Yaşam 23 Kasım 2021 - 18:40:30

Torf Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Torf Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Torf; tamamen organik olan ve nemli bir havaya sahip bol yağış alan bölgelerdeki göl ve bataklık çevresinde yetişen bitkilerin suyun dibinde çökmesi ve burada çürümesi ile meydana gelen bir toprak türüdür.

Torf Nedir, Ne Demek?

Bir toprak olan torf, su tutma özelliği bulunan ve havalanma etkisi daha fazla olan, ağırlık ve hacim olarak oldukça hafif olan bir türdür. Bu toprakta her türlü bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Haşere ve hastalık içermeyen bu toprak türü lifli bir yapıya sahiptir. Sarı, siyah ve kahverengi türleri bulunmaktadır. Bu toprak türünün organik madde içeriği oldukça yüksektir. Ülkemizdeki torflar genel olarak asit reaksiyonludur ve PH seviyesi 4,5 arasında değişkenlik göstermektedir. Bu topraklar suyu gübrelere ve bitkilere yavaş bir şekilde verir. Bu özelliği sayesinde düzenli bir akış sağlar. Toprağın kurumasını önleyen ve nemli kalmasını sağlayan torf toprağı, toprak verimi için önemli olan gübrenin topraktan kaybolmasına izin vermez. Kullanıldığı bitkilerin köklerinin daha hızlı gelişmesini sağlar.

Torf Ne İşe Yarar?

Normal toprak türüne göre oluşumu farklı olan torf bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için doğru ve sağlıklı bir büyüme ortamı meydana getirir. Bitkinin daha hızlı büyümesini ve gelişim hızının artmasını sağlar. Gübrenin toprakta kalmasını da sağladığı için oldukça vitaminli bir içeriğe sahip olmaktadır. Saksı bitkileri için çok değerli olan bu toprak türü, seralarda, fidelerin karışımlarının hazırlanması sırasında kullanılır. Alkali ve asidik topraklardaki ph seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Torf toprakları meyve ağaçlarının köklerini donmaktan korumaktadır. Organik toprak içeriğini arttırma aşamasında oldukça etkilidir. Genel olarak golf sahalarının hazırlanmasına bu toprak türünden yararlanılmaktadır.

Torf Toprak Nasıl Yapılır?

Doğada kendiliğinden oluşan bu toprak türü evde de yapılabilmektedir. Bahçenizin hafif gölgeli, toprak zeminli bir alanını ayırın. Bahçenizde budamış olduğunuz dalları, çimleri ve sonbaharda dökülen yaprakları bu alanda yarım metreye ulaşıncaya kadar biriktirin. Üzerini sönmüş kireç ile kaplayın ve ardından azot içerikli gübre atın. Bu toprağın devamlı olarak nemli kalmasına özen gösteriniz. Bu oluşum belli bir süre sonra kahverengimsi ya da siyah bir renk alacaktır. Bu düzeye geldiğinde torf artık hazır ve kullanılabilir bir hale gelmektedir. Bu toprak türü ile sebzelerini daha verimli bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Çünkü bu toprak türü daha minerallidir.

Torf Toprak Fiyatları Ne Kadar?

Evde kendiniz de kolay bir şekilde yapabileceğiniz torflar çok pahalı değildir. Bu toprak çeşidinin havalanma etkisi daha fazla olduğu için toprak oksijen depolar ve bu bitkinin daha sağlıklı yetişmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu topraklarda su tutma özelliği bulunduğu için itki ya da sebzenin beslenmesi daha sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleşmektedir. Sizler de bu toprakları kullanarak saksılarda bitki ve sebze yetiştirebilirsiniz.

  • torf
  • torf nedir
  • torf toprak
  • torf toprak fiyatları
  • torflar
  • torf toprak nasıl yapılır
  • torf ne işe yarar
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Cinnema Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları, Zararları ve Yan Etkileri