meydana gelebilmektedir. Vücudumuz bakteri ve mikroplara karşı etkisi hale geldiği zaman bu tarz rahatsızlıklar kaçınılmaz olmaktadır.

Tonsillit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahatsız edici bir hastalık olan tonsillit tedavisi, evde birtakım yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Eğer ki virüs kaynaklı ise antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotikler virüsler konusunda etkili değildir. Yeterli sıvı alımı, istirahat etmek, ılık yiyecek ve içecek tüketimi sağlamak, tuzlu su ile gargara yapmak, pastil kullanmak, havayı nemlendirmek, sigara gibi alışkanlıklardan uzak durmak kısa sürede iyileşme etkisinin oluşmasına yardımcı olur. Küçük bebekler ise doktora götürülmelidir.

  • tonsillit
  • tonsillit nedir
  • tonsillit çeşitleri
  • tonsillit belirtileri
  • tonsillit nedenleri
  • tonsillit tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Neden Düşük Olur? Düşük Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur?