Sağlık 30 Haziran 2021 - 05:50:03

Ürik Asit Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir? Kaç Olmalı?

Ürik Asit Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir? Kaç Olmalı?

Ürik asit; pürin içeren gıdaların tüketilmesinin ardından sindirilmesi sırasında ortaya çıkan atık bir maddedir.

Ürik Asit Yüksekliği Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak sindirim sistemi ve böbrekler tarafından dışarı atılan ürik asit, vücutta biriktiği zaman birtakım sorunlara yol açan atıktır. Pürin isimli kimyasalın parçalanması sonucunda dışarı atılan bu asit, her insanın kanında belli oranda bulunmaktadır. Bu değerin tam değer kan sayımı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda yaklaşık olarak 4.1 mg/dL ürik asit bulunurken, bu değer erkeklerde 5 mg/dL miktarındadır. Bu atık pürin içeren besinlerin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sucuk salam sosis, kuru fasulye, kabuklu deniz ürünleri, bira, çay ve kahve gibi ürünlerde pürin bol miktarda bulunmaktadır. Bu besinler vücutta sindirildiği zaman enzim haline gelirler ve ürik asit bu şekilde ortaya çıkar.

Ürik asitin üçte biri dışkı, geri kalanı ise boşaltım sistemi ile gerçekleşmektedir. Her gün ürik adini yaklaşık olarak %60'ı vücut tarafından atılı ve tekrardan üretilir. İdrar yolu ile vücuttan atım gerçekleşmediğinde ise ürik asit vücutta birikir ve gut hastalığının oluşmasına neden olur. Atılmayan ve eklemlerde biriken ürik asit değerinin vücutta yükselmesinin bazı nedenleri vardır. Böbrek, şeker ve sedef hastalığı, yüksek tiroid, bazı kanser hastalıkları, kemoterapi, yetersiz beslenme, açlık, obezite, diyabet,şok diyet, alkol tüketimi, gebelik ve kurşun zehirlenmesi gibi durumlar ürik asit yüksekliği meydana getirebilmektedir.

Vücuttan atılamayan ürik asit, gut hastalığı, böbrek taşı, akut ürik asit nefropatisi, kronik ürat nefropatisi ve romatoid artrit gibi hastalıkların oluşmasına sebep olmaktadır.

Ürik Asit Düşüklüğü Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Pürin içeren gıdaların sindirilmesi ile ortaya çıkan ürik asit, kanda az miktarda olduğu zaman ürik asit düşüklüğü ortaya çıkar. Wilson hastalığı gibi karaciğer rahatsızlıklarının oluşmasının yanı sıra aynı zamanda fanconi sendromu, parkinson, böbrek iltihabı, diyabet, bazı kanser türleri ve genetik sebepler ürik asitin düşmesine neden olabilir. Ayrıca vücutta bazı minerallerin eksik olması, pürin açısından eksik beslenme sağlanması, eksik protein alınması, düzenli kullanılan bazı ilaçların yan etkisi, alkol kullanımı, gebelik gibi etkenler de ürik asit eksikliği meydana getirebilir. Mutlaka bir sebebe bağlı olarak meydana geldiği için bu tarz bir durumda kesin olarak altında yatan sebeplerin araştırılması gerekmektedir.

Ürik Asit Değeri Kaç Olmalıdır?

Normal bir kanda ürik asit değeri %2-4 mg'dir. Yetişkin bireylerde bu değer kanda yaklaşık olarak 2-4 mg/dL arasında değişim göstermektedir. Kadınlarda değeri 4.1 mg/dL iken erkeklerde değeri 5 mg/dL'dir. Her kanda bulunan ürik asit değeri yaşa, cinsiyete, etnik farklılığa ve sosyoekonomik duruma göre değişmektedir. Genel olarak 40 yaş üzerinde kişilerin kanlarında %10-15 civarında bulunmaktadır. Erkeklerde yüksek sınır 7-8 mg/dL iken kadınlar için yüksek sınır 6 mg/dL'dir. Bu değerin yüksekliği yapısal birtakım sonuçlardan kaynaklanabileceği gibi aynı zamanda bazı faktörler olanağında oluşması da mümkündür. Aynısı düşüklüğü için de geçerlidir.

Ürik Asit Nasıl Dengelenir?

Vücutta ürik asitin yüksek ya da düşük olmasına bağlı olarak birtakım tedaviler uygulanmalıdır. Eğer ki değer yüksekse taze fasulye, yoğurt ayran ve enginar gibi yiyecekler tüketilebilmektedir. Bol miktarda C vitamini almak vücuttan ürik asit atılımının artmasına yardımcı olur. Ayrıca kilo problemi varsa sağlıklı bir diyet uygulanabilir. Çünkü fazla kilo ürit asit değerini arttırır. Ürik asit düşüklüğü için ise pürin içerden gıdalar dengeli olarak tüketilebilir. Ayrıca bu tarz durumlar için doktor desteği almayı ihmal etmeyiniz.

  • ürik asit
  • ürik asit yüksekliği
  • ürik asit düşüklüğü
  • ürik asit eksikliği
  • ürik asit değeri
  • ürik asit değeri kaç olmalı
  • ürik asit nasıl dengelenir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bitki ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklar ve Benzerlikleri Nelerdir?