Sağlık 02 Nisan 2021 - 18:40:40

Uyuz Hastalığı Geçmezse Ne Olur? Geçme Süresi Ne Kadar?

Uyuz Hastalığı Geçmezse Ne Olur? Geçme Süresi Ne Kadar?

Uyuz hastalığı; küçük bir böceğin kaşıntıya sebep olmasıyla ortaya çıkan cilt hastalığıdır. Bu böceğe akar denilmektedir.

Uyuz Hastalığı Nedir? Neden Olur?

Uyuz hastalığına neden olan uyuz böceğinin deri altına girmesi sonucu hastalık nüksetmektedir. Bu böcek deri altında yumurtlayarak hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Dolayısıyla uyuz hastalığında şiddetli kaşıntının oluştuğu görülmektedir. Bu hastalığın genellikle kalabalık ortamlarda temas halinde bulunan kişilerde ortaya çıktığı görülmektedir. Aynı eşyaları kullanan kişiler arasında hızla yayılabilen hastalık; kadın, erkek ve yaş fark etmeksizin herkeste görülebilmektedir. Hastalığın kedi, köpek gibi hayvanlardan bulaşabileceği fikri yersizdir. Bu deri hastalığı hayvanlardan bulaşmamaktadır.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığa maruz kalan kişilerde belirtilerin ortaya çıkması 1 aydan fazla sürebilmektedir. Uyuz hastalığının belirtileri arasında en bilineni şiddetli kaşıntı sonrasında deri üzerinde oluşmaya başlayan döküntülerdir. Kaşıntı daha da artıkça dökülen deri yara halini alabilmektedir. Hastalığın sonuçları göbek ve bel çevresinde, el bileklerinin iç kısmı, erkeklerde penis, kadınlarda göğüs uçları, kalçalar ve parmak aralarında daha çok görülmektedir. Kaşıntının olduğu bölgelerde su toplayan deri ve ardından kabuklanmalar görülebilmektedir. Uyuz yetişkinlerde görüldüğü gibi bebeklerde de görülebilmektedir. Yetişkinlerden farklı olarak bebeklerde; ayak tabanı ve avuç içleri de su toplayabilmektedir. Uyuz hastalığı tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Uyuz Hastalığı Geçmezse Ne Olur? Tedavisi Var Mıdır?

Uyuz, tedavisi olan bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişilerin karantinaya alınmaları, uyuz mikrobunun başkalarına sıçramaması için iyileşene kadar insanlarla temas halinde olmaması gerekmektedir. Uyuz için yaklaşık olarak 10 gün kadar krem ve losyon tedavisi uygulanmaktadır. Bu krem ve losyon yaklaşık olarak 10 saat kadar hastalığı taşıyan kişinin vücudunda kalmalıdır. Böylelikle hem hastalığın meydana çıkardığı kaşıntı sonucu oluşan kızarıklıklar giderilecek hem de uyuz mikrobu imha edilmiş olunacaktır. Uyuzdan kurtulmanın en doğru çözümü doktorun vermiş olduğu ilaçları düzenli olarak kullanmaktır. Verilen krem ve losyonlar sadece uyuz mikrobunun olduğu bölgeye değil tüm vücuda sürülmelidir. Hastalık tedavi edilmezse geçmez. Ve geçmemesi durumunda da hasta kişinin taşıdığı mikrobu etrafındaki kişilere bulaştırma durumu söz konusudur.

Uyuz Hastalığında Yapılması Gerekenler Nelerdir? Geçme Süresi Ne Kadar?

Uyuz hastalığı şiddetli kaşıntı ve deri döküntüsü olarak kendini gösteren bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir hekime gitmeleri önerilmektedir. Hastalar, bu rahatsızlıklarından dolayı çekingen bir tutum sergileyerek çevrelerine rahatsızlıklarından söz etmeyebilmektedir. Uyuz hastalığında kişiler iyileşene kadar mikrobu bulaştırmamaya özen göstermelidirler. Doktorun söylemiş olduğu talimatlara uygun olacak şekilde merhem ve losyon kullanılmaya özen gösterilmelidir. Uyuz mikrobundan kurtulmak için kişilerin tuzlu suda banyo yapmalarının mikropların ölmesinde etkili olacağı söylenmektedir. Beyaz sirke, aloe vera jel, zerdeçal, çay ağacı yağı gibi aktarlardan kolaylıkla temin edilebilecek ürünlerin de uyuz mikrobunu öldürmede etkili olduğu bilinmektedir. Uyuz hastalığı için bitkisel yöntemlere başvurmadan önce muhakkak uzman hekime gözükmek gerekmektedir.

  • uyuz hastalığının tedavi
  • uyuz mikrobu
Yorumlar
Rahime Sargın Uyuz hastalığı genel olarak aşırı yaptırılmamış olan bazı hayvanlardan bulaşabiliyor. Eğer ki tanımadığınız bir köpek tarafından ısırıldıysanız ya da bir kedi tarafından tırmalandıysanız mutlaka aşı olun bence. Bitkisel çözüm önerileri de var ama asıl olarak aşı daha etkili oluyor. cevapla
yorum yaz
Vajina Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Vajina Hastalıkları