İnsan hayatını olumsuz yönde tehdit eden virüsler, dokunduğumuz yerde soluduğumuz havada ya da yediğimiz yiyecek ve içeceklerde bulunan zararlı bakterilerdir. Virüslerden korunmak için öncelikle titiz davranmalı ve tüketilen her şeye dikkat edilmelidir.
Virüsten Korunma Yolları Nelerdir?
Çoğunlukla ağız yolu ile vücuda giren virüsler, oldukça farklı çeşitlerle karşımıza çıkmaktadır. Çoğu mikroskopla görünmeyecek kadar küçüktür. Fakat vücudumuzdaki hücrelere entegre olarak hızlı bir şekilde yayılma gösteren bu zararlı maddeler sonrasında birtakım hastalıkların oluşmasına ve hatta bazı organların zarar görmesine neden olabilir. Virüsler yapılarına göre hızlı bir şekilde bulaşıcı olabilir. Salgın haline gelebilir ve birçok yerde kendini gösterebilir.
Virüslerden korunmak için öncelikle hijyen önem vermek gerekmektedir. Ellerimizi sabunlu su ile ovalayarak yıkamak, tırnakların kısa olmasını sağlayarak içinde mikrop yaşamasını engellemek, elleri yüz-ağız- burun bölgesinde çok fazla dokundurmamak gerekmektedir. Bunların yanında eğer hapşırma ya da öksürme varsa yanınızda mutlaka kuru tek kullanımlı bir mendil bulundurmalısınız. Eğer mendil yoksa dirseğin iç kısmına doğru öksürmek ya da hapşırmak gerekmektedir. Hasta olan insanlarla aynı ortamda bulunmamaya özen gösterilmeli ve bunun yanı sıra yakın temasta bulunmamak gerekir. Kalabalık ortamlarda virüslerin yayılma hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle kalabalık yerlerden uzak durunuz. Önleyici tedbirlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamak için bazı doğal yöntemler de uygulamalısınız. Sağlıklı beslenmeye, düzenli spor yapmaya ve bol su tüketmeye özen gösteriniz.
Virüsler Nasıl Bulaşır? Nasıl Yayılır?
Kısa süre içerisinde tüm vücudu etkisi altına alabilen virüsler, hava yolu ya da öksürme hapşırma sonrasında etrafa yayılan tükürükler nedeniyle bulaşmaktadır. Her virüsün bulaşma şekli değişiktir. Bazı virüsler solunum yolu ile bulaşmazken bazılarının bulaşması için aynı oda da ya da ortamda durmak yeterlidir. Kimileri sivrisinek gibi hayvanlar ile bulamaktadır. Bunların yanı sıra tükettiğiniz meyveler, sebzeler ya da günlük hayatta maruz kalmış olduğunuz ortamlar enfekteye neden olabilir.
Virüslerden korunmanın en önemli yöntemlerinden biri temizliktir. Ellerimize bulaşan bir mikrobu görmemiz oldukça zordur. Farkında olmadan elimizi ağzıma götürmemiz ya da bir yiyeceği bu şekilde tüketmek virüsün bulaşmasına neden olabilir. Eğer bağışıklık sisteminiz güçsüzse vücudunuz kıza sürede enfekte olabilir.
Virüslerin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Vücudumuz dışardan gelen yabancı bakterileri yok etmek için savunmaya geçmektedir. Savunma sisteminin ilk belirtisi ise ateş olmasıdır. Ateşin yükselmesi genel olarak vücutta bir mikrobun olduğunu göstermektedir. Ateş sadece virüse bağlı olarak oluşmayabilir. Üşütme gibi bağışıklığı zorlayan her türlü etken buna sebebiyet verebilir. Eğer düşmeyen ateş ve vücudunuzda hasta olduğunuza dair belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Yapılan testler ile virüs saptaması yapılabilmektedir.
Virüs Kaynaklı Hastalıkların Etkileri Nelerdir?
Gözle görülemeyecek kadar küçük olan virüsler insan vücudunda ciddi sonuçlar yaratabilmektedir. Organların iflas etmesine, zarar görmesine, bağışıklığın çökmesine ve daha pek çok yan etkiye neden olabilmektedir. Virüs kaynaklı hastalıklar insan hayatını olumsuz yönde etkilemektedir ve bu nedenle dikkatli olunması gerekir.