Torf lifli bir yapıya sahip organik bileşenleri bol olan bir toprak türüdür. Toprak ise torfa göre daha fazla organik bileşenlere sahip olan bitkinin beslendiği bir alandır fakat saksı gibi ufak yerlerde haşere oluşumuna neden olacağı için geniş alanlarda tercih edilmektedir.
Torf Mu, Toprak mı?
Bitkilerin büyümesi, fotosentez yapması ve hayata tutunmaları için gerekli olan toprak farklı türlerde özellik göstermektedir. Torf bir toprak çeşididir fakat normal toprağa göre daha farklı özellikler sergilemektedir. Bu toprak organik bileşenler içermektedir. Hava alan bir yapısı vardır ve aynı zamanda haşere oluşumunu önler. Su tutma özelliği bulunan bu torflar bunun yanı sıra gübrenin de topraktan taşınmasını önler. Asit özelliği gösteren torfların PH değeri yaklaşık olarak 4-5 arasında seyretmektedir. Bit bitkinin sağlıklı gelişmesi için oldukça verimli bir alandır. Nemli yapısı sayesinde kurumayı önler ve bu sayede bitkinin canlı kalmasına yardımcı olur. Organik atıklar tamamen ayrışmadığında torf, tamamen ayrıştığında ise toprak meydana gelmektedir. Her ikisi de kullanım alanına göre verimli içeriğe sahiptir. Toprak tam ayrıştığı için organik maddesi daha yüksektir.
Torf Mu Daha İyi Toprak mı?
Evlerdeki saksılarda ve seralarda torf toprak tercih edilmektedir. Çünkü normal topraklar ufak alanlar için uygun değildir. Hem saksıyı ağır yapar hem de haşere oluşumuna olanak verir. Geniş alanlarda normal topraklar oldukça verimliyken küçük alanlarda torf tercih edilmelidir. Torfların hacmi ve ağırlığı oldukça düşüktür. Buna nazaran su tutma özelliği yüksektir. Evde yetiştireceğiniz bir bitkiyi torf ile daha sağlıklı büyütebilirsiniz. Torf sert değildir ve bazen renk olarak tıpkı bir toprak gibi gözükür. Torfları toprağın organik bileşenlerini zenginleştirmek için kullandığımızda bitki köklerinin hava alması sağlandığından hızlı bir gelişim meydana gelir. Bitkinin köklendirme özelliğinin artmasını sağlar. %100 doğal içerikten oluşan torflar hem toprağı güçlendirmek için kullanılabilir hem de normal şekilde evdeki saksılarda ya da ufak bölümlerde çiçek, bitki ya da sebze yetiştirmek için kullanılır.
Torf Kullanım Alanları Nelerdir?
Genel olarak saksı bitkilerinde kullanılan torflar aynı zamanda fidelerin toprak karışımlarının ayarlanmasında da tercih edilir. Seralarda toprağın daha verimli olması için tercih edilmektedir. Toprakların organik içeriğini arttırmaya yardımcı olan torflar aynı zamanda meyve ağaçlarının köklerinin donmasını önler. Çünkü köklerin nemli kalmasına yardımcı olur. Bunu su tutucu özelliği sayesinde gerçekleştirir. Golf sahalarının çimlendirilmesinde bu topraklar kullanılır. Çünkü alkali ve asidik özellikleri bulunduğunda PH seviyesini dengelemede yardımcı olur ve bitkinin köklendirilmesinde, çimlendirilmesinde verimli sonuçlar meydana getirir.
Toprağın Kullanım Alanları Nedir?
Organik maddelerin tam olarak çözülmesi ile elde edilen toprak hayat veren bir maddedir. Toprak verimli olduğu zaman tohuma hayat verir. Tohum büyüdüğünde insanlara ve canlılara hayat verir. Bu ekolojik bir dengedir. Toprak her şey kullanılmaktadır. Tarım arazilerinde ormanlarda sanayide ve daha pek çok alanda toprağa ihtiyaç vardır. Torağın pek çok çeşidi vardır ve her birinin farklı özellikleri bulunmaktadır.