Sağlık 19 Ekim 2021 - 15:41:45

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Var mı?

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Var mı?

Üzüm pekmezi; içerisinde yer alan doğal vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve birçok hastalığa karşı vücudun korunmasını sağlamaktadır.

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Çok eski zamanlardan bu yana özellikle Anadolu'da kışın sert hava koşullarına karşı bağışıklığın korunması amacı ile üzüm pekmezi başta olmak üzere pek çok pekmez çeşidi tüketilmektedir. Besin değerleri oldukça fazla olan üzüm pekmezi doğal içeriği sayesinde savunma sisteminin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Ülkemizde üzüm bağları daha çok Tekirdağ, Tokat, Nevşehir ve Manisa gibi illerimizde bulunmaktadır. Bu bağlardan toplanan üzümlerin doğal yönteler ile pekmez haline getirilmesi sağlanmaktadır. Bu şehirlerimizde doğal üzüm pekmezine rastlamak oldukça mümkündür.

Enerji kaynağı olarak nitelendirebileceğimiz üzüm pekmezi, soğuk havalarda meydana gelen öksürük, soğuk algınlığı gibi problemlerin önlenmesini sağlamaktadır. Doğal bir tedavi niteliği taşıyan üzüm pekmezi birkaç tarif ile soğuk algınlığı problemlerine çözüm olabilmektedir. Kış aylarında güne bir kaşık üzüm pekmezi yiyerek başlamak kişinin gün boyu enerjik kalmasını sağlar.

Yorgunluk ya da mevsimler kaynaklı hastalıkların tedavi edilmesi için ilaç yerine üzüm pekmezi gibi doğal vitamin ve mineral içeren gıdalar tüketilebilmektedir. Bu besin solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucudur. Bunun yanı sıra karaciğerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Potasyum bakımından zengin olduğu için kas ve kemik gelişimine, kalp sağlığına olumlu katkılar sağlamaktadır. İçerisinde yer alan demir sayesinde kansızlık problemlerinin giderilmesi konusunda olumlu etkiler meydana getirmektedir. Ayrıca damarlardaki kan akışını dengeleyerek kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olmaktadır.

Üzüm Pekmezi Neye İyi Gelir?

Kalsiyum bakımından zengin olan üzüm pekmezi kemik yapısını güçlendirir ve özellikle menopoz döneminde kemik erimesi gibi problemlerin önüne geçmektedir. Yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesine yardımcı olmaktadır. Antioksidan bakımından zengin olan üzüm pekmezi vücuttaki toksin maddelerin giderilmesini sağlamaktadır. Bu etki sayesinde kanser hücrelerinin yok edilmesi için etki sağlar.

Adet sancılarının hafiflemesine katkı sağlayan üzüm pekmezi, iştah açısı özelliğe sahiptir. İştah açıcıdır ama sindirim sisteminin düzenli ve dengeli bir şekilde çalışmasına da destek olmaktadır. Böylece kabızlık ve hazımsızlık problemlerinin önlenmesine katkı sağlar. Ayrıca egzersiz ve spor yapan kişiler için bir tür enerji kaynağı olmaktadır.

Üzüm Pekmezi Nasıl Yapılır?

Doğal içerikli üzüm pekmezi tarifi için öncelikle bağlardan toplanan üzümleri güzelce yıkayınız. Deri bir tencere ya da kazanın içerisine üzümleri atın ve temiz bir araçla güzelce ezin. Daha sonra tülbent yardımcı ile posa ve suyu ayırınız. Sonrasında suyu bir tencereye alıp ocakta bir taşımlık yavaş yavaş kaynatın. Geniş bir leğenin içerisine temiz toprak ve külü yayın. Ardından içerisine üzüm şırasını ilave edin. Üstünü kapatın ve 1 gün boyunca bekletin. Bu işlem sayesinde tortu yapan kısım dibe çöker, şıranın asit oranı azalır ve mayalanması önlenir. 1 gün beklettikten sonra şırayı süzün ve katı maddelerin içerisine karışmasını engelleyerek bir tencereye koyunuz. Karıştırarak güzelce kaynatın. Kaynama sırasında köpük olursa bunları kaşık ile alınız. Kıvamı yoğunlaşınca ocaktan alın ve dinlendirin. Sonrasında kavanozlara koyup ters çevirin.

Üzüm Pekmezinin Zararları Nelerdir?

Doğal içeriğe sahip olan üzüm pekmezin zararları aşırı tüketime bağlı olarak gelişmektedir. Çok fazla tüketildiği zaman reflü, kan şekerinin yükselmesi, karın ağrısı, tansiyon ve ishal gibi problemler meydana gelebilmektedir.

  • üzüm pekmezi
  • üzüm pekmezinin faydaları
  • üzüm pekmezi neye iyi gelir
  • üzüm pekmezi nasıl yapılır
  • üzüm pekmezi tarifi
  • üzüm pekmezinin zararları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Ahududu Çayının Faydaları Nelerdir? Ahududu Çayı Doğumu Başlatır Mı, Kolaylaştırır mı?