Birçok insan boyunun uzunluğundan memnun değildir. Ülkemizde boy ortalaması çok yüksek olmamakla birlikte boyundan memnun olmayan insan sayısı da oldukça fazladır.
Uzamak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Boy uzaması daha çok ergenlik dönemine kadar yoğun bir şekilde olur. Bu dönemden sonra yavaş yavaş azalır ve yaşın ilerlemesiyle tamamen durur. Boy uzaması genetik bir durum olduğu gibi aynı zamanda kişinin beslenmesi ile de doğrudan alakalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapan, sağlıklı beslenen kişiler genetik olarak kısa bir boya sahip olsalar bile boylarının uzamasını sağlayabilirler. Tabi ki bu şekilde aşırı bir uzunluğun meydana gelmesi beklenemez fakat normalden biraz daha fazla uzama görülebilir.
Boy Uzamasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Boy uzaması birçok farklı etkene göre değişkenlik göstermektedir. Bu etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Uyku düzeni: Uyku gelişim döneminde büyüme hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu sayede boy uzaması gerçekleşir.
- Genetik faktörler: Boy uzaması konusunda oldukça etkilidir. Genetik faktörlere göre boy uzunluğu hesaplanırken anne ve babanın boyları toplanır. Kız çocuklar için -13 erkek çocuklar için +13 eklenir. Sonrasında ortaya çıkan rakam ikiye bölünür. Bunun sonucunda olası boy uzunluğu ortaya çıkar.
- Dengeli ve düzenli beslenme: Yiyeceklerden alınan vitamin ve mineraller boyun uzaması için oldukça önemli ve etkilidir. Özellikle bebeklik döneminde anne sütü çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir.
- Hormonal denge: Hormonlarda meydana gelebilen bir düzensizlik boy uzamasını olumsuz yönde etkileyebilir.
- Spor ve egzersiz yapmak: Spor ve egzersiz yapmak vücudun açılmasına yardımcı olur. Özellikle voleybol, basketbol, yüzme, pilates ve bisiklet sürme gibi sporlar boy uzaması konusunda oldukça etkilidir.
Boy Uzatmak İçin Ne Yapmalıyız?
Boyun uzaması kemik uzunluğunun artış göstermesi ile meydana gelmektedir. Kemikte bulunan metafiz ve epifiz bölümleri arasında kemiğin büyümesini sağlayan bir plak bulunmaktadır. Bu bölge kemiğin büyümesini ve uzamasını sağlayan alandır. Bu plak kondrosit adı verilen hücrelerin çoğalmasını ve böylece kemiğin gelişmesini sağlar. Bunu sağlayabilmek için bireyin vücudunun sağlıklı olması gerekmektedir. Gerek spor gerek sağlıklı beslenme gibi koşullar ile boyun uzaması sağlanabilir.
Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar?
Büyüme plaklarının kapanması ile boy uzaması sona ermektedir. Kişinin yaşına göre bu plak zaman içerisinde kapanır ve büyüme sona erer. Genel olarak boy uzaması 18 ile 21 yaşları arasında sona erer. Kadınlarda ve erkeklerde bu yaş sınırlaması biraz değişkenlik gösterse de aslında genel ortalama bu şekildedir. Vücut gelişimini bu yaşlar arasında tamamlar ve sonrasında boyda uzama meydana gelmez.
Boyum Kısa mı? Uzun mu?
Yapılan araştırmalar neticesinde ülkemizde erkekler için ortalama boy 1.72 iken, kadınlarda u rakam 1.61'dir. Boyunuz bu rakamların üzerinde ise kısa biri sayılmazsınız. Boy ortalamaları ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir. Bunun nedeni ise genetik ve etnik kökenli birtakım faktörlerdir.