Sağlık 10 Mayıs 2021 - 05:50:03

Unutkanlık Neden Olur? Unutkanlık İçin Ne Yapmalı?

Unutkanlık Neden Olur? Unutkanlık İçin Ne Yapmalı?

Unutkanlık; genel olarak orta yaşlardan sonra görülen, sosyal medya kullanımı, cep telefonu kullanımı, stres, yoğun iş ya da dengesiz beslenme gibi durumlardan ötürü meydana gelen bir durumdur.

Unutkanlık Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Çağımızın ortak problemlerinden biri olan unutkanlık, gerek gençlerde gerek orta yaşta gerekse yaşlılarda meydana gelebilen, insan hayatını olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilerleme gösterebilen bir rahatsızlıktır. Her gün gördüğününüz kişilerin adını unutmak, ocakta yemek unutmak, konuşurken kelime unutmak, anahtarları unutmak, özel eşyaların yerini unutmak, eski olayları sık sık hatırlamak unutkanlık hastalığının belirtileri arasında sayılmaktadır.

Unutkanlık çoğu zaman normal olarak karşılanmaktadır. Fakat bu durum vücuttaki hormonların yetersiz salgılanması, vitamin eksikliklerinin oluşması gibi sebeplerden kaynaklanabilmektedir. İlerleyen yaşlarda ise alzheimer, demans gibi hastalıklar ile kendini belli edebilen bu durum aynı zamanda beyin-davranış ilişkilerinin etkilenmesi sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Yani basit nedenlere dayanabilirken beyin gibi önemli sebeplerden ötürü de kaynaklanabilmektedir.

Kafa travmaları geçirmek, sinir sistemine zarar veren bazı hastalıklar, birtakım psikolojik etkenler, teknolojik eşyalar ile normalden fazla vakit geçirmek, düzensiz beslenme, B12 ve D vitamini eksikliği, tiroid hormonundaki bozukluklar, uyku düzenindeki bozukluklar, alkol ve uyuşturucu kullanımı ve bazı kronik hastalıklar unutkanlığın nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Unutkanlık Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Günlük hayatta pek çok kişinin yaşayabileceği bir durum olan unutkanlık, belirgin bazı belirtiler ile kendini göstermektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çok iyi bilinen, sürekli gidilip gelinen bir adresi unutmak
  • Kişinin yön ve zaman algısının kaybolması,
  • Gün içerisinde aynı konuyu sık sık tekrarlamak ya da aynı soruyu defalarca sormak
  • Daha önceden tanımış olduğu kişileri tanıyamama

Saymış olduğumuz belirtiler, hafızada daha önceden kaydedilmiş bilgilerin hatırlanmaması üzerinedir. Kişi düşünme konusunda kendini zorlasa bile hatırlayamayabilir. Bu tarz durumlar bahsedildiği üzere tek bir nedene bağlı olarak meydana gelmez. Ağır bir depresyon hali, önemli oranda B12 vitamin eksikliği ve beyin kaynaklı hastalıklar kişide bu rahatsızlığın oluşmasına sebebiyet verebilir. Önemli bir nedene bağlı değilse kısa süre içerisinde tedavi edilebilir.

Unutkanlık İçin Ne Yapmalı?

Eğer unutkanlık problemi yaşıyorsanız hafızanızı güçlendirecek bazı yöntemler uygulamalısınız. Öncelikle genel sağlığınızı iyileştirmeli ve korumalısınız. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Katı yağ tüketimini azaltıp, faydalı bitkisel yağların tüketimini sağlamalısınız. Sebze ve meyve tüketimini arttırmalısınız. Sigara, alkol ya da madde kullanımı bırakılmalıdır. Eğer tansiyon, kolesterol gibi kronik hastalıklarınız varsa bunları kontrol altında tutmaya özen gösteriniz. Çünkü bunlar zaman içerisinde bunama meydana getirebilir. Her gün düzenli yürüyüşler yaparak vücudunuzu zinde tutmaya dikkat ediniz. Bulmaca, sudoku gibi zihinsel egzersiz aktiviteleri uygulayınız. Eğer depresyon gibi hastalıklar söz konusu ise tedavi olmalısınız.

Unutkanlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişide yoğun bir unutma durumu söz konusu ise tedavisi için öncelikle sebeplerine yönelmek gerekmektedir. Doğru bir tedavinin uygulanması için unutkanlık gözlemlenmelidir. Kişi neyi unutuyor, ne sıklıkla unutkanlık yaşıyor gibi bilgiler saptanmalıdır. Bu hastalık ilerleyen süreçte alzheimer ve demans oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu nedenle unutkanlık göz ardı edilmemeli ve sebebine yönelik tedaviler uygulanmalıdır.

  • unutkanlık neden olur
  • unutkanlık hastalığının berlitileri
  • unutkanlığın nedenleri
  • unutkanlık için ne yapmalı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Muhabbet Kuşları Ne Yer? Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgi