Örümcek ailesinden biri olan uyuz böceğinden kaynaklanan uyuz hastalığı deri hastalıklarından biri olarak bilinmektedir. Bu hastalığa sebep olan uyuz böceği deri altına yerleşerek deri yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ve yaralara sebep olmaktadır.
Uyuz Hastalığı Nedir?
Hastalığa sebep olan uyuz böceğinin iki çeşidi bulunur. Dişi ve erkek olan böceklerden dişi olanı gözle görülür büyüklüktedir. Hastalığa sebep olan ise erkek böcektir. Asalak olan bu canlı deri altına geçerek hastalığı meydana getirir. Bulaşıcı olan bu hastalık kısa sürede tüm vücudu kaplayabilir.
Uyuz Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
- Sıcak havada sıkça görülen bu hastalık öncelikle deri yüzeyinde kaşıntıya sebep olur. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan kişiden kişiye çok çabuk bulaşır.
- Değiştirilmeyen çarşaflar, cinsel temas, uyuz olan kişi ile aynı yatakta yatmak ve eşyalarını kullanmak uyuz hastalığına sebep olmaktadır. Ayrıca savaş yıllarında salgın bir hastalık olarak bilinen hastalıktır.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Deri altına yerleşen uyuz böceği deride kaşıntıya sebep olmaktadır. İlk olarak kaşıntı böceğin sinir uçlarını uyarmasından dolayı meydana gelmektedir. Deri altına geçmek için kanal açması gerektiğinden kanal açarken de kaşıntı meydana gelebilmektedir. Bu hastalık genel olarak parmak aralarında, bileklerde iç yüzeyde, dirseklerde ise dış yüzeyde, koltuk altlarında ve kadınlarda meme etrafında görülür. Kaşıntı ile başlayan bu hastalık daha sonra yaralara ve iltihaba sebep olabilmektedir. Kaşıntıya bağlı olarak ciltte kızarıklık ve tahriş de görülebilmektedir.
Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyuz hastalığının tedavisinde geçmişten günümüze kadar kullanılan madde kükürttür. Hastalığın teşhisi konduktan sonra kişisel eşyalarının yüksek ısıda yıkanması ve ütülenmesi gerekir. Tedavide kullanılacak olan kükürt içerikli pomadlar tercih edilmektedir. Kişi yıkanıp keselendikten sonra 3 gün boyunca pomadı kullanmak zorundadır. Bunun yanı sıra alkol karışımı olan ürünlerde tercih edilebilmektedir. Ayrıca arap sabunu ile yıkanma tavsiye edilmelidir.
Uyuzdan Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Hastalığın meydana gelmesinden sonra kişinin tüm eşyaları yıkanarak dezenfekte edilir. Hastanın hastalık iyileşene kadar diğer kişiler ile teması tamamen engellenir. İyileşme görüle hastada deri kendini yavaş yavaş toparlar. Hastalık bulaşıcı olduğundan kişide tekrarlamaya riski mevcuttur. Özellikle kedi ve köpeklerde yaşayan bir asalak olan uyuz böceği insana çok çabuk bulaşır. Bu durumda kişinin hayvanlar ile temasına da dikkat etmesi gerekmektedir. Genel olarak hastalığa eğilimi olan kişilerde tekrarlaması çok çabuk olduğundan mutlaka önlem alınması gerekir. Başkalarının eşyalarını kullanmamalı ve süreli temiz kıyafetlerin kullanılması gerekir. Hastalıktan korunmak için en etkili yöntem ise ellerin yıkanmasıdır. Çok çabuk yayılabilen bu hastalıkta kişinin kişisel temizliğine özen göstermesi gerekmektedir. Aksi halde hastalık tekrarlar ve kişinin cildinde kalıcı hasarlara sebep olabilir. Uyuz hastalığı durumunda kaşıntı başladığında tedaviye başlanması hastalığın ilerleyip yayılmasına da engel olacaktır.